המודד הלאומי: "המפלס עלה - אך הכנרת בוכה"
אנשי משק המים מאוחדים בדעה כי משקעי הימים האחרונים רחוקים מלהשכיח את שנת הבצורת. מפלס הכנרת אמנם השלים עלייה של 30 ס"מ מיום שישי, אך עדיין משקיף על הקו האדום התחתון הרחק מלמטה
שולי חן, מנהל אגן הכנרת ו"המודד הלאומי", מתקשה לשמור על אופטימיות. "אני עובד ברשות המים כבר 40 שנה, ומעל שמונה שנים מודד את מפלס הכנרת מדי בוקר
- שנה כזאת שחונה לא זכורה לי כל תקופת עבודתי. ממש בצורת בינואר ודצמבר", אמר בשיחה עם ynet. "לשמחתנו, מיום שישי, הגיע גל גשמי ברכה. הנחלים זרמו וגעשו והכנרת עלתה. אבל זו שמחת עניים. אני זוכר שב-1992 הייתי מדווח לנציב על עליית המפלס כמעט כל שעה. עכשיו הכנרת ממש עצובה. בוכה. במיוחד שאנחנו כבר במארס. נקווה שיהיו עוד שמחות כאלו, כי משק המים במצב מאוד לא טוב".
ירח פארן, מודד גשם בקיבוץ האון שעל שפת הכנרת, היה עסוק למדי בסוף השבוע האחרון. "אני מודד כבר 52 שנים בקיבוץ, והטבע דואג לסדר אותנו פעם ככה ופעם ככה. התלהבנו מסוף השבוע האחרון. לדעתי, משנות ה-60 לא היה פרק גשם כזה גדול כאן", הוא מספר. "אולי לפני חמש שנים בערך, אפשר היה לצאת מפתח הבית בקיבוץ ולהיכנס למים, אבל מרגע שמפלס הכנרת ירד במשך כמה שנים רצופות, עלתה הצמחייה והיום יש לנו ג'ונגל ממש. לכן אנחנו מברכים על כל טיפה".
שולי חן מודד. "עכשיו הכנרת ממש עצובה. בוכה" (צילום: אפי שריר)
ולא רק בכנרת ירד גשם - על פי נתוני השירות המטאורולוגי, שיאנית המשקעים של היממה האחרונה היתה דווקא ירושלים עם 23 מ"מ. מאז תחילת העונה ירדו בירושלים 338 מ"מ של גשם, שהם 61 אחוז מ-554 מ"מ שיורדים בירושלים על פי הממוצע הרב שנתי. במקום השני נמצאת תל-אביב עם 14 מ"מ ואחריה נגבה עם 12 מ"מ. גם בבאר שבע, שנותרה יבשה כמעט לגמרי בסוף השבוע, ירדו אתמול 6 מ"מ של גשם. דווקא בצפון, אחרי סוף השבוע הגשום, הסתפקו אתמול בפחות. במצפה חרשים שבגליל ירדו 9 מ"מ, בצפת ירדו 5 מ"מ, בגמלא שבגולן ירדו 3 מ"מ וכך גם בצמח שלחופי הכנרת. בעין החורש שבשרון ירדו 6 מ"מ.
"אירוע גשם חריג"
"העלייה מאתמול ובסוף השבוע במפלס הכנרת בהחלט מרשימה", אמר ד"ר דורון מרקל, מנהל תחום כנרת ברשות המים. "אפשר לומר שזה אירוע יחסית חריג. אחרי מספר שנים של חורף חלש, חווינו אירוע גשם גדול שבו אגן ההיקוות של הכנרת זרם כולו, ועדיין זורם כולו. זאת, הודות לגשם בכמות גדולה שהגיע אחרי אירוע גשם קודם, תוך פחות משבוע. הצירוף הזה הביא לזרימה חזקה אל הכנרת ועליית מפלס מהירה".עם זאת, מפלס הכנרת, העומד היום על 213.84- מ', עדיין נמצא 84 ס"מ מתחת לקו האדום התחתון. "אני מעריך שנמשיך לראות עליית מפלס בשבוע הקרוב לאור המשך הזרימה לכנרת", אמר ד"ר מרקל. אך בד בבד, הוא מבהיר כי אנו נמצאים כבר בסוף החורף, הסיכויים לאירוע גשם משמעותי נוסף נמוכים - ולכן לא צפוי שמפלס הכנרת יעלה השנה אל מעל הקו האדום התחתון.
"צריך להזכיר לכולם, למרות ההתלהבות והשמחה מכל טיפה שזורמת לכנרת,
שהמפלס נמוך ממה שמומלץ להיות בסוף עונת הקיץ, ואילו אנחנו בשלהי החורף", הוא מוסיף. "העלייה החורפית השנה עומדת על קצת יותר מ-50 ס"מ, בעוד שבחורף ממוצע מצפים לעלייה של 1.20 מטר".
ולמי ששכח, יש גם קו אדום עליון - שנמצא בגובה של 208.80- מ'. "אליו אנחנו מגיעים רק בשנים מאוד טובות", אומר ד"ר מרקל. "זה קרה בתחילת שנות ה-90. ב-2003 ו-2004 התקרבנו אליו".
ברשות המים מסרבים להתנחם בהתרחקות מהקו השחור, שנמצא בגובה 214.87- מ', ונראה לאחרונה בסתיו 2001 - אז הגיעה הכנרת לשפל הנמוך בתולדותיה. בעקבות השפל ההוא, באו החורפים הגשומים של 2003 ו-2004 ואיזנו את המצב. נקווה שההיסטוריה תחזור על עצמה.




