שתף קטע נבחר
 

"למה דוחים בקופ"ח כללית חיסון קריטי לפגים?"

מש' הבריאות ממליץ לחסן נגד נגיף ה-RSV, שעלול לגרום לתחלואה קשה ואף למוות אצל פגים, כבר בתחילת נובמבר. אלא שלטענת העמותה למען הפגים, קופ"ח כללית היא היחידה שמטילה את האחריות על בתי החולים, שבחלקם קובעים תורים לחיסון רק לסוף החודש. הכללית בתגובה: הפגים ממילא נמצאים במעקב בתי החולים. אם יפנו אלינו בבקשות פרטיות להקדים את החיסון, נטפל בזה

מאות תינוקות שנולדו כפגים עלולים להיות חשופים לוירוס ה-RSV המסוכן, ואם הם מבוטחים בכללית, יוכלו לקבל את החיסון רק בעוד כמה שבועות: כך מזהירים היום (ה') בעמותת לה"ב (עמותה למען הפגים בישראל), וטוענים: קופת חולים כללית חוסכת על חשבון מבוטחיה, ומטילה בינתיים את האחריות על החיסון היקר על בתי החולים; שם, טוענים בעמותה, נקבעים לעתים התורים רק לסוף החודש. בכללית טוענים בתגובה כי "במילא הפגים נמצאים במעקב בבתי החולים", וכי כל בקשה להקדים את החיסון מצד מבוטח של הקופה - תטופל באופן פרטני.

 

הנגיף RSV, או בשמו האחר - ברונכיוליטיס, גורם לדלקת ריאות נגיפית שעלולה, בעיקר בפגים, להסתיים באשפוז ביחידות לטיפול נמרץ ובמקרים מסוימים אף במוות. כמעט כל הילדים עד גיל שנתיים יחלו בברונכיוליטיס (RSV), אך אצל רובם לא מדובר בתחלואה קשה. עם זאת, פגים ותינוקות עם מחלות ריאה או מומי לב נמצאים בסיכון לסיבוכים. מדי שנה נרשמים בארץ שני מקרי מוות כתוצאה מהנגיף, וכ-100 אישפוזים בטיפול נמרץ.

 

"הכללית מנסה לחסוך במנות"

ישנו חיסון נגד הנגיף, הנקרא אבוסינגיס, והוא נמצא בסל התרופות עבור פגים שנולדו לפני השבוע ה-32 להריון, או לפגים שנולדו במשקל לידה נמוך מקילו אחד. האחריות על מתן החיסון לפגים מוטלת על קופות החולים. לטענת עמותת לה"ב, "הכללית היא הקופה היחידה שלא מחסנת בעצמה, אלא מתקשרת עם בתי החולים ומטילה עליהם את החובה לחסן את הפגים". הסיבה לכך, טוענים בלה"ב, היא כלכלית.

 

החיסון נגד RSV ניתן בחמש מנות מדי חודש - בין נובמבר למארס. עלותו כ-25 אלף שקלים, מחיר שאינו נגיש לציבור ללא מימון במסגרת סל התרופות. למלברגר השערה כי דחייה במתן החיסונים חוסכת כסף לכללית. "אין ספק שהם מנסים לחסוך את מתן המנה האחרונה. ככל שמתחילים לחסן מאוחר יותר, כך יש צורך במנה אחת פחות. הם חוסכים כך 1,000 דולר על כל פג".

 

"חשוב לחסן מוקדם ככל האפשר"

בחודש אוגוסט השנה הזכיר משרד הבריאות לקופות את החובה לתת את החיסון מוקדם. במכתב לקופות ששלח ראש אגף הקהילה במשרד הבריאות, ד"ר דרור גוברמן, הוא ציין כי "מבדיקה שערכה המחלקה לאפידמיולוגיה, נרשמו בחלק מהשנים  במעבדה בידודים של הנגיף, RSV, כבר בחודשים אוקטובר ובראשית נובמבר. מכאן, שחשוב לחסן מוקדם ככל האפשר כבר בראשית חודש נומבר, על מנת למנוע ככל הניתן מחלות הנגרמות מהנגיף". 

 

אורן מלברגר, יו"ר עמותת לה"ב, מספר: "הגיעו אלינו פניות מהורים מבוטחי הכללית שנקבעו להם תורים לחיסון בסוף חודש נובמבר. אנחנו מדברים כאן על שבועיים ושלושה שבהם הפג חשוף לזיהום, למרות שיש חיסון. אם משרד הבריאות מגדיר כי צריך לחסן בתחילת נובמבר, מי הם שיחליטו אחרת? זו לא חריגה של יום, אלא של שבועיים. קביעת המועד המאוחר פוגעת בפגים וחושפת אותם לסיכון מיותר".

 

בבדיקה שערכה העמותה נמצא כי בבתי חולים רבים, בהם רמב"ם, העמק, שניידר ושערי צדק, נקבעו לפגים תורים לקבלת החיסון לאחר ה-10 בנובמבר. בעמותה מספרים כי חלק מהמוסדות אמרו שינסו לתקן את המצב בעקבות פניית העמותה.

 

הכללית: "שומרים על רצף טיפולי"

ד"ר שמואל צנגן, מנהל הפגיה בבית החולים ברזילי וחבר בוועד האיגוד הנאונטולוגי, מסביר כי "יש כבר התחלה של תחלואה ב-RSV בחודש אוקטובר ולכן מאוד הגיוני ונכון להתחיל בביצוע החיסון בראשית נובמבר, משום שכך מגבירים את ההגנה על הפגים. כל דחייה במועד מתן החיסון מסכנת את היילודים. אם יש כאן חישובי עלויות כלכליות שכרנו יוצא בהפסדנו, כי האישפוז והטיפול יקרים".  

 

עוד ציין כי בית החולים פועל לחסן את הפגים מבוטחי הכללית מוקדם ככל האפשר. "כל פנייה של ההורים לקבלת החיסון  נענית לאלתר", אמר.   

 

משירותי בריאות כללית נמסר בתגובה: "הכללית פועלת על פי הנחיות משרד הבריאות, ולא חוסכת במשאבים  ומאמצים לקידום רפואה מונעת לרבות חיסון אוכלוסיות שונות בכדי למנוע תחלואה ובתשומת לב יתרה ככל שהדבר נוגע לפגים, תינוקות וילדים. חיסון פגים ב-RSV בבתי החולים של הכללית נמצא בעיצומו. עם קבלת הנחיות משרד הבריאות הם הועברו למחוזות ולבתי החולים כדי שייערכו בהתאם. בימים אלו אנו מבצעים בקרה ומעקב אחר יישום ההנחיות ועוקבים אחר ביצוע החיסונים (הנעשה בבתי חולים שאינם של הכללית אינו בתחום אחריותינו)." 

 

"לקוחותינו מופנים לביצוע החיסון בבתי חולים מתוך גישה טיפולית כוללנית תוך שמירה על רצף טיפולי. היות והפגים נמצאים במילא במעקב בבתי חולים, אנו מפנים לבצע את החיסון לבית החולים בו נולד הפג במסגרת תומכת בה מוכר היטב מצבו הרפואי. אם יש בקשות להקדים מועד החיסון, אשר יובאו לידיעתנו, נטפל באופן פרטני".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגים בסכנה? אילוסטרציה
צילום: indezx open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים