ג'אז ישראלי
פסטיבל ג'אז ישראלי נפתח השבוע בניו-יורק
פסטיבל הג'אז הישראלי הראשון בניו-יורק יארח במשך שבוע הופעות מיוחדות של אמנים ישראלים מוערכים עם הרכבים גדולים מהרגיל והכל בשילוב של קלאסיקה והוויה הישראלית.
הפסטיבל ייפתח ביום שלישי, 4 בנובמבר, עם החמישייה של המוזיקאי יובל כהן. כהן הוא סקסופוניסט, מלחין ומנצח אשר לאורך השנים ניגן עם שורה ארוכה של אגדות ג'אז בינלאומיות. הלהקה מורכבת מניו-יורקרים ישראלים ואחרים, והחיבור הבין ארצי ותרבותי הזה יוצר משהו חדש ומגוון.
ביום רביעי, 5 בנובמבר, יופיע החצוצרן איתמר בורוכוב, אשר הגיע לארה"ב בשנת 2006, היישר מיפו. המארגנים מספרים שאת התרבות שהביא עימו ניתן לשמוע בצלילים של היצירות שלו, עם דגש על ג'אז מודאלי, מוסיקה ישראלית, ערבית ואפריקאית.
את הפסטיבל יחתום המופע של זוכה הגראמי אורן אטקין, אשר יופיע בהרכב גדול בערב יום חמישי, 6 בנובמבר.
אטקין בן ה-35 נולד ברחובות וגדל בבוסטון. כשהיה בן 9 קיבל מהוריו את הדיסק של לואי ארמסטרונג, ואז הבין בדיוק מה הוא רוצה להיות כשיגדל. "משהו בחוש, במלודיה ובקצב הרגיש לי כל כך חופשי, היכולת להביע את עצמך בדרך כל כך ייחודית, קסמה לי, זה שמח כמו מוזיקה ישראלית ומלודי כמו מוזיקה קלאסית".
כבר מגיל 5 למד אטקין לנגן בפסנתר ומשם מהר מאוד המשיך גם לכינור וסקסופון. "הרגשתי שזו הדרך שלי לבטא את עצמי", הוא מספר וזה גם מה שהוביל אותו כבר בגיל 13 להגיע לניו אורלינס ולהופיע עם נגנים מקומיים ומוכרים. "כבר אז למדתי לא לפחד, להקשיב לכולם ולנגן. זו לא מוזיקה שאפשר להתכונן אליה, זה יוצא עם האווירה תוך כדי, זה כמו דו שיח בין הנגנים, בין הכלים".
אטקין מספר שכל מה שנשמע במופע זה מה שהוא מביא מהחיים, מהמסעות שלו, מהמחשבות והתובנות. "כל מה שאני לומד במוזיקה, ובכלל בחיים, הוא חלק ממני וכשאני מנגן זה פשוט יוצא, באופן טבעי".
"בהופעה בפסטיבל", הוא מפרט, "אנחנו מנגנים בהרכב גדול את המוזיקה שהלחנתי מהאלבום האחרון שלי ובתוך זה יש אלמנטים של אלתור. יש נגן גיטרה מוכר שהצטרף הפעם להרכב וכולנו מכירים אישית ומוזיקלית ויודעים איך להגיב דרך הצלילים".
לאורן יש כבר 3 אלבומים באמתחתו, ורק לפני שנתיים זכה בפרס הגראמי היוקרתי על דיסק שיצר בשיתוף עם אמנים נוספים. "התרגשתי מאוד, בהתחלה לא הייתי בטוח אם ללכת כי רק שנה קודם היינו מועמדים על דיסק אחר והפסדנו לג'ולי אנדרוז. לא ידעתי אם יש סיכוי, הזכייה הייתה שוק".
את האלבום האחרון שלו, "גאדרינג לייטס", יצר לאורך מסע הופעות חובק עולם, מאינדונזיה ועד סין ובלגיה. "כשנוצר העולם", מסביר אטקין, "היה רק אור חזק ששבר את כל הכלים לחתיכות שהתפזרו ועכשיו יש חלקים של האור הזה שמוחבאים במקומות חשוכים. תיקון עולם זה מהסיפור הזה כי אנחנו צריכים להביא את האור ולאגד אותו ביחד. דרך המוזיקה אנחנו בעולם מוציאים את האור מאנשים. יש הרבה חושך ואי הבנה אבל המוזיקה מוציאה את האור ומחברת בין כולנו".
אטקין מספר שהישראלים מביאים עימם מטען של ידע והשפעות שבאות לידי ביטוי ביצירה שלהם. "יש המון ישראלים בארה"ב ובאירופה היום שיש בהם אמון גדול כאמני ג'אז שמגיעים מישראל. יש לנו מסורת של מוזיקה, השפעות מגוונות שמאפשרות גמישות וורסטיליות. אגב, גם מי שהקים את הניו סקול בניו-יורק הוא לא ישראלי אבל בחר לחיות וליצור בירושלים. גם אני למדתי באקדמיה למוזיקה בארץ וזה נתן לי הרבה כלים. זכיתי להינות מרמה מאוד גבוהה של יצירה".
"אני ממליץ לישראלים להגיע", הוא מסכם, "גם כדי להינות מצלילים חדשים. אנחנו הישראלים פתוחים, ואוהבים לספוג דברים חדשים ואחרים".
המחיר לכרטיס בפסטיבל -30$ ורק 20$ לסטודנט.
