yed300250
הכי מטוקבקות
    זמנים בריאים • 21.10.2015
    מחקר חדש: לאמא השפעה מכרעת על בחירתה המקצועית של הבת
    שיר־לי גולן

    יחסי אמהות ובנות הם יחסים בעלי פוטנציאל קרבה אדיר מחד ונפיצות גדולה מאידך. יש בהם אהבה ותלות וקשיי היפרדות וצורך לבעוט ואינטימיות וקנאה, ומה לא בעצם. מחקר שנערך לאחרונה ויפורסם בכתב העת "מגמות" בהוצאת האוניברסיטה הפתוחה ומכון הנרייטה סאלד ניסה לבדוק את היחסים הטעונים הללו כדי להבין מהו התפקיד שאמהות ממלאות בהתוויית מסלול הקריירה של בנותיהן, עד כמה הבחירה של הבנות עצמאית או נועדה לרצות ולמלא את ציפיות האם, וכיצד מתעצבת זהותה המקצועית של האישה. מדובר, כצפוי, בהשפעה בין־דורית דרמטית.

     

    הנחת המוצא של ד"ר לינור הדר, מרצה בכירה בפקולטה לחינוך של המכללה האקדמית בית ברל, ושל הפסיכולוגית הקלינית ענת בביץ', דוקטורנטית בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל־אביב - שניתחו את סיפוריהן של 15 נשות קריירה ואת הראיונות שנערכו עימן - הייתה שיחסי אמהות ובנות, והמסרים הגלויים והסמויים שאמהות מעבירות לבנותיהן, ממלאים תפקיד מרכזי בהבניית זהותן המקצועית של הבנות ובבחירת הקריירה שלהן. למרות שהזדהות היא אחד המנגנונים החשובים בהתפתחות האישיות והחִברות של הילד, כמעט לא נעשו מחקרים על השפעת הדברים על בחירת הקריירה של הילדים בבגרותם.

     

    החוקרות בחנו את הבחירה הראשונה של המקצוע וההתאמה בינה לבין נטיות ליבה של המרואיינת; את חוויית היחסים של המרואיינת עם אמה; ההזדהות עימה ובייחוד מידת הקונפליקט בין שאיפותיה של המרואיינת ורצונותיה בצעירותה לבין שאיפותיה הנרקיסיסטיות של האם בנוגע לבתה.

     

    אז מה בין אמא לבת בעניין הקריירה?

     

    ניתן להציב את יחסי המרואיינות במחקר עם אמותיהן על הרצף שקצותיו הם תפיסת קונפליקט מלא בין האם לבת מול תפיסה של שיתוף פעולה מלא.

     

    • מרואיינות שחוו יחסי אהבה ואמון עם אמן נטו להזדהות עם דמותה ועם שאיפותיה, לפעמים עד כדי טשטוש הגבולות בין האם לבת.

     

    • לעומתן, המרואיינות שתפסו את היחסים שלהם עם אמן כמערכת של יחסי קונפליקט לא יכלו להזדהות עם שאיפות האם שעמדו בסתירה לנטיות ליבן.

     

    • כל המרואיינות תיארו את השפעת האם על מסלול הקריירה ועל בחירותיהן המקצועיות כהשפעה מכרעת. הרצון של המרואיינות לרצות את האם וכמיהתן לזכות בהערכתה הובילו את המרואיינות לבחור עיסוקים שתאמו לשאיפות האם או לפחדיה, גם כאשר עיסוקים אלה נגדו את כישורי הבנות.

     

    גם במקרים אלה עלה כי אמהות נוטות לראות בבנותיהן שלוחה שלהן עצמן, גם כשהן נחוות כתומכות וגם כשהן נחוות כמדכאות. לדברי החוקרות, בממצאים עשויה להיות תרומה להבנת חסמי הקריירה שנשים מתמודדות איתם, וניתן לגזור מהם השלכות יישומיות על תהליכי העצמת נשים, ובעיקר נערות, ועל הדרכת הורים.

     

    המחקר הוצג לאחרונה בכנס שהתקיים באוניברסיטה הפתוחה לציון 65 שנים לכתב העת הוותיק "מגמות", המפרסם מחקרים נבחרים של חוקרים ישראלים בתחום מדעי החברה.

     


    פרסום ראשון: 21.10.15 , 20:29
    yed660100