מותר לנסוע ברכב 5 דקות אחרי כניסת שבת?
שאלה:
בשבת האחרונה נסענו להוריה של אשתי. בשל תקלה במכונית התעכבנו וכשנכנסנו בשערי היישוב השעה היתה חמש דקות אחרי כניסת שבת. אשתי התעקשה לרדת מהמכונית, בשעה שאני טענתי שכניסת השבת היא שעה שרירותית וכל עוד רואים את השמש השבת עדיין לא נכנסה. מי צודק ומה היה עלינו לעשות? (נעמן)
תשובה:
נעמן שלום.
אני מניח שכוונתך בשאלה ל"כניסת השבת" - היא לזמן הדלקת הנרות המופיע בלוחות השנה. תחילת יום השבת הוא בערב, כמו שנאמר בתורה "ויהי ערב ויהי בוקר יום..." (בראשית פרק א).
מהו הזמן של הערב הקובע את תחילת היום? יש אומרים – שקיעת השמש, ויש אומרים – צאת הכוכבים.
למעשה, אנו נוהגים להחמיר כשתי הדעות, כלומר, עד שקיעת השמש הזמן מוגדר כ"וודאי יום", ואחרי צאת הכוכבים הזמן מוגדר כ"וודאי לילה". הזמן שבין שקיעת השמש ובין צאת הכוכבים הוא זמן מסופק שמוגדר כ"בין השמשות", ומחמירים בו גם כיום וגם כלילה. למשל, בכניסת השבת אנו מתייחסים לשבת כבר מהשקיעה, ואילו בצאת השבת, אין עושים מלאכה עד צאת הכוכבים. (צריך להוסיף עוד זמן מועט גם בכניסה וגם ביציאה, זמן המוגדר כ"תוספת שבת".)
מצוות הדלקת הנרות, צריכה להיות בוודאי לפני כניסת השבת.
זמן ההדלקה
לגבי זמן הדלקת הנרות נאמר בשולחן ערוך: "לא יקדים למהר להדליקו בעוד היום גדול, שאז אינו ניכר שמדליקו לכבוד שבת; וגם לא יאחר." (שולחן ערוך אורח חיים סימן רסג). לכן, צריך להדליק זמן קצר לפני השקיעה.ישנם מספר מנהגים בארץ מתי בדיוק מדליקים נרות; מנהג ירושלים – 40 דקות לפני השקיעה. מנהג טבריה וחיפה – 30 דקות לפני השקיעה. תל אביב ורוב המקומות – כ 20 דקות לפני השקיעה.
כלומר, 5 דקות אחרי זמן "כניסת שבת" השווה כאמור לזמן הדלקת הנרות, הוא בכל מקום בארץ, לפחות 15 דקות לפני השקיעה שהיא כניסת שבת. גם במקרים אחרים, אפשר בדיעבד להדליק נרות בזמן זה.
בכלל, בהדלקת הנרות בפועל, הנשים מקבלות עליהן את השבת, ואילו הגברים - רק בתפילת קבלת שבת. לכן, אפשר לראות גברים רבים הנוסעים במכונית לבית הכנסת, לאחר זמן ההדלקה. מכאן, שיכולתם להמשיך ולהגיע לבית ההורים במכונית אם השמש עדיין לא שקעה. הרבו שלום וטובה (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)
מומלצים