גלוטן 
אינו האויב

דיאטות נטולות גלוטן הן טרנד לוהט . רבים נשבעים 
כי הימנעות מהרכיב שנמצא בדגנים היא הדרך הכי טובה 
לרזות, אחרים לוקחים זאת צעד קדימה וטוענים שהם 
ממש רגישים אליו . אלא שמומחים טוענים שמדובר 
באגדות: הבעיה היא לא בגלוטן, ומי שיאכל את 
תחליפיו אף עלול להשמין | אריאלה איילון

אחרי שניסתה כמעט כל דיאטה חדשה ומבטיחה, או ותיקה ומוכחת, שבמהלכן רזתה ומיד עם סיומן - איך לא - שוב השמינה, האמינה כרמלה בן עטיה שזו החדשה, ללא גלוטן, הנחשבת ללהיט התורן בשוק הדיאטות, היא זאת שתחולל את המהפך החלומי.

 

"כל כך הרבה אנשים דיברו על 'לא פחות מנס' שקרה להם עם הדיאטה הזו, שהם הצליחו לרזות נהדר, מהר והרבה, ועם עובדות הרי לא מתווכחים, אז האמנתי שסוף כל סוף גם אני אגלה את האור", היא משחזרת.

 

מה שבמיוחד ריתק אותה הייתה התפיסה הבסיסית של הגישה הזאת, לפיה מדובר בדיאטת קסמים שבמהלכה מוותרים בסך הכל על רכיב מזון אחד - גלוטן, ויש לו שורה של תחליפים. "למעשה זו לא עוד דיאטה של 'אל תאכל', 'אסור' וכו', אלא של כן תאכל, אבל את התחליף, לא את המקור. אז חשבתי לעצמי שמה אכפת לי אם הלחם שלי, או הפיצה, מקמח תירס ולא מקמח חיטה?", היא מספרת.

 

עד שהגיעה לדיאטה הזאת נצבר לזכותה של בן עטיה (62) קילומטרז' דיאטטי מפואר, של לא פחות מ־50 שנים. "הנטייה המשפחתית להשמנה בשילוב עם האהבה הגדולה שלי לאכול, כולל הריונות לאורך השנים, הפסקות עישון וגיל המעבר - כל זה שם אותי כל חיי על נדנדת השמנתי־רזיתי וחוזר חלילה", היא אומרת.

 

"תחליף מפוצץ בקלוריות"

 

לפני שלוש שנים היא נתקלה בכוכב הדיאטות החדש, "ללא גלוטן". היא הייתה בטוחה שהפעם הניצחון בטוח. כצעד ראשון, היא ניקתה את ארונות המטבח שלה מקמח חיטה ומוצריו. "נמנעתי מלחם, עוגות, עוגיות, שוקולד, גלידות, ולמעשה מכל הג'אנק פוד ששלט בתפריט שלי, ובמקומו אכלתי ירקות, פירות במידה, חזה עוף ולחם שאפיתי מקמח תירס", היא מתארת. "בהתחלה זה הלך מאוד לאט. ירדתי באיטיות מתסכלת, אבל לא נשברתי. כשהבנתי שלחם התירס שהמליצו עליו כתחליף ללחמים ולפיצות הוא למעשה עוגה מפוצצת בקלוריות, גם על זה ויתרתי".

 

אחרי שנה, שבמהלכה התמידה בהקפדה יתרה על כללי התזונה החדשים, היא הורידה ממשקלה 
8 ק"ג. ואז, היא מספרת, הגעגוע למזון שנמנע ממנה הביא אותה להתיר מעט את הרסן. "התחלתי לזייף. לגנוב פה עוגייה, שם לחמנייה, אבל מיד חזרתי לתלם, כך שבמשך קצת פחות משנתיים שמרתי על הישגי הדיאטה ללא גלוטן".

 

אבל כמו תמיד, ההרגלים הישנים מנצחים את ההחלטות החדשות. "כל כך התגעגעתי לג'אנק פוד, ובעיקר לחופש לאכול מה שרוצים ולא מה שצריך, שהתנפלתי על כל מאפה. בתוך זמן קצר ביותר 6 מ־8 הק"ג שירדו חזרו חיש קל. הבנתי ששוב נשביתי בקסם של איזושהי אשליה".

 

הסיפור של בן עטיה אישי, אבל לא מעט אנשים שניסו את הדיאטה הזאת התאכזבו כמוה. ומה עם אלה שאכן הצליחו להשיל בזכותה קילוגרמים רבים ממשקלם? לגביהם נשאלת השאלה מה באמת גרם להם לרזות: ההימנעות מגלוטן, או ההימנעות מהפחמימות שבהן הוא נמצא?

 

אז במה מדובר? בדיאטה מנצחת, שאם רק נקפיד למלא בצייתנות אחר הכללים שלה ונזרוק את הגלוטן לכל הרוחות, נרזה? או שמדובר באגדת עם מופרכת מדעית?

 

כדי לענות על כך צריך קודם כל להכיר את האויב: מהו בעצם גלוטן? מדובר בחלבון שנמצא בארבעת הדגנים: חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. "השם שלו, גלו (דבק, באנגלית), מכיל את המהות שלו: הגלוטן הוא דבקן, חלבון שאינו מסיס במים, שמלכד ומאגד את מרכיבי הדגן ומאפשר בהמשך להפוך אותם לבצק", מסביר פרופ' זמיר הלפרן, מנהל המערך למחלות דרכי העיכול והכבד ומנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי איכילוב. "אבל מכאן ועד להאשמה שהוא גורם להשמנה? זה מופרך מדעית. בדוק ומאושר".

 

הגלוטן נמצא במזונות רבים: לחמים, מאפים, פסטות, קוסקוס, נקניקיות, בירה, גריסי פנינה, סולת, מצות וכן רטבים שונים. פרופ' הלפרן מספר כי "סימון הגלוטן כבעייתי מתחיל למעשה בחולי הצליאק - כָּרֶסֶת או דַּגֶּנֶת בעברית. זוהי מחלה אוטואימונית, שתוקפת כ־1% מהאוכלוסייה. תאי מערכת החיסון של החולים מזהים בטעות את הגלוטן כגוף זר, ותוקפים את תאי המעי הדק". כתוצאה מכך עלולה להתרחש שורה של תחלואים, כגון מחלת הקרוהן, בעיות גדילה, מחלות מעי שונות, צפיפות עצם ירודה, כאבי בטן, שלשולים ועוד. "לאותם חולי צליאק מומלץ להוציא את הגלוטן ממזונם ולהשתמש בתחליפי קמח, דבר שיתרום להיעלמות התסמינים ולשיפור ניכר בהרגשתם", הוא מסביר. מקבוצה זו, שגלוטן במזונם מדרדר את מצבם הבריאותי, נדד בטעות איסור השימוש בו לתתי־קבוצה נוספת: אלה שמגדירים את עצמם רגישים לגלוטן. "ההבדל בינם לבין חולי הצליאק הוא שהם עשו אבחנה עצמית. כי מי בעצם אישר שמה שגורם להם לתחושת נפיחות או לכאבי בטן הוא הגלוטן ולא רכיב אחר שנמצא באותו דגן? הרי אין על מדף הטיפולים בדיקות דם או ביופסיה שיאבחנו לאיזה רכיב ספציפי בדגן הם רגישים, ובהיעדר אמצעי בדוק הם ניכסו לעצמם את איסור השימוש בגלוטן, שחל אך ורק על חולי הצליאק", אומר פרופ' הלפרן. לדבריו, "רבים מאותם אנשים הפסיקו לכמה ימים את צריכת ארבעת הדגנים והרגשתם הוטבה. אבל מי אמר שזה בגלל היעדר גלוטן?"

 

מכאן נפרצו הסכרים. מה שנכון לגבי חולים ואומץ על ידי "רגישים" הפך לנחלת הכלל: דיאטת הרזיה ללא גלוטן. "זהו טרנד בלבד, שאינו מוכח מדעית ואינו שונה מכל דיאטה אחרת. בסופו של דבר, הנוסחה היחידה לירידה מבוקרת במשקל פשוטה בתכלית: אוכלים פחות = מרזים יותר. כל שאר התיאוריות, כולל אופנת הבלי הגלוטן, חסרי תוקף מדעי", אומר פרופ' רם רייפן, מומחה למחלות דרכי תזונה ועיכול מבית הספר למדעי התזונה באוניברסיטה העברית.

 

אותה כמות השמנה

 

לאישוש דבריו מצטט פרופ' רייפן תוצאות מחקר שנערך לאחרונה במרכזים הרפואיים כרמל ורמב"ם. "מתוצאות המחקר עלה שהשמנת יתר בקרב ילדים חולי צליאק זהה לזו שבקרב ילדים בריאים מבחינת מספר הסובלים מהבעיה. כך שחולי צליאק המשתמשים בתחליפי קמח לא רק שאינם רזים יותר, אלא אף עלולים להשמין. לכן, לייתר את הגלוטן בתזונה של אנשים בריאים זה לכל היותר גימיק", הוא אומר.

 

גם פרופ' הלפרן נחרץ: "זוהי פשוט הונאה לכרוך היעדר גלוטן בתפריט עם הרזיה. מה שמשמין הוא הנשא של אותו חלבון: הלחם, העוגה והבורקס שאנשים זוללים בלי חשבון. הסוכרים, הפחמימות - הם שגורמים לעלייה במשקל, ואם נמנעים מהם ולא מהגלוטן, ועושים ספורט, מתאפשרת יופי של ירידה במשקל".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "בהתאם להמלצות משרד הבריאות הישראלי וארגוני הבריאות המובילים בעולם, הדרך הסבירה והבריאה להורדה במשקל כוללת תפריט מאוזן וביצוע פעילות גופנית. המשרד אינו ממליץ על הוצאת הגלוטן מתפריטם של אנשים בריאים המבקשים לרדת במשקל. מזון המכיל גלוטן, כמו לחם מחיטה מלאה ודגנים אחרים, חשוב בתזונה בריאה ומונעת מחלות. לכן, אין שום הצדקה תזונתית או רפואית להוצאת הגלוטן מהתפריט".

 

"דיאטת טעים לי"

 

בשנתיים האחרונות מתחילה להתגבש בקרב מומחים תובנה חדשה, שמייתרת למעשה את מרבית סוגי הדיאטות שנועדו להורדה במשקל.

 

"אחרי אינספור גישות, הכוללות בין השאר דיאטת חלבונים, צריכה מוגברת של מזון 'דל' ו'ללא', בלי בשר אדום, עם מעט ביצים, וכו', נפל סוף כל סוף האסימון: ראינו שזה לא באמת עובד. כל דיאטות ההימנעות האלה, גם אם הצליחו בחודשים הראשונים להשיל קילוגרמים עודפים, התשוקה, הכמיהה הנפשית לאותם מזונות 'אסורים', הבריחה את המרזים חזרה לחיקם. ואז נסגר המעגל, כל מה שירד עלה, ולא פעם בתוספת של קילוגרמים אחדים", אומר פרופ' הלפרן.

 

לדבריו, "מסיבה זאת שם הגג לדיאטה החדשה יהיה בסגנון 'דיאטת טעים לי'. במילים אחרות, די עם ההימנעות ועם הקטלוג של מותר ואסור. תאכלו מה שבא לכם וטעים לחך שלכם, אבל הקפידו על כמויות נכונות. צרפו לזה פעילות גופנית מתונה וקבועה - והנה מתכון לדיאטה המנצחת". .

 

 

---------------------------------------------------

 

---------------------------------------------------

 

אייפד:

 

---------------------------------------------------

 

---------------------------------------------------

 

פרופ' רם רייפן: "מחקר גילה שהשמנת יתר בקרב ילדים חולי צליאק זהה לזו שבקרב ילדים בריאים, כך שחולי צליאק המשתמשים בתחליפי קמח לא רק שאינם רזים יותר, אלא אף עלולים להשמין"

 

---------------------------------------------------

 

פרופ' זמיר הלפרן: "זוהי פשוט הונאה לכרוך היעדר גלוטן בתפריט עם הרזיה. מה שמשמין הוא הנשא של אותו חלבון: הלחם, העוגה והבורקס שאנשים זוללים בלי חשבון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים