מותר להתפלל יחפים?
שאלה:
מותר להתפלל יחפים? (טליה, מרכז)
תשובה:
טליה שלום,
אחד מתנאי התפילה הוא ביגוד מכובד, המבטא את היחס הרציני שלנו ב"פגישה" עם הבורא. הרמב"ם מונה מספר דברים שצריך להיזהר בהם לכתחילה בתפילה: "שמונה דברים צריך המתפלל להזהר בהן ולעשותן, ואם היה דחוק או נאנס או שעבר ולא עשה אותן - אין מעכבין. ואלו הן: עמידה, ונוכח המקדש, ותיקון הגוף, ותיקון המלבושים, ותיקון המקום, והשוויית הקול, והכריעה, והשתחוויה". (הלכות תפילה פרק ה , א)
בהמשך הוא מפרט את כל התנאים, ובקשר לתיקון הלבוש הוא כותב: "תיקון המלבושים כיצד? מתקן מלבושיו תחילה, ומציין עצמו ומהדֵר, שנאמר 'השתחוו לה' בהדרת קדש', ולא יעמוד בתפילה... לא בראש מגולה ולא ברגליים מגולות, אם דרך אנשי המקום שלא יעמדו בפני הגדולים אלא בבתי הרגליים". כלומר, המדד לביגוד מכובד הוא כיצד עומדים בפני אנשים חשובים (שרים, מלכים וכדומה).
היו מקומות שבהם נהגו ללכת יחפים גם ברחוב, וגם בפני אנשים חשובים, במקומות כאלה, יהיה מותר להתפלל יחף,
אולם אצלנו רגילים ללכת נעולים במקומות מכובדים, ולכן אסור להתפלל יחף.
במשנה ברורה (שולחן ערוך, אורח חיים, סימן צא), נכתב שמי שרגליו היחפות מכוסות בבגד ארוך, מותר לו להתפלל יחף.
הרמב"ם כותב שם, כי תנאים אלו הם לכתחילה. אולם, במצב שבו יהיה קשה מאד לעמוד בתנאים אלו. למשל, מי שנמצא בעבודה בבגדי עבודה שאינם נקיים, ואם יידרש להחליפם יבטל זמן רב, או לא יוכל להתפלל כלל – בוודאי שיהיה מותר לו להתפלל בבגדיו שאינם נקיים.
כך גם לגבי תפילה בנעליים, זהו תנאי הנדרש לכתחילה, אך אינו מעכב את התפילה, בפרט אם התנאים האובייקטיביים אינם מאפשרים זאת בקלות.
כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)