שתף קטע נבחר
 

הנקה: החלב לא יוצא? אל תמהרי לנסות משאבה

מחקר חדש שפורסם השבוע מגלה כי אמהות שמשתמשות במשאבת חלב מניקות למשך זמן קצר יותר מאלו שמסתפקות בביצוע תנועות לחיצה ועיסוי בשד להוצאת החלב

מחקרים רבים כבר הוכיחו שחלב אם הוא המזון הטוב ביותר עבור הילד. אולם לעתים, במיוחד בימים הראשונים, ההנקה היא מבצע לא פשוט ופעמים רבות התינוק עצמו אינו מצליח לינוק היטב. משאבת חלב היא אחת הפתרונות המוצעים לנשים המתקשות להניק, אולם האם זהו הפתרון הטוב ביותר? מחקר חדש בחן את הנושא ופרסם את ממצאיו בגליון האחרון של כתב העת ארכיב מחלות הילדות.

 

נכון להיום, שתי השיטות המוזכרות - הן של שימוש במשאבת חלב, והן תנועות עיסוי של השד, מומלצות לנשים המתקשות להניק. כעת המומחים מהמחלקה לרפואת ילדים באוניברסיטת קליפורניה, ביקשו להשוות בין התוצאות השונות.

 

במחקר החדש נכללו 68 אמהות שילדם התקשה לינוק במשך 12 עד 36 שעות לאחר הלידה. האמהות חולקו לשתי קבוצות – האחת עשתה שימוש במשאבת חלב, והשנייה ביצעה עיסויים ולחיצות על השד כדי לעודד יציאת חלב ויניקה של הילוד.

 

לאחר מכן כמות החלב שהופרשה מהשד, רמת הכאב של האישה והביטחון שחשה כלפי ההנקה נבדקו כמו גם שיעור הנשים שהמשיכו להניק בשבוע הראשון לאחר הלידה, חודש לאחר הלידה וחודשיים לאחר הלידה.

 

החוקרים מצאו כי לא היה הבדל בין נפח החלב שהופק, רמות הכאב או הביטחון של האישה בהנקה בין שתי קבוצות הנבדקות. עם זאת, אמהות שביצעו עיסויים בשד אמרו כי חשו יותר בנוח, בהשוואה לנשים שהשתמשו במשאבת חלב.

 

בגיל חודשיים, שיעור הנשים המניקות היה גבוה יותר בקרב אלה שביצעו עיסויים בשד, בהשוואה למשאבת חלב: כמעט כל האמהות (97%) שהשתמשו במניפולציות ידניות על השד המשיכו להניק, בהשוואה ל-73% מהנשים שהשתמשו במשאבת חלב.

 

רוב השימוש במשאבה - כדי לאגור חלב

מרבית הנשים שהמשיכו להשתמש במשאבת חלב בגיל חודשיי של הילוד, אמרו כי עשו זאת כדי לשמור חלב להאכלה עתידית, בעוד שרק 15% אמרו כי המשיכו עם משאבת החלב כדי לסייע לשד להפריש חלב.

 

"על אנשי המקצוע ללמד את הנשים כיצד לבצע עיסויי שד במקום שימוש במשאבת חלב אצל ילודים המתקשים לינוק", ציינו החוקרים, "עם זאת שתי השיטות טובות ולא נמצא כל הבדל בין כמות החלב שנשאבה, רמות הכאב או הביטחון של האישה בהנקה".

 

מיטב פלאי הטכנולוגיה לא הצליחו ליצור חיקוי למזון הטוב ביותר עבור התינוק - חלב האם. לא כל האמהות בוחרות להיניק, אם בשל בעיות רפואיות, אישיות או אחרות, אך אין ויכוח על כך שחלב האם אינו רק זול, זמין, מוגש בטמפרטורת הגוף ומסייע ליצירת הקשר בין האם לתינוק, אלא, ובעיקר, מכיל את כל המרכיבים שהתינוק זקוק להם בחצי השנה הראשונה לחייו. לא מדובר רק באבות המזון, אלא גם במרכיבי מערכת החיסון הנחוצים לחייו החדשים של התינוק.

 

ההמלצה הרשמית של משרד הבריאות הישראלי ושל כל ארגוני הבריאות בעולם היא להיניק באופן מלא ללא תוספות, גם ללא מים או תה - עד תום החודש השישי לחיי התינוק. לאחר גיל חצי שנה, ההמלצה היא להמשיך להיניק לפחות עד גיל שנה, ובהדרגה להציע מזונות נוספים בהתאם לשלב ההתפתחותי של התינוק.

 

משרד הבריאות בישראל המליץ במאי 2009 להוסיף טעימות מוצקים לכלכלת התינוקות החל מגיל 4 חודשים, ועד אז מומלצת הנקה בלעדית. על פי ההמלצות, מהשבוע ה-17 עד ה-26 לחיים ואילך תינתן הנקה בשילוב טעימות מוצקים. עוד קובעות ההמלצות כי יש להתחיל במתן דייסה המכילה דגנים וגלוטן כבר בגיל 4 חודשים, להפחתת הסיכון לצליאק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים