האם אלוקים ציווה לחבוש כיפה?
שאלה:
האם אלוקים ציוה לשים כיפה? (ענת, דרום)
תשובה:
ענת שלום.
ה' ציווה לשמוע בקולם של חכמים, כנאמר בתורה : "עַל פִּי הַתּוֹרָה אֲשֶׁר יוֹרוּךָ וְעַל הַמִּשְׁפָּט אֲשֶׁר יֹאמְרוּ לְךָ תַּעֲשֶׂה לֹא תָסוּר מִן הַדָּבָר אֲשֶׁר יַגִּידוּ לְךָ יָמִין וּשְׂמֹאל". (דברים פרק יז, יא).
כלומר, אין לסור מהדרכתם של חכמים, כיוון שהדבר מבטיח אחדות בקיום התורה.
כך הסביר זאת הרמב"ן (רבי משה בן נחמן), בפירושו שם: "...והצורך במצוה הזאת גדול מאד, כי התורה ניתנה לנו בכתב, וידוע הוא שלא ישתוו הדעות בכל הדברים הנולדים, והנה ירבו המחלוקות ותעשה התורה כמה תורות. וחתך לנו הכתוב הדין, שנשמע לבית דין הגדול ...בכל מה שיאמרו לנו בפירוש התורה ... כי על הדעת שלהם הוא נותן לנו התורה...".
אמנם, הדרכה זו היא בעיקר לפירוש התורה שבכתב, כלומר, שכך קיבל משה את התורה בסיני, אולם, מכיוון שיש צורך ל"עדכן" דברים המתחדשים במהלך הדורות, וכן לתקן דברים חדשים – הציות וקבלת דברי חכמים, נוגעים גם לתקנות חדשות.
למשל, אנו מדליקים נרות בחנוכה, וקוראים במגילת אסתר בפורים, ומברכים לפני כן: "אשר קידשנו במצוותיו וציוונו...". ובגמרא שאלו: היכן ציוונו, והלוא אלו מועדים שלא נאמרו בתורה?!, והשיבו: ציוונו בפסוק הנזכר " לֹא תָסוּר" וכפי שהוסבר. (תלמוד בבלי, מסכת שבת דף כג).
מכאן, לשאלתך הספציפית בנושא כיסוי ראש בכיפה. מצורף בזה חלק מתשובה שכבר פורסמה בעבר לשאלה זו:
מצד החובה הגמורה אין חובה לחבוש כיפה מכיוון שבתורה הדבר לא נזכר כלל.
פסיקת השולחן ערוך
מנהג חבישת הכיפה לכל אדם הוא מאוחר יחסית. במקורות קדומים כמו בתלמוד ובמדרשים משמע, שרק חסידים ומקפידים נהגו כך. אולם במשך השנים התקבל מנהג זה על ידי העם והפוסקים עד שבשולחן ערוך שנכתב לפני כ-500 שנה נאמר שאסור ללכת בגילוי הראש, משמע מלשונו שמדובר באיסור.היו מקומות בחו"ל שחששו להבליט את יהדותם בפרהסיא, וברחוב הלכו ללא כיפה וכובע (בגרמניה, למשל), כך גם השיב אחד מגדולי פוסקי הדור בארה"ב (הרב משה פיינשטיין ז"ל), לאדם שחוייב להסיר כובעו במקום העבודה, ואם יסרב – לא יתקבל ; הרב התיר לו ללכת בלי כיפה לצורך פרנסה.
אולם בשולחן ערוך (אורח חיים סימן ב) נזכר כאמור, כי אסור ללכת "ארבע אמות בגילוי ראש מפני כבוד השכינה". הרב ישראל מאיר מראדין בספרו "משנה ברורה" מוסיף בעקבות הלכה זו כי בוודאי אסור לברך או ללמוד דברי תורה בגילוי ראש. ואכן, כך נהגו בכל ישראל, שגם במקומות שלא חבשו כיפה ברחוב (מפחד הגויים) – בזמן תפילה, ברכה ואמירת דברי קדושה – חבשו כיפה.
ממילא, מכיוון שה' ציווה עלינו לשמוע בקול חכמים, וכיום מוסכמת דעת חכמים שיש ללכת עם כיפה – ההולך עם כיפה, מקיים רצון ה'. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא)
מומלצים