ילד, סנדוויץ'

אנג'ל השיקו לחם עם 100% קמח מלא, שלפי ההבטחות הכי דומה במרקם, בטעם ובמראה ללחם אחיד פרוס . ערכנו מבחן טעימה ל ־ 30 ילדים כדי לתת להם לקבוע

מאת איריס ליפשיץ־קליגר

מאפיית אנג'ל השיקה את "פשוט מלא", לחם פרוס מ־100% קמח מלא. לפי ההבטחות של המאפייה מדובר בלחם שהכי מזכיר את הלחם האחיד הפרוס, רק בריא יותר. זהו לחם חלק (ללא גרעינים) שצבעו מעט כהה יותר מזה של האחיד.

הלחם נושא את תו "אפשריבריא", המעיד עליו כי הוא עומד בהמלצות משרד הבריאות. יש בו, בין היתר, 212 קלוריות ו־362 מ"ג נתרן ל־100 גרם (הקריטריונים לקבלת התו: לפחות 80% קמח מלא, לא יותר מ־250 קלוריות ולא יותר מ־400 מ"ג נתרן ל־100 גרם).

על האריזה מופיע הכיתוב "100% קמח מלא מהקמחים". הכוונה היא לכך שמלבד קמח מלא, המהווה 58.5% ממשקל הלחם, יש מרכיבים נוספים כמו מים, שמרים ומלח. כמו כן הוא נושא את תו א.י.ל (אגודה ישראלית לסוכרת).

זה לא סוד שלחמים מקמח מלא המוצעים בשוק גורמים לילדים רתיעה – מהמראה, מהמרקם ומהטעם – והם נשארים ברובם נאמנים ללחם האחיד. "זיהינו צורך בסיסי בקרב הורים להעניק לילדיהם לחם מקמח מלא בעל ערכים תזונתיים גבוהים, כזה שהילדים לא ירגישו בהבדל מול הלחם האחיד שאליו הם רגילים", אומרת בהקשר זה יעלי מרכס־גליקמן, מנהלת השיווק של מאפיית אנג'ל. "צוות הפיתוח שלנו כלל טכנולוגים ודיאטנית, ולאחר כמה חודשים של מבחני טעימה רבים הצלחנו להגיע למרקם, לטעם ולמראה המושלמים".

האומנם? כדי לבדוק אם ילדים מבחינים בהבדל, ערך "ממון" מבחן טעימה עיוור בקרב 30 ילדים בני 6 עד 18. בחלק הראשון משפחות ששיתפו איתנו פעולה תודרכו להכין כריכים לבית ספר עם לחם "פשוט מלא", מבלי ליידע את הילדים. בחלק השני הגשנו לילדים צלחת של פרוסות מרוחות בשוקולד משני סוגי הלחמים.

התוצאה: בחלק הראשון של הבדיקה, הילדים זללו את הכריכים שלהם בבית הספר. חלקם שמו לב לצבע שונה אבל זה לא מנע מהם לאכול את הכריך. כשתיחקרנו אותם הם אמרו שהלחם רך, כמו שהם רגילים. בחלק השני, הילדים היותר גדולים בפאנל הטועמים שמו לב מיד לצבע הכהה יותר של "פשוט מלא", אבל לא להבדל משמעותי בטעם.

ההורים השתמשו שוב ושוב בלחם לכריכי בית הספר עד שסיימו את הכיכר, והיו כאלה שהחליטו להתחיל לצרוך אותו ברמה יומיומית. עם זאת, משפחות עם ילדים בוגרים יותר (חטיבת ביניים ותיכון) הודו שיתקשו להרגיל את הילדים ללחם כזה על בסיס קבוע, בגלל הצבע.

ונכון ש"על בריאות משלמים", אבל עדיין אי־אפשר להתעלם מפערי המחירים. בעוד לחם אחיד פרוס וארוז עולה 7.67 שקלים. לחם "פשוט מלא" עולה בין 10.90 שקל ל־13.90 שקל ברשתות השיווק.

ומה אומר הדיאטן? נתנו לד"ר שון פורטל, דיאטן קליני ופיזיולוג מאמץ, בעלים ומנכ"ל מרכז תזונה וספורט, לעיין בנתונים המופיעים על האריזה. "בהסתמך על הסימון התזונתי ועל המרכיבים", הוא אומר, "צריכת לחם כזה עדיפה על לחם לבן או אחיד כהה. על פי האריזה, הלחם עשוי מקמח מלא, הנטחן מגרעין החיטה בשלמותו כדי לשמר את הערכים התזונתיים ואין שילוב של קמחים נוספים. עבור ילדים זו אלטרנטיבה בהחלט טובה. עם זאת, לאדם בוגר האידיאל הוא לצרוך לחמים מקמח מלא עם כמה שיותר קרוב ל־14% חלבון ו־9% סיבים תזונתיים ל־100 גרם, שהם לרוב גם משביעים יותר. בלחם החדש יש 10% חלבון ו־6.8 גרם סיבים תזונתיים ב־100 גרם".

שורה תחתונה: אם אתם מוכנים להשקיע עוד כמה שקלים בלחם לסנדוויצ'ים, כדאי לנסות את האופציה הזו. מניסיוננו, קל יותר להרגיל אותם ככל שהם קטנים יותר.

 

כלכלה תמונה פשוט מלא של אנגל קרדיט חגית גורן מאושר לשימוש ללא תמורה עבור ידיעות אחרונות.   טל מזרחי 0505276103 (חגית גורן)
כלכלה תמונה פשוט מלא של אנגל קרדיט חגית גורן מאושר לשימוש ללא תמורה עבור ידיעות אחרונות. טל מזרחי 0505276103
חגית גורן






---------------------------------------------------

---------------------------------------------------
ילד שהתרגל לקמח מלא (צילום אילוסטרציה). למטה: לחם "פשוט מלא" של אנג'ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים