ועדת האתיקה: לח"כ אסור לכהן כדירקטור בחברה
ועדת האתיקה של הכנסת הבהירה שאסור לח"כ לכהן כדירקטור או להיות "בעל שליטה" או "בעל עניין" בחברה עסקית. הוועדה: "בכהונה כדירקטור של חברה עסקית, אף שלא בתמורה, יש משום עיסוק נוסף אסור"
ועדת האתיקה
של הכנסת הבהירה היום (ד') כי חבר כנסת לא יכהן כדירקטור של חברה עסקית, אף שלא בתמורה. בנוסף, קובעת הוועדה כי חבר כנסת לא יהיה "בעל שליטה" או "בעל עניין" בחברה עסקית.
הוועדה קבעה כי במקרה שהח"כ הוא "בעל שליטה" בחברה עליו למכור את המניות לאדם שאיננו קרובו תוך שישה חודשים מיום תחילת כהונתו, או תוך שישה חודשים מיום פרסום החלטה זו. לחילופין יוכל הח"כ להחכיר את החברה לאדם שאיננו קרובו תמורת דמי-חכירה קבועים מראש לכל תקופת כהונתו כחבר הכנסת.
אתיקה וחקיקה
האם ח"כים טסו בנקודות "הנוסע המתמיד"?
אמנון מרנדה
למרות החלטת ועדת האתיקה של הכנסת, האוסרת על ח"כים לצבור נקודות בטיסות שאינן פרטיות לחו"ל - בודקת הכנסת האם ח"כים חרגו מהנהלים. ח"כ שי חרמש, שצבר נקודות במסגרת "הנוסע המתמיד" אמר כי הורה לחברת התעופה לבטל אותן
במידה והח"כ הוא "בעל עניין בחברה" הוא ייאלץ למכור את המניות לאדם שאיננו קרובו תוך שישה חודשים מיום תחילת כהונתו (או תוך שישה חודשים מיום פרסום ההחלטה). לחילופין יוכח הח"כ למסור את המניות לחברת נאמנות ציבורית ובלתי תלויה, אשר תחזיק ותנהל את תיק המניות בדרך של "נאמנות עיוורת" עד לתום תקופת כהונתו של חבר הכנסת.
העברת ההחזקות לנאמנות עיוורת
הוועדה נדרשה לנושא בשל פניה של חבר כנסת אשר ביקש את הנחיית הוועדה בענין החזקת מניות של חברות עסקיות. בוועדה התקיים דיון עקרוני בשאלת החשש לניגוד עניינים שעלול להיווצר בשל החזקה של אחוזים משמעותיים ממניות של חברה, או בשל כהונתו של חבר הכנסת כדירקטור. נוכח הנתונים שהציג חבר הכנסת, החליטה הוועדה להנחותו להעביר את החזקותיו בחברות אלו לנאמנות עיוורת.ועדת האתיקה כתבה כי "שרים מחוייבים להעביר את מניותיהם לנאמנות עיוורת. ועדת האתיקה סבורה שבמקרים מסויימים מדובר בכלי שגם על חברי כנסת לאמץ, אם כי לעיתים אין בו די. לפיכך, החליטה הוועדה לפרט בפני כלל חברי הכנסת את הנחיותיה בענין זה".
שמירה על כבוד הכנסת
הוועדה כתבה עוד כי היא "סבורה שכאשר חבר הכנסת הוא "בעל שליטה" או "בעל ענין" בחברה עסקית, כהגדרתם בחוק, והוא מחזיק באחוזים משמעותיים ממניות של חברה מסויימת או שיש לו זכויות ניהולויות בה, נוצר חשש כי החזקת המניות גוררת עימה עיסוק בענייני החברה, שהוא בגדר עיסוק נוסף אסור. כמו כן, במקרה זה עולה החשש לניגוד עניינים. זאת, בניגוד למצב שאליו כיוון המחוקק כשהתיר "החזקה בלבד של מניות בתאגיד", בו חבר הכנסת מחזיק תיק מניות מבוזר המורכב ממניות של מגוון חברות שונות, כאשר החזקותיו בכל אחת מן החברות זניחה ואינה מקימה לו זכות שליטה או ניהול".עוד כתבה הוועדה כי היא "סבורה כי בכהונת חבר הכנסת כדירקטור של חברה עסקית, אף שלא בתמורה, יש משום עיסוק נוסף אסור, הן בשל הפגיעה האפשרית בכבוד הכנסת, במעמדו כחבר הכנסת ובחובותיו כחבר הכנסת, והן בשל החשש לניגוד עניינים בין כהונתו של חבר הכנסת כדירקטור לבין תפקידו כחבר הכנסת. זאת, בניגוד לכהונת חבר הכנסת, שלא בתמורה, במועצת מנהלים של גופים ציבוריים".



"למנוע חשש לניגוד עניינים" מליאת הכנסת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים