אחרי 65 שנה: טחנת הקמח
הטחנה, היחידה הפעילה במרחב הבירה, נמכרה למשקיעים אמריקאיים שאינם מעוניינים להפעילה . כל 50 העובדים יפוטרו
מאת נווית זומר
אחרי 65 שנה, טחנת קמח ירושלים, הטחנה היחידה הפועלת במרחב הבירה, נסגרת. בשבוע שעבר הודיעה הטחנה ללקוחותיה כי היא מפסיקה את טחינת הקמח, ובתוך שלושה חודשים – אחרי שיווק הקמח ממלאי החיטה שנותר לה – תיסגר הטחנה לגמרי.
בירושלים פועלות המאפיות הגדולות בארץ, ובראשן מאפיית ברמן ומאפיית אנג'ל, שנותרו כעת ללא טחנה מקומית. במכתב ללקוחות הטחנה נאמר: "לאחר למעלה מ־65 שנה, שבהן אנו טוחנים חיטה ומשרתים אתכם, הרינו להודיעכם כי הפעילות תיפסק החל מ־21.6.2015. ייתכן שחלק מהקמח שיסופק על ידינו בשלושת החודשים הבאים ייטחן בטחנות אחרות. לאחר מכן לא נוכל להמשיך לשרתכם או לקבל הזמנות חדשות".
ל"ידיעות אחרונות" נודע כי 50 עובדי הטחנה יפוטרו. בימים האחרונים מנכ"ל הטחנה, אמיר מרקוביץ, ניסה לסייע לעובדים למצוא מקומות עבודה במפעלים סמוכים.
הטחנה, הממוקמת על שטח של 15 דונם בגבעת שאול בירושלים, בסמוך למאפיית אנג'ל, נמכרה לאחרונה לקבוצה של משקיעים אמריקאיים, שאינם מעוניינים בהפעלתה. הקרקע במקום מיועדת בשלב זה לתעשייה, אך נמצאת על גבול שכונת המגורים קריית משה, וכנראה שמדובר בהשקעה נדל"נית לטווח ארוך.
הטחנה הוקמה על ידי חמש משפחות שעלו מפולין, וכיו"ר הטחנה שימש אחד הבעלים, אריה נגלר, שהיה מעורב בעסקת המכירה למשקיעים האמריקאיים. טחנת קמח ירושלים מייצרת מגוון קמחים ומוצרי טחינה אחרים, שמשווקים לתעשייה ולמגזר הפרטי והמוסדי.
בענף טוענים: בגלל הרגולטור
בעלי אחת מטחנות הקמח הגדולות בישראל אמר ל"ידיעות אחרונות" בסוף השבוע: "עצוב מאוד שמספר הטחנות בארץ מתמעט. מה שעוד יותר מתסכל הוא שאנחנו וגורמים מקצועיים אחרים בענף רצינו לרכוש את הטחנה ולהמשיך להפעילה, אך נענינו כי בעלי הטחנה אינם מעוניינים בשום קונה שלצורך מכירה לו נדרש אישור של הממונה על הגבלים. זה מה שקורה כתוצאה מעודף רגולציה בארץ".
עוד נודע כי מאפיית אנג'ל שלחה מכתבים לשר הכלכלה אריה דרעי ולראש עיריית ירושלים ניר ברקת בבקשה שיתערבו כדי לשנות את רוע הגזירה, אך ללא הועיל. לדברי ירון אנג'ל, בעלי מאפיית אנג'ל: "במקום שהממונה על ההגבלים יגביר את התחרות הוא מקטין אותה. הטחנה נסגרת רק כי הבעלים לא רצו להסתבך עם הממונה ולמכור לגורם בענף".
מקורות בענף אומרים כי הטחנות המקומיות סובלות ממדיניות הממשלה לאפשר יבוא קמח במחירי היצף מטורקיה ומאוקראינה. לטענתם, מדובר בתחרות לא הוגנת משום שטחנות הקמח בארץ מחויבות בקנייה של כמות מסוימת של חיטה מקומית במחיר גבוה, שנקבע על ידי הממשלה.
במשרד הממונה על ההגבלים העסקיים סירבו להגיב.
---------------------------------------------------
.
---------------------------------------------------
ירון אנג'ל, בעלי מאפיית אנג'ל: "הטחנה נסגרת רק כי הבעלים לא רצו למכור אותה לגורם בענף ולהסתבך עם הממונה על ההגבלים"
---------------------------------------------------
טחנות ירושלים. המשקיעים כנראה בונים על הסבת הקרקע לבנייה למגורים | צילום: עמית שאבי
אחרי 65 שנה, טחנת קמח ירושלים, הטחנה היחידה הפועלת במרחב הבירה, נסגרת. בשבוע שעבר הודיעה הטחנה ללקוחותיה כי היא מפסיקה את טחינת הקמח, ובתוך שלושה חודשים – אחרי שיווק הקמח ממלאי החיטה שנותר לה – תיסגר הטחנה לגמרי.
בירושלים פועלות המאפיות הגדולות בארץ, ובראשן מאפיית ברמן ומאפיית אנג'ל, שנותרו כעת ללא טחנה מקומית. במכתב ללקוחות הטחנה נאמר: "לאחר למעלה מ־65 שנה, שבהן אנו טוחנים חיטה ומשרתים אתכם, הרינו להודיעכם כי הפעילות תיפסק החל מ־21.6.2015. ייתכן שחלק מהקמח שיסופק על ידינו בשלושת החודשים הבאים ייטחן בטחנות אחרות. לאחר מכן לא נוכל להמשיך לשרתכם או לקבל הזמנות חדשות".
ל"ידיעות אחרונות" נודע כי 50 עובדי הטחנה יפוטרו. בימים האחרונים מנכ"ל הטחנה, אמיר מרקוביץ, ניסה לסייע לעובדים למצוא מקומות עבודה במפעלים סמוכים.
הטחנה, הממוקמת על שטח של 15 דונם בגבעת שאול בירושלים, בסמוך למאפיית אנג'ל, נמכרה לאחרונה לקבוצה של משקיעים אמריקאיים, שאינם מעוניינים בהפעלתה. הקרקע במקום מיועדת בשלב זה לתעשייה, אך נמצאת על גבול שכונת המגורים קריית משה, וכנראה שמדובר בהשקעה נדל"נית לטווח ארוך.
הטחנה הוקמה על ידי חמש משפחות שעלו מפולין, וכיו"ר הטחנה שימש אחד הבעלים, אריה נגלר, שהיה מעורב בעסקת המכירה למשקיעים האמריקאיים. טחנת קמח ירושלים מייצרת מגוון קמחים ומוצרי טחינה אחרים, שמשווקים לתעשייה ולמגזר הפרטי והמוסדי.
בענף טוענים: בגלל הרגולטור
בעלי אחת מטחנות הקמח הגדולות בישראל אמר ל"ידיעות אחרונות" בסוף השבוע: "עצוב מאוד שמספר הטחנות בארץ מתמעט. מה שעוד יותר מתסכל הוא שאנחנו וגורמים מקצועיים אחרים בענף רצינו לרכוש את הטחנה ולהמשיך להפעילה, אך נענינו כי בעלי הטחנה אינם מעוניינים בשום קונה שלצורך מכירה לו נדרש אישור של הממונה על הגבלים. זה מה שקורה כתוצאה מעודף רגולציה בארץ".
עוד נודע כי מאפיית אנג'ל שלחה מכתבים לשר הכלכלה אריה דרעי ולראש עיריית ירושלים ניר ברקת בבקשה שיתערבו כדי לשנות את רוע הגזירה, אך ללא הועיל. לדברי ירון אנג'ל, בעלי מאפיית אנג'ל: "במקום שהממונה על ההגבלים יגביר את התחרות הוא מקטין אותה. הטחנה נסגרת רק כי הבעלים לא רצו להסתבך עם הממונה ולמכור לגורם בענף".
מקורות בענף אומרים כי הטחנות המקומיות סובלות ממדיניות הממשלה לאפשר יבוא קמח במחירי היצף מטורקיה ומאוקראינה. לטענתם, מדובר בתחרות לא הוגנת משום שטחנות הקמח בארץ מחויבות בקנייה של כמות מסוימת של חיטה מקומית במחיר גבוה, שנקבע על ידי הממשלה.
במשרד הממונה על ההגבלים העסקיים סירבו להגיב.
---------------------------------------------------
.
---------------------------------------------------
ירון אנג'ל, בעלי מאפיית אנג'ל: "הטחנה נסגרת רק כי הבעלים לא רצו למכור אותה לגורם בענף ולהסתבך עם הממונה על ההגבלים"
---------------------------------------------------
טחנות ירושלים. המשקיעים כנראה בונים על הסבת הקרקע לבנייה למגורים | צילום: עמית שאבי


מומלצים