ראש פינה במנהטן
הסרט "גיא אוני" המבוסס על רומן החלוצים הפופולארי, יוקרן למשך שבוע בווסט וילאג'
בשנות השמונים, כולם קראו את "גיא אוני". סיפורי החלוצים חזרו לאופנה עם פאניה, הגיבורה הפמניסטית של הסופרת שולמית לפיד, הבורחת מהפוגורמים ברוסיה ומוצאת את עצמה בגליל העליון, במושבה גיא אוני, שלימים תיקרא ראש פינה. שלושים שנה אחרי צאת הספר וכמאה שלושים שנה אחרי ההתיישבות היהדות בגיא אוני, הבמאי דני וולמן כתב, הפיק וביים גירסה קולנועית לרומן ההיסטורי, שעולה השבוע למסך בבית הקולנוע "קוואד" (רחוב 13 בין השד' החמישית לשישית) במנהטן.
הסרט יצא למסכים בישראל בינואר 2011 וזכה לשבחי הביקורת. הסרט הוקרן מאז בפסטיבלים שונים ברחבי העולם, מהודו ועד קמבודיה ומאוחר יותר אף עובד למיני-סידרה בת שישה פרקים ששודרה בערוץ הראשון של הטלוויזיה הישראלית. כעת מביא וולמן את הסרט באופן עצמאי להקרנות בארצות הברית.
למה בחרת להקרין את הסרט בניו-יורק?
"חשוב לי שכל סרט שלי יוקרן בעיר הזו, מכיוון שכאן למדתי קולנוע בשנות השישים ואחרי עשור חזרתי לכאן ולימדתי קולנוע ב-NYU. אני מחובר לניו-יורק ואני רוצה שהמבקרים כאן יצפו בסרט. פחות חשוב לי מה הם יגידו. ניו-יורק היא למעשה המקום הראשון שבו הרגשתי חופשי ליצור. כשחייתי כאן עבדו בעיר יוצרים עצמאים, מופלאים ונועזים כמו אנדי וורהול וג'ון קאסוואטס. זו תקופה שהשפיעה עלי מאד. אחד הסרטים הראשונים שלי, "התמהוני", היה כישלון טוטאלי בישראל ודוקא בניו-יורק הוא זכה להצלחה אדירה והוקרן במשך כמה חודשים רצופים, אפילו יותר מ"בוני וקלייד" שהיה השלאגר של אותה התקופה".
"גיא אוני" מתאר סיפור אהבה שהתרחש בארץ-ישראל העותמנית, בשלהי המאה ה-19. אתה חושב שהקהל המקומי יתחבר לזה?
"אותי הסיפור מרתק. הגיבורה הפמיניסטית עברה טראומה של אונס ולכן היא מתקשה לנהל מערכת יחסים זוגית עם בעלה שחושק בה. היא לא נותנת לו לגעת בה. אני חושב שהסיפור אוניברסלי, מסקרן, רגיש ונוגע בכל שפה".
וולמן, 70, הוא מוותיקי היוצרים בקולנוע הישראלי החתום על כמה מנקודות הציון המשמעותיות בהתפתחות הקולנוע בארץ כמו "מיכאל שלי", מחבואים", "רומן זעיר" וכן הסרט "פלוך" (1972) המבוסס על תסריט של חנוך לוין הצעיר. בנוסף ביים וולמן סרטים דוקומנטרים וסרטי טלוויזיה. הוא זכה לפרסים בפסטיבלים בינלאומיים על רבים מסרטיו וכן פרס מפעל חיים בפסטיבל הסרטים בירושלים בשנת 1999.
בשנים האחרונות הקולנוע הישראלי זוכה להישגים בינלאומיים כמו מועמדויות לפרס האוסקר ולגלובוס הזהב ולכבוד רב בפסטיבל קאן. קל יותר היום להיות במאי קולנוע ישראלי?
"אני מאד גאה בהישגים אליהם הגיע הענף. פעם היו שניים-שלושה במאים שעשו סרטים והיום יש 30-20 במאים צעירים ומוכשרים ברמה מאד גבוהה, שמפתיעים בכל פעם מחדש. יש גם יותר פסטיבלים להציג בהם, סאנדנס, טרייבקה... ואפשרות לחשיפה גדולה יותר".
מהי הצלחה קולנועית עבורך? שטיח אדום?
"ממש לא. המחשבה על אוסקר והעיסוק בזה מרתיעים אותי. מה שמושך אותי בעשיה הוא הרצון להגיע בכל פעם לקהל מסוים ולעשות סרט שיוציא ממני משהו טוב. יש סרטים שנבחרים להיות מועמדים בקטגוריות השונות באוסקר שממש לא נראים לי. הצלחה מבחינתי היא לאו דוקא הצלחה מסחרית".
לאחרונה סיים וולמן לצלם סרט בסין, בשפה הסינית ובהשתתפות שחקנים סיניים. בימים אלה הוא עסוק בכתיבת תסריט המבוסס על הביוגרפיה של המשורר ועורך הדין יעקב ישראל דה-האן, שנרצח בירושלים בשנת 1924. "כנראה שגורמים בתנועה הציונית חיסלו אותו", אומר וולמן, "מאחר והוא התנגד לרעיון הקמת מדינה יהודית-חילונית ותמך בשתי מדינות. הוא היה הומוסקסואל והשתייך לתנועת נטורי קרתא. בשיריו יש המון אלמנטים דתיים וארוטיים. הוא דמות מרתקת בעיניי".
מי היית רוצה שיגלם את דה-האן בסרט?
"פיליפ סימור הופמן".
אז אתה בכל זאת חולם על הפקה הוליוודית?
"הכל תלוי בכסף שאצליח לגייס ובתנאים בהם אוכל לעמוד".
וולמן יהיה נוכח בהקרנות הערב של "גיא אוני" ב"קוואד" ויענה לשאלות קהל הצופים בתום ההקרנות.
לפרטים נוספים: