נתפסו אלפי כדורי ויאגרה וסיאליס מזויפים
אלפי כדורים מזויפים, בעיקר סיאליס, ויאגרה ולויטרה, נתפסו בפשיטה שערכה המשטרה בשיתוף עם משרד הבריאות ורשות המיסים בבתי דואר בתל-אביב ובחיפה. כך תיזהרו מרכישת תרופות שאינן אמיתיות
ביום רביעי האחרון צוין ברחבי העולם "יום למאבק בפשיעה פרמצבטית", שבו עוסקים משרדי הבריאות המשטרה בנושא מכירת תרופות מזויפות לציבור. במהלך המבצע, שנערך גם בישראל נתפסו בבתי דואר בתל-אביב ירושלים וחיפה כחמישים חבילות, שנשלחו בעיקר מהודו ומסין ובהן תרופות מזויפות.
כך נראית ויאגרה מזויפת
יחידת הסמים של המכס במרכז ואנשי היחידה לפשיעה פרמצבטית של משרד הבריאות מצאו בדואר בתל-אביב 26 חבילות שבהן 4000 כדורים מזויפים. מדובר בכדורים דמויי ויאגרה, סיאליס ולויטרה, לטיפול באין אונות, כדורי הרזיה מזויפים, תרופות פסיכיאטריות, גלולות מזויפות למניעת הריון ואפילו אנטיביוטיקה האסורה בשימוש. תוספת: בין התרופות שנתפסו היתה חבילה שהגיעה מהודו והכילה אלף כדורים דמיי ויאגרה. בחבילה אחרת שהגיעה מרוסיה נמצאו כאלף כדורים שיועדו לפי החשד למכירה בשווקים והכילו תרופות מסוגים שונים. חלק מהנמענים לחבילות אחרות אותרו והתברר שמדובר באנשים שהזמינו כדורים לטיפול באין אונות וחשבו שהם מזמינים אותם מבית מרקחת חוקי בקנדה ולא ידעו, לטענתם, שמדובר בתרופות מזויפות.
ביחידות המכס בחיפה ובירושלים נתפסו כשלושים חבילות נוספות ובהן כדורים מזויפים.
יחידת הקניין הרוחני במטה הארצי עצרה שלושה חשודים, תושבי ראשון לציון החשודים בסחר בתרופות החשודות כמזויפות ובהלבנת הון. בפעילות המשטרה נתפסו כאלפיים כדורים מזויפים לטפול באין אונות. מעצר החשודים הוארך בארבעה ימים.
ממשרד הבריאות נמסר כי פעילות האכיפה מתבצעת נגד "ספקי ומבריחי תרופות מזויפות וכאלו שאינן מאושרות לשיווק, במטרה לשמור על בטחון הציבור ובריאותו".
במשרד הבריאות מזהירים כי תרופות מזויפות עלולות לגרום "סיכון לבריאות הציבור עד כדי מוות".
הכדורים מוסתרים בתוך לוח קלקר
מדיווחים של המשטרה ושל משרד הבריאות עולה כי יותר ממחצית מהתרופות הנרכשות דרך מודעות בעיתון נמצאו מזויפות. תרופות מזויפות עלולות להכיל חומר פעיל במינונים לא מדויקים או עלולות שלא להכיל כלל חומר פעיל. לעיתים נמצא כי התכשיר מכיל חומרים פעילים אחרים (אנטיביוטיקה, חומרים ממריצים, תרופות שונות), שאינם תואמים את ייעוד התרופה.
בסינגפור דווח בשנה האחרונה על מקרה מוות אחד ועל 89 אנשים שנזקקו לאשפוז בעקבות טיפול בתרופה מזויפת דמוית סיאליס או בתוספי מזון שהוגדרו כ"טבעיים", שהכילו רמות מסוכנות של תרופת מרשם לטיפול בסוכרת.
במשרד הבריאות ממליצים לנקוט בכללי זהירות בקניית תרופות באינטרנט:
- אין לקנות דרך אתרים שמציעים תרופות הזולות ב 70 אחוז ויותר מהמחיר הרגיל.
- אין לקנות דרך אתרים שאינם דורשים מרשם רופא עבור תרופות המחייבות מרשם.
- אין לקנות דרך אתרים שאין להם כתובת פיזית.
- אין לקנות דרך אתרים שכתובתם אינה בעולם המערבי.
- אין לקנות דרך אתרים המציעים תחליפים גנריים לתרופות שעדיין מוגנות בפטנט.
- אין לקנות דרך אתרים המפרסמים עצמם דרך הודעות "דואר זבל".
- יש לזכור כי שמות האתרים אינם מעידים על טיבם ומיקומם.
- במקרה של רכישת תרופה מבית מרקחת מקוון יש להשוות התרופה שהתקבלה, עם דוגמה של תרופה המשווקת בישראל מבחינת האריזה וצורת התרופה (גודל, צבע, צורה, כיתוב).
- אין לקבל תרופה אם אין ביטחון במאת האחוזים לגבי מקורה, מהותה ופעילותה.
- אין לקבל תרופה המחייבת מרשם רופא, ללא ייעוץ מוקדם עם רופא או רוקח.
בכל מקרה בו מתעורר חשד לתרופה פגומה או מזויפת, או במקרים של הופעת תופעות לוואי, שלא היו מוכרות למטופל, יש ליצור קשר עם היחידה למאבק בפשע פרמצבטי במשרד הבריאות בטלפון 02-6551772-4 או במייל
בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
