עלי גפן, פלפלים וקישואים: מתכוני ממולאים
מחפשים מנה ראשונה מושקעת ומרשימה? השפית לימור ארדיטי מגישה שלושה מתכוני ירקות ממולאים: עלי גפן ממולאים בקינואה ועגבניות, פלפלוני רמירו ממולאים באורז וחצילים קלויים וקישואים במלית בורגול, גבינת פֶטה ואגוזים
ירקות ממולאים ניתן להגיש כשהם חמים, פושרים או קרים, מה שהופך אותם למתאימים במיוחד לעונה חמה זו. אני שמחה להזמין אתכם להכין שלושה מתכוני ירקות ממולאים, מעניינים וטעימים.
(צילום: שירן כרמל)
עלי גפן ממולאים בקינואה ועגבניות
אם משתמשים בעלי גפן טריים, יש לחלטם בסיר מלא מים רותחים במשך 3-5 דקות. אם משתמשים בעלי גפן משומרים, יש לחלטם במשך 7-8 דקות או עד שחמיצותם נעלמת.
המרכיבים (ל-20 יחידות):
30 עלי גפן (טריים וחלוטים או משומרים)
למלית:
1 כוס קינואה, שטופה
2 בצלים, קלופים וקצוצים דק
1 עגבנייה, קצוצה דק
50 גרם עגבניות מיובשות, חתוכות לרצועות ברוחב 1/2 ס"מ
2 שיני שום, קלופות וכתושות
1 צרור פטרוזיליה (כולל הגבעולים), שטופה וקצוצה דק
1/2 כוס שמן זית
מיץ מלימון אחד
1/2 כפית סוכר
לרוטב:
1/3 כוס שמן זית
1/3 כוס מים
מיץ מחצי לימון
1/2 כפית מלח
1 שן שום, קלופה וכתושה
לעיטור: עירית טריה, שטופה וקצוצה דק - לא חובה
להגשה: 1 גביע יוגורט מכל סוג
(צילום: שירן כרמל)
אופן ההכנה:
- מבשלים קינואה ב-3/4 כוס מים רותחים (יחסית מעט מים, משום שהקינואה תתבשל עוד בהמשך) על אש גבוהה. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-15 דקות. מסירים מהאש ומניחים בצד.
- מרפדים סיר ב-10 עלי גפן טריים/משומרים וחלוטים.
- מערבבים קינואה עם יתר מרכיבי המלית. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
- פורשים את עלי הגפן על קרש או צלחת כך שצדם היפה (המבריק יותר) פונה מטה. מניחים כף מהתערובת, מקפלים את השוליים ומגלגלים פנימה, תוך כדי הידוק, עד לקבלת גלילה סגורה היטב. מניחים בסיר המרופד בעלי גפן, כשהצד הפתוח פונה מטה.
- רוטב: מערבבים את מרכיבי הרוטב ויוצקים על העלים הממולאים שבסיר. מניחים צלחת כבדה על העלים ומבשלים על אש נמוכה במשך שעה ועשרים דקות. מסירים מן האש ומצננים לחלוטין. מגישים קר, רצוי לצד יוגורט.
פלפלוני רמירו ממולאים באורז וחציל קלוי
המרכיבים (ל-8 יחידות):
8 פלפלוני רמירו (אדומים ארוכים ומתוקים), מרוקנים מגרעינים (שומרים על "מכסי" הפלפלים)
למלית:
1/2 כוס אורז (מכל סוג)
1 חציל
2 שיני שום, קלופות וכתושות
4 כפות שמן זית
30 גרם צנוברים
2 כפות בזיליקום טרי, שטוף וקצוץ דק
1/2 כפית מלח
לרוטב:
1/3 כוס שמן זית
1 עגבנייה
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
1 שן שום, קלופה וכתושה
לעיטור: עירית טרייה – לא חובה
עזרים: נייר אפייה, נייר כסף
(צילום: שירן כרמל)
אופן ההכנה:
- אורז: מבשלים 1/2 כוס אורז במים רותחים מומלחים בסיר קטן על אש גבוהה, עד לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים במשך 15 דקות או עד שהמים מתאדים. מסירים מן האש ומניחים בצד.
- חציל: אם רוצים, קולים את החציל על אש גלויה. אם מעדיפים שלא ללכלך את הכיריים, עוטפים את החציל ב-2-3 שכבות של נייר כסף. קולים על להבה גדולה, 8 דקות מכל צד. מסירים מן האש, מצננים היטב, חוצים ומרוקנים את בשרו של החציל. מעבירים לקערה.
- מוסיפים לקערה אורז מבושל, שום, שמן זית, צנוברים, בזיליקום ומלח. מערבבים, טועמים, מתקנים תיבול במידת הצורך וממלאים את הפלפלונים. מניחים על גבי תבנית בינונית-גדולה, מרופדת בנייר אפייה ומצמידים לכל פלפל את ה"מכסה" שלו.
- רוטב: מרסקים את מרכיבי הרוטב בבלנדר או במעבד מזון ויוצקים על הפלפלונים.
- מחממים תנור ל-190 מעלות, מכסים את התבנית בנייר כסף ואופים במשך 45 דקות או עד שהפלפלונים מתרככים. מגישים חם או קר.
קישואים ממולאים בורגול, גבינת פטה ואגוזי מלך
שימו לב לכך שיש לשמור את תוכן הקישואים בעת ריקונם. כף פריזיאן היא כף עגולה וקטנה שניתן להשיג בחנויות מתמחות. קישואן הוא סכין לריקון קישואים, שניתן להשיג בחנויות סכינים.
המרכיבים (ל-4 קישואים):
4 קישואים, שטופים, חצויים ומרוקנים (שומרים את תוכנם) בעזרת כף פריזיאן או קישואן או כפית
1 כוס בורגול עבה
4 כפות שמן זית או 20 גרם חמאה
2 בצלים, קלופים וחתוכים לרצועות דקות
200 גרם גבינת פטה משובחת, מפוררת
50 גרם אגוזי מלך, קצוצים גס
לשימון: שמן זית
לעיטור: עירית קצוצה ועגבניות מיובשות, חתוכות לרצועות דקיקות - לא חובה
עזרים: נייר אפייה (לא חובה), נייר כסף
(צילום: שירן כרמל)
אופן ההכנה:
- בורגול: מבשלים בורגול בסיר מלא מים רותחים מומלחים על אש גבוהה, עד לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים במשך 10 דקות. מוציאים גרגר, טועמים – אם הוא רך דיו מסננים ומניחים בצד. אם אינו רך דיו- מבשלים עוד 3-5 דקות ובודקים שוב.
- מחממים שמן זית או חמאה במחבת גדולה על אש גבוהה ומטגנים בצל עד להזהבה.
- מוסיפים את ליבות הקישואים ומטגנים עד להזהבה.
- מערבבים את הבצל והקישואים עם הבורגול המבושל.
- מוסיפים גבינת פטה ואגוזים קצוצים. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך (עקב מליחות הגבינה לא תמיד יש צורך בהמלחה נוספת).
- מחממים תנור ל-180 מעלות ומכינים תבנית תנור, משומנת בשמן זית או מרופדת בנייר אפייה.
- ממלאים את סירות הקישואים במלית ומניחים בתבנית. מכסים בנייר כסף ואופים כחצי שעה. מסירים את נייר הכסף, אופים עוד עשר דקות ומוציאים. מגישים חם או קר.
לימור ארדיטי היא השפית והבעלים של ביסטרו "פטלינה ", צהלה
צילומים: שירן כרמל, לאתר שלה הקליקו כאן


