
ילדות מתוקה ופאי אוכמניות פיני
איך מעביר ילד פיני את חודשי הקיץ? ואיך זה קשור לאוכמניות? רואי גרשון מסביר ומגיש מתכון לפאי אוכמניות. פיני כמובן
שישית מחיי כילד (מגיל אפס ועד שנות העשרה המאוחרות), עברה עלי בפינלנד. איך זה קרה? פשוט מאוד – אימי, יהודייה שנולדה בפינלנד, עלתה ארצה והשאירה אחריה משפחה ענקית ובכל שנה בחופש הגדול, הייתי נוסע לביקור של חודשיים אצל סבתא שלי בפינלנד וחודשיים הם שישית מהשנה.
לסבתא שלי, כמו להמון פינים אחרים, היה בית קיץ. הבית, שהיה במרחק של כ-50 ק"מ מהלסינקי, היה קטן ופשוט, בן קומה אחת ושכן על חופו של אגם שהיה יותר גדול מהכנרת (בארץ היו קוראים לו ים). על שפת האגם הייתה סאונה פינית (לא טורקית מן הסתם) וסביב הבית הייתה חלקת אדמה רחבת ידיים ובה דשא, עצי פרי, ערוגות ירק, ועצי מחט. כל זה שכן בתוך יער גדול עם חיות בר (בעיקר יתושים). זה אולי נשמע כמו חלום במושגים ישראליים, אבל במדינה שמורכבת מ-70% יערות וכ-200,000 אגמים מקשטים את אדמתה, בית קיץ כזה הוא לא בגדר חלום רחוק.
(צילום: index open)
החורף בפינלנד אמנם קפוא, אפור וארוך, אבל הקיץ הוא בדיוק ההפך – נעים, בהיר ובעיקר קצר מאוד. השמש שוקעת רק באמצע הלילה ובצפון המדינה היא אף זורחת במשך כל הלילה ולכן הפינים חוגגים את הקיץ בגדול. הם בולעים כל טיפת שמש אפשרית, יוצאים למסיבות ושותים אלכוהול כל עוד הם מסוגלים.
מה עושה ילד ישראלי בקיץ פיני כזה? בדיוק מה שעושים ילדים פינים. אחד העיסוקים האהובים הוא לטייל ביער ולאסוף פירות יער מכל מיני סוגים: תותי יער, אוכמניות, פטל, ועוד כל מיני פירות שאת שמם אני מכיר רק בפינית. את פירות היער מביאים לסבתא, שמכינה מהם פאי פירות יער ריחני. כמו בתמונה מסרט של היידי בת ההרים, או של אמיל והבלשים, הפאי היה מונח על אדן החלון בבית הקיץ של סבתי וכמו בסרט מצויר, יכולנו להבחין באדי הריח עולים לאוויר והטעם של פאי פירות יער טרי וחם היה אופף את הפה עוד לפני שהורשינו לטעום מהחלום העגול. כבר אז ניטעו בי ניצני האהבה למתוקים, אהבה שהבשילה כעבור שנים לכדי תשוקה עזה ומקצוע.
מי שרוצה לטעום את טעם הקיץ הפיני (שדי דומה לחורף הישראלי) וליהנות מניחוחות הפאי, מוזמן לנסות בבית את המתכון הבא. זהו מתכון פיני מסורתי ואת האוכמניות ניתן להחליף בפירות יער אחרים. אבל לפני שאתם טועמים, נסו לבטא את המילה הפינית לפאי אוכמניות: Mustikkapiirakka.
פאי אוכמניות פיני - Mustikkapiirakka
המרכיבים:
לבסיס:
150 גרם חמאה רכה
1/4 כוס (50 גרם) סוכר
1 ביצה
50 מ"ל שמנת מתוקה
2/3 1 כוסות (250 גרם) קמח
למילוי:
1 ק"ג אוכמניות או פירות יער אחרים (אפשר קפואים)
1/2 כוס (100 גרם) סוכר
1 כפית קמח תפו"א
לציפוי:
שאריות מהבצק
1 ביצה טרופה
אפשר להשתמש בכל סוג של פרי יער (צילום: index open)
אופן ההכנה:
- אם משתשמשים בפירות קפואים, מניחים אותם במסננת ומניחים להם להפשיר.
- הבסיס: מקציפים את החמאה היטב ומוסיפים את הסוכר. מקציפים עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את הביצה תוך כדי הקצפה עד שהתערובת אחידה ותפוחה. מוסיפים את השמנת והקמח לסירוגין וממשיכים לעבד רק עד שמתקבל בצק אחיד. אין לעבד יותר מדי אחרת הבצק יתקשה.
- מניחים את הבצק בצד כחצי שעה במקום קריר.
- מרדדים 3/4 מכמות הבצק לעלה דק ומרפדים איתו תבנית פאי משומנת, כך שהקצוות בולטים בצדדים. את הרבע הנותר שומרים לציפוי.
- המלית: מניחים את האוכמניות המופשרות והמסוננות בקערה, מוסיפים את הסוכר ואת קמח תפוחי האדמה. מערבבים קלות.
- הרכבת הפאי: מפזרים את האומניות על הבצק ומקפלים את קצוות הבצק על האוכמניות.
- יוצרים פסים משארית הבצק ומברישים אותם בעזרת מברשת בביצה הטרופה.
- מניחים את הפסים בצורת שתי וערב על מלית האוכמניות ואת קצוות הפסים מחברים לקצוות הפאי.
- אופים בתנור שחומם ל-200 מעלות כ-30 דקות, או עד שהבצק מקבל גוון חום זהבהב.
רואי גרשון הוא שוקולטייה, ובעלים של רשת חנויות הבוטיק Roy שוקולד


