שתף קטע נבחר

בעקבות עצים, סיפורים ומעשיות

עצי האלון העתיקים בקבר הרב חלפתא בגליל העליון וליד קבוץ אלונים שבגליל התחתון, וגם עץ השקמה המפואר של נתניה, נטועים בקרקעות הארץ כבר מאות בשנים. מסע לכבוד ט"ו בשבט בעקבות שלושה אילנות שראו כאן הכל

ט"ו בשבט הוא היום היחיד בשנה המוקדש כולו לעצים, לצמחים ולטבע שמסביב. בחורף לובשים היערות והחורשים מראה רענן כשצבעם הירוק מתמלא חיים. אנו נצא בעקבות עצים עתיקים בגליל, נוקיר להם תודה ונהנה מהמתנה הנפלאה שהטבע מעניק לנו. נפגוש בעץ האלון העתיק במתחם קבר הצדיק הרב חלפתא ובניו, באלון התבור העתיק שליד קיבוץ אלונים בסמוך לקריית טבעון ובפיקוס השקמה בנתניה. שלושה עצים שראו הכול: צדיקים, מלחמות, ניצחונות, מפלות וגם היו שותפים לסודות, תחכים, מזימות ואהבות.

 

בעודכם אוחזים שתיל ביד אחת ומנסים לארגן לו גומה ראויה בקרקע, זכרו כי יום יבוא ושתיל זה יהפוך לעץ, שלימים יספר את הסיפור שלכם ושל המקום שנטעתם בו אותו, וכן יתרום להקטנת התחממות כדור הארץ.

 

ט"ו בשבט השנה עומד במסגרת פרויקט "עץ לכל תושב", המתבצע בשיתוף מועצות מקומיות ועיריות, לפיו עתידה קק"ל לטעת במהלך העשור הקרוב 7 מיליון עצים, בחזקת עץ לכל תושב. מטרת הנטיעה לייער שטחים ציבוריים פתוחים מסביב ליישובים, למען שיפור איכות החיים בהם, וכחלק מהמאבק בהתחממות כדור הארץ. עצים סופחים פחמן דו-חמצני ומקטינים את אפקט החממה. ישראל היא המדינה היחידה בעולם שיש בה בהווה יותר עצים משהיו בה בעבר. במשך 108 שנות פעילותה נטעה קק"ל כ-240 מיליון עצים.


עץ אלון בקריית טבעון (צילום: מיכאל חורי)

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: גליל תחתון ועליון.

 

מתאים לטיולים: לכל המשפחה וגם לקשישים שבחבורה.

 

עונה מומלצת: כל השנה.

 

חניוני נופש בסביבה: למבקרים בקבר הרב חלפתא ובניו - במתחם הקבורה יש שולחנות לפיקניק. חניון פרוד – חניון הנמצא על כביש 866, כ-2 ק"מ מצפון מזרח לצומת חנניה.

 

התאמה למוגבלים בתנועה: במתחם קבר הרב חלפתא ובניו – שולחנות ושביל גישה מותאמים למוגבלים בתנועה.

 

עצים עתיקים נוספים: עץ אלון התבור – דרך נוף יער בית קשת, עץ אלה אטלנטית עתיקה בסמוך לנחל קדש - הרי נפתלי.

אלה אטלנטית - נטועה ליד קברו של יונתן בן עוזיאל ביער ביריה. עץ שיקמה בסמוך לשמורת האירוסים בנתניה, עצי זית - עתיקים בכנסיית גת שמנים בירושלים, פיקוס בנגלי – בסמוך למקווה ישראל. בית ספר עץ האורן – בסמוך לגן הבאהאי בחיפה, ומאחורי המנזר באבו גוש בהרי ירושלים. דקל וושינגטוניה – בעתלית, איקליפטוס – באור עקיבא, שיזף – ביער בן שמן ליד תל חדיד.

 

יוצאים לדרך 

עץ אלון התבור בקבר הצדיק הרב חלפתא ובניו: על קברי בני המשפחה מצל עץ אלון גדול ומרשים, שגזעו עבה ובתוכו ישנם חללים, וניתן להבחין בו למרחוק. כמוהו, גם צאצאיו של אבא חלפתא הצמיחו ענפים חזקים לדורות. גילו של העץ מוערך בכ-500 שנה.

 

מתחם הקבר הוא חצר גדולה מוקפת גדר, ובה שני ציוני קבר שכיפות לבנות חופות עליהם. הקבר הימני הוא קברו של חלפתא האב, תנא שחי בדור השלישי של התנאים, ואילו השמאלי מיוחס לבניו יוסף ושמעון. זיהוי זה נזכר כבר בכתביהם של עולי רגל מימי הביניים, בכתבי הנוסע האיטלקי, רבי משה באסולה, שביקר בארץ במחצית הראשונה של המאה ה-16: "שם התפללתי על קבר רבי חלפתא, והוא במישור, ואילן גדול על קברו", כתב רבי באסולה.


עץ אלון התבור עתיק בקבר הרב חלפתא ובניו (צילום: מיכאל חורי)

 

רבי חלפתא נולד בכפר חנניה, אבל ישב רוב חייו בציפורי והיה מיודד עם רבן גמליאל ועם רבי עקיבא. אף שהיה גדול בתורה, שרדו רק מעט מדבריו, והם מובאים בידי בנו יוסי, שמזכירו תמיד בשם "אבא חלפתא". בסמוך לקברים יש פינת ישיבה, שהאלון הגדול מצל גם עליה. התנועה הזורמת על הכביש הסמוך אינה מעיבה על תחושת הקדושה השורה על המקום.

 

עץ אלון התבור העתיק ליד קיבוץ אלונים - קריית טבעון: העץ ניצב על גבעה ממנה ניתן לצפות על נוף שדות הנמתחים עד צומת השומרים. לא רחוק ממנו נמצא גם חורש עצי אורן עתיקים. העץ גדול, מרשים וענפיו החסונים הם כר דשא למשחקי ילדים. קוטר גזע העץ 1.77 מטר והוא כנראה "אלוף" הארץ מבין האלונים. לא יודעים להעריך בדיוק בן כמה הוא, אבל מייחסים לו כמה מאות שנים ואולי הוא אף "מגרד" את האלף.


עץ אלון התבור ליד קיבוץ אלונים - קריית טבעון (צילום: מיכאל חורי)

 

כיצד בודקים האם עץ אלון הוא בוגר ועתיק? בודקים את קוטר הגזע. כך למשל, קוטר גזעו של אלון תבור בן 100 שנה, נע בין 60-50 ס"מ.

 

ישנו אפילו סיפור על עץ האלון. האגדה מספרת כי איכר אחד גדע את הענף מאחד מעצי האלון בכדי להפוך אותו למחרשה. כשהתחיל לחרוש את שדהו, נדבקה ידו למחרשה. רק כשהשיב את העץ למקומו, הצליח לנתק את ידו ממנה.

  

קיימים יחסים הדדיים בין עץ האלון לעורבני. העורבני הוא עוף שאוהב לאכול את פירות עץ האלון – הבלוטים, המספקים לו מזון. מה עושה העץ? מייצר חומר שרף שריכוזו גבוה ליד עוקץ הפרי, שם נמצא הזרע, שממנו אמור להתפתח נבט חדש של אלון. העורבני עף עם הבלוט שמצא, אוכל רק את החלק שאיננו מר ומשאיר את הזרע לנבוט בקרקע. התוצאה: האלון נותן לעורבני מזון, בתמורה הוא מפיץ את הזרעים מבלי לפגוע בהם.


בלוטי עץ האלון (צילום: מיכאל חורי)

 

פיקוס השקמה בנתניה: בליבה של העיר נתניה, סמוך לגבעת אום-חאלד, צומח לו בתוך גן ציבורי קטן, אחד מעצי השקמה המפוארים ביותר בישראל. גילו נאמד כבאלף שנה, כזה שכבר לפני כ-150 שנה הוזכר על-ידי אחת המטיילות בארץ, מרי אליסה רוג'רס, בספרה "חיי יום יום בארץ ישראל 1855" (מסעות בארץ הקודש).

 

היקף גזעו של העץ בחלקו התחתון הוא כ-8 מטרים, והוא מורכב מסבך של זרועות המצטלבות זו בזו. השקמה הקשישה שולחת את ענפיה הארוכים לצדדים, ובענפים הנמוכים ניתן להבחין בחורים גדולים, עדות למאבק ההישרדות של העץ במזיקים. ציור העץ המאויר בספרה של רוג'רס דומה מאוד למראה השקמה של היום. העץ הענק שימש כמקום מנוחה לרבים שעשו דרכם לאורך החוף. בראשית המאה ה-18 ניצב חאן ליד העץ. אחד מעוברי האורח במקום צייר את הציור שמופיע בספר של רוג'רס.

 

יש המכנים את העץ גם "עץ המשאלות". קק"ל ועיריית נתניה השלימו לאחרונה את עבודות הפיתוח שבמסגרתן עבר הגן פיתוח והציבור מוזמן.

 

גם לעץ השקמה יש אגדה: כשמלאו לילד שנה, היה אביו לוקח אותו, מעלה אותו על השכם, ויחדיו היו קוצצים ייחורי שקמה ותוקעים אותם בקרקע החולית. הייחורים היו מכים שורשים ומעלים ניצנים. עם השנים גדלו העץ והילד יחדיו, ומשבגר העץ והילד היה כבר בן 10, היה האב אומר לבנו: "הבה ונלך אל הבתולה... בתולת השקמה שלא נקצצה מימיה" (תוספתא שבעית נ, טו). לקחו להם מסור גדול והחלו לנסר את השקמה. ומשסיימו, אמר האב לבנו "סדן שקמה זו שלך הוא". מקץ כמה חודשים הסדן העלה עלווה ירוקה, שממנה דילל הנער את הצימוח הפחות מפותח והשאיר את המוצלח. וכך היה הנער גדל ומתבגר עם קורות השקמה, ובהגיע זמנו להינשא עמדו לרשותו קורות לבניית ביתו.

 

כיצד מגיעים 

עץ אלון התבור בקבר הצדיק הרב חלפתא ובניו: נוסעים בכביש 85 עכו-צומת עמיעד. סמוך לצומת חלפתא - כפר חנניה, בכביש הכניסה הצפונית לכפר הדרוזי מרר.

 

עץ האלון העתיק בסמוך לקיבוץ אלונים - קריית טבעון: מקריית טבעון נוסעים מזרחה על כביש 75. בצומת אלונים פונים שמאלה לכביש 7513. נכנסים דרך שער הקיבוץ ופונים מיד שמאלה. כביש קטן מוליך מערבה, עד למסעדה. במזלג הדרכים בוחרים בדרך עפר שמאלית ונוסעים עוד כ-1 ק"מ. פונים ימינה ליד שדה חרוש ונוסעים עוד כ-400 מטר עד מעבר הבקר שעל השביל. אחרי המעבר, תוכלו לראות בצד ימין את עץ האלון הגדול שמסביבו עצי אורן.

 

פיקוס השיקמה בנתניה: יורדים מכביש מס' 2 במחלף נתניה, נוסעים ברחוב הרצל מערבה, ופונים ימינה ברחוב השני, רחוב מינץ. נוסעים עד קצה הרחוב וחונים סמוך לבית מספר 10, בתוך גינה ציבורית קטנה נמצא עץ שיקמה עתיק. הגבעה שממול, עם הבית החרב, היא גבעת אום ח'אלד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיקוס השקמה בנתניה
צילום: ישראל גלון
מומלצים