"אחד הלקוחות אמר בלי בושה שעורך־דין ערבי לא מתאים לו"
עו"ד ארז שניאורסון, בן 52, נשוי ואב לשניים, גר ברמת־השרון. עו"ד זקי דיאב, בן 34, נשוי ואב לתינוקת בת 8 חודשים, גר בחיפה. תחילת הדרך המשותפת בין השניים במשרד לוותה בהרבה לבטים, שבוודאי מוכרים לכל מי שראיין לעבודה בן מגזר מיעוטים בסיטואציה כלשהי. "הכרנו לפני שבע שנים", מספר שניאורסון. "הייתי שותף במשרד אחר וחיפשתי עורך דין. זקי היה אחד המועמדים, היה לו רזומה מאוד מרשים, כולל תואר שני מארה"ב. אלא שהיו המון מחשבות בדרך, בעיקר איך יקבלו את זה לקוחות המשרד. לא פשוט. נכנס לקוח וצריך לשכנע אותו לקחת את שירותינו ולשלם שכר טרחה על עבודה. תמיד יש חשש שיבוא מישהו ויגיד שהוא לא מוכן שעו"ד ערבי ייצג אותו. אבל ראיתי מקצוען אמיתי עם קליק, והחלטתי ללכת על זה".
דיאב מעיד שלא חש את ההתלבטויות של שניאורסון. דיאב עצמו הוא חבר ועד מנהל בעמותת "קו משווה" לקידום תעסוקת אקדמאים ערבים. "באתי לראיון קבלת עבודה והצגתי את כל מה שיש לי, אבל קודם לכן בהחלט היו משרדים שאמרו לי 'אל תתקשר אלינו, אנחנו נתקשר אליך'. עברתי 150 ראיונות עבודה וב־45 משרדים מתוכם התקבלתי, אבל לא הייתי נעול באיזה תחום להתמקד. ארז זיהה את הפוטנציאל ועזר לי למצוא את דרכי".
והחששות התאמתו?
שניאורסון: "לקוח אחד אמר בלי בושה 'ערבי לא מתאים לי', והודעתי לו שאני מוותר על התיק שלו, בלי לחשוב פעמיים. המחשבה הנכונה היא לקדם לשותף במשרד עורכי דין לא רק את המוכשר ביותר, אלא גם את מי שנעים לך לאכול איתו צהריים. לעבוד לפי בטן ולא רק ראש. לא הצטערתי לרגע לנוכח הישגיו".
ואכן, כמה שנים אחר כך החליט שניאורסון לפתוח משרד משלו, ושיכנע את דיאב לעזוב איתו כשותף. "זו הייתה אחת ההחלטות הטובות שקיבלתי בחיי. לא יכול להיות אדם יותר לויאלי, קפדן ומקצוע מזקי. גם היחסים בין המשפחות נהדרים. לקוחות אוהבים אותו".
ומה הטיפ שלכם לאחרים?
שניאורסון: "פשוט לבדוק את יכולתו של האדם, את מידת ריצותו ושקדנותו, ולהתעלם ממוצאו. אני לא בא ואומר קחו שותף ערבי רק לשם דו־קיום, אלא שקלו כל מקרה לגופו ותגלו עולם ומלואו. במקרה שלי זקי הוא האיש לנהל משרד, ביכולות משפטיות נדירות. לא צריך אפליה מתקנת, גם הערבים לא רוצים את זה. רק צריך לתת להם הזדמנות שווה להשתלב בהתאם ליכולות שלהם".
אז מה עיקר הבעיה?
דיאב: "הקושי מתחיל מהיום הראשון באוניברסיטה. במרצים יהודים, במזכירות חשדניות ובסטודנטים מבוגרים ב־3 שנים. הכל זר. לא פעם התוצאה היא ציונים הרבה יותר נמוכים בהשוואה ליהודים".
מה תציע לצעירים ערבים?
דיאב: "נצלו את זה שאתם צעירים יותר. צאו להשתלמויות בחו"ל, תרחיבו השכלה, תבואו מטאורים תותחים. הגעתי לשוק אחרי 3 תארים בישראל ובארה"ב, במשפטים ובמינהל עסקים. תגיעו לשוק עם נדוניה, כי הכל ביזנס". ¿

