סיבוב על האש: 10 השיפודיות הכי טובות
שרית סרדס טרוטינו מגישה את רשימת 10 השיפודיות העממיות שכל חובבי הבשר על האש פשוט חייבים לבקר בהן
בן חמו, אור-עקיבא
ממש כפי שהגודל לא קובע, כך לפעמים גם היופי לא. מה לעשות, המרכז המסחרי של אור עקיבא מכוער להחריד, אבל השיפודייה של בן חמו, שנעוצה בטבורו, מכפרת על הכל. בן חמו היא משפחת קצבים. בשוק בלפור הסמוך יש לבבר בן חמו אטליז משובח, ולשמעון, אחיו, יש שיפודייה עם גריל פחמים שעובד במרץ. יש פה קציצות מרוקאיות חריפות, נקניקיות מרגז נפלאות, קבבים פיקנטיים וגם שקדים, טחול, לבבות, כבדים ועוד מבחר איברים שתרמו עבורם שלל בעלי חיים.
מסקנה: הסלטים שגרתיים, אבל הקומבינציה מנצחת.
- מרכז מסחרי אור-עקיבא, ליד בנק הפועלים, טל' 050-6516552,04-6100463.
שיפודי אולגה, גבעת-אולגה
שמעה של השיפודייה של האחים סימו ודובי שטיבו מגבעת אולגה יצא למרחוק, ולא בכדי. זה התחיל כמקום קטנטן ומעושן, וברבות השנים צמח למסעדה גדולה שהפכה מוקד עלייה לרגל. השיפודים פה באמת מעולים: כבש עסיסי, נתח קצבים, קבבים, פרגיות, ובימים מסוימים גם טחול ממולא מצוין, ולפעמים חוט שדרה, שקדים ולב של עגל. יחד עם הבשר הלוהט מקבלים גם פיתות רכות, טחינה צחורה, עמבה, סלט כרוב, עגבניות עם בצל, סלט ירקות ובצלים שנצרבו על האש. ותרו על האנטרקוט, שאינו מצטיין, והתמקדו בשיפודים. טיפ בעניין הירקות: אם תבקשו סלט ללא בצל, יחתכו לכם אותו על המקום.
מסקנה: שווה נסיעה מיוחדת.
החלוץ 6 גבעת-אולגה, טל'.04-6343384
שמש, שכונת התקווה, תל-אביב
אנחנו, רבותי, אנשים שמעריכים מסורת ועקביות. השיפודייה של שמש קיימת בשכונת התקווה עוד משנות ה,50- עם כל הלאפות הגדולות, העמבה הריחנית, החמוצים הטובים, הבצלים על האש ובעיקר הקבב המעולה בסגנון העיראקי. כל אזור השוק, אם לא ידעתם, הוא מובלעת עיראקית גאה, ככה שאם לא תיצמדו רק לשיפודים תוכלו לקבל בשמש גם קובה לא רעה בכלל.
מסקנה: יציבות עושה לנו טוב.
התקווה ,13 תל אביב, טל' .03-6878608
סלים, יפו
טוב, בואו נודה, אם אתם לא מצוידים במידע מוקדם, אין סיכוי שתעצרו פה. גם ההגדרה "שיפודייה" קצת גדולה על המקום הזה. ובכל זאת, בכוך הקטן ברחוב קדם ביפו, הנעדר כל חן, סקס אפיל או עמדת מארחת, תמצאו מנגל ביתי מעשן, שפולט שיפודים ואוצרות של ממש. העיקרי שבהם הוא הנקניקייה הגדולה, השמנה והחריפה, המכונה פה בפשטות "חריף." גם הקבב העגול ועמוס הפטרוזיליה מומלץ מאוד, שיפודי נתח הקצבים, ואפילו לבבות עגל – נתח נדיר בדרך כלל בשיפודיות. תתכוננו לאכול בעמידה.
מסקנה: תברכו אותנו אחרי כל ביס.
קדם ,52 יפו.
(צילום: תומריקו)
שיפודי ציפורה, בת-ים
את כתר השיפודייה המצטיינת אפשר בהחלט להניח על קודקודה של ציפורה, מקום שהפך למוסד ופועל בבת ים כבר יותר משני עשורים.
לפני כמה שנים נפתח סניף נוסף, בראשון לציון, אבל פה, במיקום הצנוע בבת ים, החל הקונספט הכה חביב על ישראלים: ממטרים נדיבים ובלתי פוסקים של סלטים לצד הבשר, כולל מילוי חוזר בלתי מוגבל עד שמתפוצצים. הכל נקי, טרי, צבעוני, נדיב ועקבי, עם שירות מהיר, קשוב ויעיל.
מסקנה: לכו על זה.
בר שאול ,5 בת-ים. טל' .03-6591432
אנטבה והטורקי, אור-יהודה
אוהדי השיפודים באור יהודה נחלקים לשני מחנות: עדת מעריצי אנטבה מול חובבי הטורקי. באנטבה יש שיפודים מעולים, עסיסיים ונדיבים, וגם קבבים טובים. כל השאר סתמי למדי. אצל הטורקי, מאידך גיסא, השווארמה מצוינת וטריות הסלטים אינה מוטלת בספק. שני המקומות נחשבים לשיפודיות העסוקות בעיר, והם בהחלט מקום ראוי.
מסקנה: כשנתקפים חשק לבשר.
הטורקי, הראשונים ,2 אור-יהודה, טל' .03-5331352
מפגש אנטבה, השוק ,1 אור-יהודה, טל .03-5331266
מוריס, שוק מחנה יהודה, ירושלים
אנחנו כאן על מנת לגלות לכם רזים צפונים, והמנגל של מוריס, בתוככי שוק מחנה יהודה, הוא סוד שמור. מוריס ")אכלת, התאהבת(" יודע מה הוא שווה, וגם לא מסתיר את דעתו הטובה על עצמו, אבל זה לא מפריע ליהנות מהתוצרת המצוינת שמפיק המנגל שלו עד שעות הערב המאוחרות. אחרי הכל, אם אתה מנגלואיד מצטיין, אין שום סיבה שלא תחלוק את דעתך הטובה על עצמך גם עם אנשים אחרים. אל תוותרו על הדניס, שנוחת על גריל הפחמים ויורד ממנו כשהוא ספוג טעמים נהדרים. יש גם חלקי פנים מצוינים נוספים, וסלטים רעננים.
מסקנה: הסוד הכי שמור בירושלים.
מוריס רח' התות, שוק מחנה יהודה.
אווז הזהב, באר-שבע
במרכז "ביג" בבירת הנגב מצויה שיפודייה גדולה ונאה, שמאפשרת לחנות חינם בנחת ולפתוח שולחן כמו שצריך. המקומיים מחבבים מאוד את המקום, ולא בכדי: יש פה לאפות חמות שנאפות בטאבון המקומי, ושפע של סלטים, חלקם מקוריים, כמו גזר עם זיתים, חלקם קלישאתיים להחריד כמו תירס עם מיונז. בכל מקרה יש פה "אלפי" סוגי סלטי חצילים. הבעלים, חיים ואבי מלכא, הם קצבים ששלחו ידם במסעדנות - צירוף מוחץ כשמדובר בשיפודייה. כבד אווז שוכן פה בשלום עם שיפודי כבש, ויש גם פרגיות, הודו, בקר ואפילו, רחמנא לצלן, אשכי הודו לחובבי הז'אנר. כך או כך, אל תתביישו לבקש שייארזו לכם את מה שהשארתם בצלחת. באווז הזהב מקדמים בברכה כל ניסיון לדוגי-בג, וישלפו מייד את החמגשיות,
מסקנה: לתרנגול הודו יש אשכים?
דרך חברון 60 (מרכז ביג,( באר-שבע, טל' .08-6287675
קבב רהט, רהט
שהגאווה והדעה הקדומה לא ירחיקו אף אחד. נכון, זאת רהט, לא רמת השרון, אבל בפינה הדרומית של שוק הירקות מצויה פנינה שאי אפשר להתעלם ממנה: חנות קטנה ונטולת שם ושלט, שילוב של אטליז ושיפודייה, עם מנגל בחוץ וכמה כיסאות פלסטיק. בעל המקום צולה על האש צלעות, קבב ושיפודים, ובין לבין גם קופץ לבסטה הסמוכה להביא ירקות לסלט, או מדלג לחנות לידו כדי להביא בקבוק קולה גדול. עבור כל הקומבינציה משלמים סכום המשתווה למחיר הפיתות בשיפודיות תל אביביות.
מסקנה: פשוט תענוג.
הפינה הדרומית של שוק הירקות, רהט.
הלב הרחב, אילת
הקטע הכי חמוד פה הוא החולצות של העובדים, שעל גבם מופיע הכיתוב: "כשהגב אליך, הלב איתך." כאן, במרכז "סולל בונה" הבלתי מצודד באילת, למדו האילתים לאכול כפי יכולתם, כלומר לערום תלוליות של פלאפל וסלטים לשימושם החופשי. היום הקונספט קצת שונה, מטעמי היגיינה (אנשים שדוחפים אצבעות לקערות ציבוריות אינם מראה מלבב כל כך,( אבל עדיין אפשר למצוא פה רפרטואר נאה של שיפודים טובים: קבבים, פרגיות, חלקי פנים ושווארמת הודו עסיסית ומתובלת כהלכה.
מסקנה: הלב באמת רחב.
שדרות התמרים ,477 מרכז סולל בונה, אילת. טל' .08-6371919

