ד"ר אולגה רז השומן
ד"ר אולגה רז
השומן המסוכן
שומן טראנס זה רע: לפי מחקרים, הוא גורם לעלייה בכולסטרול ה"רע" (LDL) ולירידה בכולסטרול ה"טוב" (HDL), וכך בעצם מעלה את הסיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, וגם מהווה גורם סיכון בהתפתחות של תהליכים סרטניים. אז מה צריך לעשות כל מי ששמע על החלטת מנהל המזון והתרופות האמריקאי, וחרד לגורלם של הג'חנון הקפוא האהוב והמרגרינה של פעם? פשוט מאוד: הוא צריך לזכור ששומני טראנס לא ממכרים, ואפשרי להוריד אותם מהתפריט אם רק רוצים ואם יודעים איפה הם מסתתרים במזון.
באירופה, למעשה, התקדמו מאוד במלחמה בשומן הטראנס, והמרגרינות שם עברו לשיטת ייצור אחרת שאינה גורמת להיווצרות של השומנים המזיקים. גם בישראל בחלק גדול מהמרגרינות שניתן למצוא על מדפי המרכולים כמעט ואין שומן טראנס. אז איפה כן נחשף הישראלי לשומנים מוקשחים כאלו? בעיקר בבצקים הקפואים: בורקס, ג'חנון, עוגות, עוגיות, כל אותם מוצרים שיש בהם מרגרינות מן הסוג הישן מכילים שומן טראנס.
אז מה לעשות? פשוט לשים לב. מרבית המוצרים שעברו בשנים האחרונות לשימוש בשומנים צמחיים וטבעיים מקפידים להתגאות על האריזה בכיתוב "לא מכיל שומני טראנס", גם משום שהם יודעים שכך הם ימשכו קונים בעלי מודעות גבוהה יותר לתזונה בריאה. כדאי לשים לב לכך, בעיקר מפני שהנזקים של שומן הטראנס אינם ניכרים על הגוף, אבל הם מחלחלים לאט לאט ובמקרים של צריכה מוגברת בהחלט עלולים להוביל לעלייה בתחלואה. כשבוחרים מוצרים בסופר, על אחת כמה וכמה כאשר בוחרים אותם עבור ילדים, חשוב לבדוק האם הם מכילים שומן צמחי מוקשה או מוקשה חלקית – אלה הכינויים של שומני הטראנס במזון מעובד– ובמקרה שכן, להימנע מלרכוש אותם. אולי זה אפילו יעודד את היצרנים להשתמש במרגרינות ללא שומני טראנס.
לצד זאת, חשוב לזכור שתזונה בריאה איננה מתחילה ונגמרת בהימנעות משומן טראנס. סוכר, למשל, הוא חומר שהוכח כי מזיק לבריאות – ועדיין אנחנו אוכלים דברים עם סוכר, ובכמויות, ואף נותנים אותם לילדים שלנו. להוריד צריכת שומני טראנס קל הרבה יותר מאשר להקטין צריכת הסוכר, שאת השפעתו אנחנו רואים בבירור במגפת ההשמנה העולמית. לפי נתוני משרד הבריאות, כ-30% מילדים בישראל סובלים מעודף משקל והשמנה, חלק גדול עקב צריכה מוגברת בממתקים, חטיפים ומשקאות ממותקים. ועדיין אנו ממשיכים לצרוך סוכר. מרכיב אחר, מלח, שגורם לעלייה בלחץ הדם, גם הוא נמצא ברשימת החומרים העלולים להזיק לבריאות. משרד הבריאות מוביל תוכנית להפחתה של כמות המלח במזון הנצרך על ידי אוכלוסייה בישראל, אבל לכולם ברור שלהוריד את הסוכר יהיה הרבה יותר קשה.
הכותבת היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב
---------------------------------------------------
---------------------------------------------------
---------------------------------------------------
השומן המסוכן
שומן טראנס זה רע: לפי מחקרים, הוא גורם לעלייה בכולסטרול ה"רע" (LDL) ולירידה בכולסטרול ה"טוב" (HDL), וכך בעצם מעלה את הסיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, וגם מהווה גורם סיכון בהתפתחות של תהליכים סרטניים. אז מה צריך לעשות כל מי ששמע על החלטת מנהל המזון והתרופות האמריקאי, וחרד לגורלם של הג'חנון הקפוא האהוב והמרגרינה של פעם? פשוט מאוד: הוא צריך לזכור ששומני טראנס לא ממכרים, ואפשרי להוריד אותם מהתפריט אם רק רוצים ואם יודעים איפה הם מסתתרים במזון.
באירופה, למעשה, התקדמו מאוד במלחמה בשומן הטראנס, והמרגרינות שם עברו לשיטת ייצור אחרת שאינה גורמת להיווצרות של השומנים המזיקים. גם בישראל בחלק גדול מהמרגרינות שניתן למצוא על מדפי המרכולים כמעט ואין שומן טראנס. אז איפה כן נחשף הישראלי לשומנים מוקשחים כאלו? בעיקר בבצקים הקפואים: בורקס, ג'חנון, עוגות, עוגיות, כל אותם מוצרים שיש בהם מרגרינות מן הסוג הישן מכילים שומן טראנס.
אז מה לעשות? פשוט לשים לב. מרבית המוצרים שעברו בשנים האחרונות לשימוש בשומנים צמחיים וטבעיים מקפידים להתגאות על האריזה בכיתוב "לא מכיל שומני טראנס", גם משום שהם יודעים שכך הם ימשכו קונים בעלי מודעות גבוהה יותר לתזונה בריאה. כדאי לשים לב לכך, בעיקר מפני שהנזקים של שומן הטראנס אינם ניכרים על הגוף, אבל הם מחלחלים לאט לאט ובמקרים של צריכה מוגברת בהחלט עלולים להוביל לעלייה בתחלואה. כשבוחרים מוצרים בסופר, על אחת כמה וכמה כאשר בוחרים אותם עבור ילדים, חשוב לבדוק האם הם מכילים שומן צמחי מוקשה או מוקשה חלקית – אלה הכינויים של שומני הטראנס במזון מעובד– ובמקרה שכן, להימנע מלרכוש אותם. אולי זה אפילו יעודד את היצרנים להשתמש במרגרינות ללא שומני טראנס.
לצד זאת, חשוב לזכור שתזונה בריאה איננה מתחילה ונגמרת בהימנעות משומן טראנס. סוכר, למשל, הוא חומר שהוכח כי מזיק לבריאות – ועדיין אנחנו אוכלים דברים עם סוכר, ובכמויות, ואף נותנים אותם לילדים שלנו. להוריד צריכת שומני טראנס קל הרבה יותר מאשר להקטין צריכת הסוכר, שאת השפעתו אנחנו רואים בבירור במגפת ההשמנה העולמית. לפי נתוני משרד הבריאות, כ-30% מילדים בישראל סובלים מעודף משקל והשמנה, חלק גדול עקב צריכה מוגברת בממתקים, חטיפים ומשקאות ממותקים. ועדיין אנו ממשיכים לצרוך סוכר. מרכיב אחר, מלח, שגורם לעלייה בלחץ הדם, גם הוא נמצא ברשימת החומרים העלולים להזיק לבריאות. משרד הבריאות מוביל תוכנית להפחתה של כמות המלח במזון הנצרך על ידי אוכלוסייה בישראל, אבל לכולם ברור שלהוריד את הסוכר יהיה הרבה יותר קשה.
הכותבת היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב
---------------------------------------------------
---------------------------------------------------
---------------------------------------------------


מומלצים