צלילים צורמים באופרה
הפגנות נזעמות ברחבת לינקולן סנטר בהופעת הבכורה של האופרה "מותו של קלינגהופר"
צלילים צורמים נשמעו השבוע בערב הבכורה של האופרה השנויה במחלוקת ״מותו של קלינגהופר״, שהועלתה על ידי מטרופוליטן אופרה במשכנה בלינקולן סנטר. ברחבת הפלאזה של לינקולן סנטר התאספו אלפי מפגינים, ביניהם פוליטיקאים וראשי קהילות יהודיות וכן אנשים בכסאות גלגלים, שבאו להזדהות עם גיבור האופרה, ליאון קלינגהופר, שהושלך לים עם כסא הגלגלים שלו על ידי הטרוריסטים שהשתלטו על ספינת הנוסעים "אכילה לאורו" ב-1985. מפגינים רבים נשאו שלטים בגנות האופרה וענדו טלאי צהוב לבגדיהם.
האופרה שחוברה ע"י המלחין ג׳ון אדמס והמשוררת והתמלילנית אליס גודמן, עלתה לראשונה ב-1991 והוצגה מאז ברחבי העולם. במרכז העלילה סיפור ההשתלטות על הספינה "אכילה לאורו" על ידי טרוריסטים מ"החזית לשחרור פלשתין", שדרשו לשחרר אסירים פלשתינים הכלואים בישראל ושרצחו את ליאון קלינגהופר, יהודי אמריקאי בן 69 שהיה מרותק לכסא גלגלים.
מנכ״ל מטרופוליטן אופרה, פיטר גלב, בחר באופרה המודרנית, המאפשרת גם לטרוריסטים לבטא את עמדתם, כחלק מרפרטואר עונת הסתיו, לצד יצירות של המלחין האיטלקי ג'יאקומו פוצ׳יני. המבקרים טוענים כי חלקים מהליברית, הם בעלי מסרים אנטישמיים ותומכים בנרטיב הפלשתיני. דמותו של אחד הטרוריסטים שרה בקול בס עמוק: ״בכל מקום בו יש ציבור גדול של עניים, יש יהודי שמתעשר. אמריקה היא יהודי אחד גדול״.
מייקל כץ, יהודי תושב ניו-יורק, הגיע להפגנה על כסא הגלגלים שלו כשעליו תלוי שלט :״כולנו ליאון קלינגהופר״. ״כנכה, קשה לדמיין את תחושת חוסר האונים שחווה קלינגהופר, (שנרצח) רק משום היותו יהודי וחסר יכולת להתגונן״, אמר כץ. ״אופרה כזו היא מגונה. האם ניתן לדמיין אופרה שתעסוק באירועי 9.11 ובה אנשים יקפצו מהמגדלים הבוערים לצלילי מוזיקה? זו בושה״.
את מסיבת העיתונאים שהתקיימה מול המזרקה של רחבת לינקולן סנטר, פתח ראש עיריית ניו-יורק לשעבר, רודי ג׳וליאני, הידוע כחובב אופרה מושבע. ״לאופרה יש זכות להיות מוצגת על פי עיקרון חופש הביטוי ולנו יש זכות להפגין נגדה. יש לי את הדיסק של האופרה, האזנתי לה כמה פעמים. המוזיקה נפלאה אבל התוכן בעייתי מאד. העלילה לא נכונה עובדתית. היצירה הזו מזיקה ומסלפת את המציאות. הרגו את קלינגהופר כי הוא יהודי. נקודה. זה היה מעשה טרור מובהק. אי אפשר לגלות סימפתיה לטרור ולעשות רומנטיזציה לטרוריסטים״.
אחריו עלה לנאום פרקליט הידוענים, עו״ד בן ברפמן שאמר: ״מטרופוליטן אופרה נתמכת ע״י גופים יהודים. אני לעולם לא אחזור לאולם האופרה, לא אתן לאף אחד מבני ביתי להגיע לאופרה הזו. אני קורא לכל מי שרוצה להשמיע את קולו ולמחות, להחרים את המוסד ולבטל את המנוי". גם המשפטן אלן דרשוביץ סיפר כי הוא האזין לאופרה והוסיף כי ההקבלה בין הטרוריסטים לקורבנותיהם ובין השואה ל"נכבה" איננה מקובלת. ״זו אינה אמנות בעיני אלא פשוט טעם רע״, הוסיף. חבר הקונגרס פיטר קינג אמר לנוכחים בהפגנה: ״הייתם מעלים על דעתכם שבמטרופוליטן תוצג אופרה על ההתנקשות במרטין לותר קינג? הרי כל אזרח אפרו-אמריקאי במדינה היה מגיע לכאן על מנת למחות. הרצח של קלינגהופר היה פעולת טרור אכזרית״. הרב שמולי בוטח מתח בתורו ביקורת על ראש העיר ביל דה בלסיו שנעדר מהאירוע. ״בניו-יורק חיים למעלה משני מיליון יהודים", אמר הרב (סקר האוכלוסין האחרון אומד את האוכלוסיה היהודית בעיר ב-1.54 מיליון איש). "זהו חלק גדול מקהל הבוחרים שלו. איך אפשר לסבול יחס כזה? זו ביקורת מוצדקת על שיקול הדעת של מקבלי ההחלטות באופרה, אחד המוסדות המוערכים בעולם שמזוהים עם העיר ניו-יורק. לפני שנתיים האופרה הוצגה בלונדון בלי הפגנות ותראי לאיזה כיוון אירופה הולכת. זו לא הפגנת שוליים, תראי כמה אנשים יש פה, זה כואב לנו ופוגע ברגשותינו כיהודים״. ״התביישו לכם!״, קראו המפגינים לעבר רוכשי הכרטיסים שפילסו את דרכם בין המחסומים שהוצבו במקום לבין השוטרים ששמרו על הסדר. מנגד עמדו קומץ מפגינים שהניפו כרזות הקוראות לשמירה על חופש הביטוי והאמנות. לתוכנית האופרה צורפה הקריאה של בנותיו של קלינגהופר, שהתנגדו להעלאת הגירסה הבימתית והחרימו את הארוע. ברשימת הקרדיטים מופיעה בהבלטה המצו- סופרן מאיה לחיאני, זמרת ישראלית המתגוררת בניו-יורק ועושה את צעדיה הראשונים בצוות הנבחר של בית האופרה החשוב. סוכניה של לחיאני מסרו כי היא נמצאת בשמירת קול וכי נאסר עליה להתראיין. בין המבקרים באופרה פגשנו את הצ׳לן הישראלי אלעד קביליו, שהגיע כדי להאזין לביצועיה הקוליים. ״אני נותן לאופרה צ׳אנס. זו בהחלט פלטפורמה לדיון. אני בספק אם יש בה תכנים אנטישמיים אבל מבין שזו יצירה פוליטית. מההיכרות שלי עם מאיה אני יודע שהיא הייתה בחזרות מטורפות לקראת הפרמיירה. זה הרי המקום הכי טוב בעולם במקצוע הזה. זו אופרה שנכתבה לפני 23 שנים ועד להפגנות הסוערות לא שמעו עליה. ה'מט' הוא מקום שמרני, לא חתרני״.
אחת ממארגנות ההפגנה, הפעילה החברתית איב שטיגליץ, אמרה כי ״ה'מט' עסוק בלהפיץ שנאה ולא אמנות. ניו-יורק היא החצר האחורית שלנו ולא נאפשר לאף במה להצדיק טרור גם אם הדבר נעשה במסווה של אמנות. אני חושבת שעשינו כאן הלילה קצת רעש, נכון? נמשיך להיאבק עד שהמסך ירד״. ד"ר פול ברודי, מהקהילה היהודית של גרייט נק, היה ממארגני ההפגנה נגד העלאת האופרה בניו-יורק. בערב הבכורה, אותו איבטחו כאמור עשרות שוטרים, לא נרשמו הפרעות מיוחדות בתוך האולם. ממשטרת ניו-יורק נמסר כי אדם אחד נעצר בחשד שהפריע לסדר. האולם היה מלא כמעט לגמרי אבל כבר בסוף המערכה הראשונה צופים רבים עזבו את האולם. בינתיים מתוכננות כשמונה הופעות נוספות לאופרה, מקופות האופרה דווח על מכירת כרטיסים דלה.
