מוּי מוּי טעים! לדבר עם מלצר בספרדית
טאפסים, גספאצ'ו ושאר מטעמים הם חלק בלתי נפרד מחופשה בספרד. אבל איך מזמינים ומה כדאי? כך תסעדו את ליבכם בארץ זרה. פורסם במוסף "מסלול" של "ידיעות אחרונות"
הגעתם לארץ זרה, התיישבתם במסעדה מקומית, קיבלתם תפריט ולא הבנתם כלום? מדריך למושגי יסוד שיעזרו לכם לקבל בדיוק את המנה שרציתם.
תפריט ספרדי: טאפס וחברים
הספרדים מבלים את רוב שעות היום ברחוב. אף אחד חלילה לא זרק אותם מהבית, אבל שילוב של מזג אוויר נוח, שפע של מסעדות ומחירים המותאמים לכל כיס יוצר נוסחת קסמים מנצחת.
לא בכדי הם אלה שהמציאו את מנות הטאפס (מנות קטנות של פירות ים, נקניקים, ירקות קלויים ועוד) והפינצ'וס (אותו הדבר רק על פרוסות באגט,( שבזכותם הופכת כל ארוחה למסיבה לחך ולנפש. בברים המקומיים מוצגות לראווה ובצבעוניות מפתה רוב מנות הטאפס או הפינצ'וס, וניתן לבחור ממנה אחת והלאה ללא התחייבות לתפריט כבד. אוכלים בעמידה ובאווירה לא מחייבת יחד עם כוס בירה מהחבית ,(cana) שנדי ,(clara) יין אדום ,(vino) טינטו (tinto) או קאווה - יין ספרדי מבעבע.
כוכבת הטאפס היא מנת הפטאטס בראבס ,(patatas bravas) קוביות תפוח אדמה ברוטב על בסיס מיונז ועגבניות חריפות, או פאן קון טומאטה ,(pan con tomate) פרוסות לחם מרוח בשמן זית, עגבניות, מלח ושום (בעיקר במחוז קטלוניה.(

הופך כל ארוחה למסיבה לחך ולנפש. הטאפס (צילום: גבי מנשה)
במסעדות, הסיפור קצת יותר מורכב. ברוב המקומות נהוג להזמין שלוש מנות: primero (מנה ראשונהsegundo ,( (עיקרית) וpostre- (קינוח.( ברוב המסעדות מוצע תפריט נפרד לארוחת הצהריים, הנקרא מנו דל דיאה .(menu del dia) בספרד לא מקובל להתחלק בארוחה העסקית, ויש גם הקפדה על שעות הארוחות. צהריים בין 13:30 ל15:30- וערב בין 21:00 ל.23:00-
כבוד לקטניות ולירקות
לשומרים על כשרות ספרד יכולה להיות משימה מאתגרת. קשה למצוא תפריט שבו פירות הים (mariscos) ובשר החזיר לא שולטים ביד רמה. אבל כיאה למדינה ים תיכונית, הירקות, הדגים ובעיקר הקטניות מקבלים גם הם מקום של כבוד.
במנה הראשונה ניתן למצוא גספאצ'ו - (gazpacho) מרק עגבניות קר או מרק עדשים ,(sopa de lentejas) פשטידת תפוח אדמה וביצים ,(tortilla de patatas) קנלוני (Canelones) בדרך כלל במילוי בשר חזיר או טוראדאס - (torradas) פרוסות לחם כפרי עם תוספות כמו ירקות קלויים, סרדינים או נקניקים.
במנה העיקרית מככבים הפאייה (paella) הפידווה ,(fideua) אחותה התאומה של הפאייה אך על בסיס אטריות דקות וכן תפריט עשיר של דגים (pescados) ובשרים בתבשיל או על האש. carne de ternera הוא בשר בקר, carne de cerdo בשר חזיר או carne de cordero שהוא בשר כבש.

מרק גספאצ'ו. מוגש לרוב כמנה ראשונה (צילום: מאשה סקילי)
תפריט הקינוחים יכול לכלול פירות העונה (fruta) עם יוגורט או כוס מיץ תפוזים; אורז עם חלב,(arroz con leche) קרמה קטאלנה (זהה לקרם ברולה הצרפתי) או אל מוסיקו (el musico) שהיא צלוחית פירות יבשים וכוסית ליקר. את הארוחה נהוג לסיים באספרסו קצר עם חלב (cortado) או בלי חלב solo) י(caf ואחריו צ'ופיטו ,(chupito) כוסית ליקר לסיום ערב מושלם.
מילים להחלפה:
- את החשבון בבקשה - la cuenta por favor (לַה קוּאֶנְטַה פּור פַבור)
- אנחנו יכולים להזמין podemos pedir (פּודֶמוס פֶּדִיר)
- כוס מים בבקשה un vaso de agua por favor (אוּן וַאסו דֶה אַגוּאַה פּור פַבור)
- איפה השירותים? donda estan los lavabos (דונְדַה אֶסְטַן לוס לַבַאבּוס)
- מחפשים עוד מילים בספרדית? היכנסו לשיחון של ynet