"עוגות ועוגיות? לא אצלי בבית"
מנחת קבוצות ההרזיה מירי בלקין נאמנה לשיטתה, לא מכניסה אויבים הביתה, אוכלת שלוש ארוחות מסודרות ומבצעת פעילות גופנית מתונה • המומחים עושים כבוד, אבל לא חוסכים בהערות בונות | גאיה קורן | צילום: רמי זרנגר
מי אני: "בעלת קבוצות תמיכה ועידוד בהרזיה פנים מול פנים ובאינטרנט. גרה בתל־אביב. בת 65, אמא לשלושה ילדים, סבתא לארבעה נכדים, נשואה לאריה שמנהל לי את העסק. 1.70 מ', משקל אני לא אומרת, חוץ מבעלי ששוקל אותי בכל שבוע אף אחד לא יודע. לא תוציאי ממני משקל, כי זה סתם מספר. BMI גם לא חשוב לי, כי אני קובעת משקל יעד של בן אדם לפי המסוגלות שלו. אני שוקלת בשביל הביקורת, כדי לראות התקדמות".
יום העבודה שלי: "אני 35 שנה במקצוע ואני הכל עושה במו ידיי. אין לי מערך פקידות ומזכירות, רק בעלי ואני, שנהיה בריאים. אני תפירה עילית. תמיד רציתי לגעת באנשים באופן פרטי, לחוות את העבודה שלי באחד על אחד. אני מנחה קבוצות, ומי שבא שומע הרצאה ונשקל ומקבל מתכונים ועידוד. אם אין לי חוגי בוקר אני הולכת לפילאטיס, נפגשת אחר כך לקפה עם חברה, ואני כל הזמן עם האייפד והנייד. בחיים שלי לא האמנתי שאהיה עסק אינטרנטי וכיום יש לי פייסבוק. אני מנהלת אלפי אנשים ואני מגיבה לכל אחד.
"יש ימים שבהם אני מעבירה חוגי בוקר, ובימים אחרים אני עובדת מארבע אחר הצהריים עד עשר בלילה. סופי השבוע מוקדשים למשפחה, ילדים ונכדים. בשישי בערב אנחנו עם זוג חברים במסעדה ובכל פעם זה זוג אחר, כי ככה אני מצליחה לשמור על קשר עם חברים במשך שנים. כמו שאני מסדרת יומן עם מטלות, ככה מסודרים לי ימי השישי. אני תמיד מבלה סביב אוכל, זה חלק חשוב מהחיים שלי".
התזונה שלי: "אני לא סופרת קלוריות, כי אני רוצה להיות מחוברת לגוף שלי. פיתחתי שיטה שלפיה עד חמש אוכלים בערך 600 קלוריות של פחמימות, ומחמש אחר הצהריים אין פחמימות, כי פחמימות זה אב מזון שגורם לנו לאכול יותר, והרבה אנשים לא יכולים להסתפק בשתי פרוסות לחם או בפרי אחד. פחמימות זה סוכר, ספק אנרגיה, ואת צריכה את זה ביום, לא בלילה. מערכת העיכול צריכה שקט בלילה: סלט גבינה וביצה או ירק מאודה או שעועית ירוקה וחזה עוף, שומן טוב כמו אבוקדו, שמן זית, קצת טחינה. כשאין לי חשק לבשל בלילה אני לוקחת פלפל אדום, שיש בו רק 30 קלוריות, ושמה בתוכו איזה חלבון שאני רוצה: ביצה, אבוקדו, טונה או גבינה לבנה. קצת זיתים, כוס תה צמחים וזהו. מי שלא יכול לאכול פלפל שישתמש בעלים הפנימיים של החסה כמו לאפה. אני ממציאה מתכונים כל הזמן, אני עושה אותם בבית, כל יום אני מאלתרת.
"בשישי בערב אני יוצאת למסעדה ואוכלת מה שבא לי, אם כי שיניתי את הרגלי האכילה שלי - הפסקתי עם אוכל מטוגן, עברתי לדגים, ולא מפספסת קינוח וכוס יין אדום. ירדתי 7 קילו בחודשיים כי לקחתי את עצמי בידיים ושמרתי גם במסעדות. כדי לרזות צריך לשנות משהו בהרגלים, אחרת שום דבר לא יזוז. אני בבעיית השמנה, אין דבר כזה שזה ייעלם. אני יורדת ועולה 5 קילו, כמו המון אנשים, לכן אני כל הזמן במודעות. גיליתי שמתאים לי לאכול 3 ארוחות טובות ביום, ולא 5־6 כמו שאחרים ממליצים.
"כשאני קמה אני שותה קפה, יוצאת לצעדה, וכשאני חוזרת אני אוכלת יוגורט ביו עד 4% עם שתי כפות קוואקר לא מבושל, חצי כפית קינמון ותפוח עץ או אגס חתוך. לפעמים אני מוסיפה כמה אגוזים קצוצים. עד הצהריים אני שותה מים ותה צמחים, לא יוצאת מהבית בלי בקבוק מים. לקראת שתיים אני אוכלת ארוחה, כגון נתח סלמון בטוסטר עם סלט גדול, טחינה ותפוח אדמה. פעם אחרת זה רבע עוף בגריל עם סלט חסה ותפוח אדמה, לפעמים סושי. אין ארוחת צהריים שחוזרת על עצמה. אין שבת בלי אורז, בחורף קטניות. אם אני מרגישה צורך אני אוכלת בחמש אחר הצהריים פרי, אבל בדרך כלל אין לי צורך בנשנושים.
"כשמתרגלים אכילה נכונה הגוף פחות צריך את המתוק. הפסקתי עם מוצרי דיאט לחלוטין. זה תהליך שלקח לי שנים, לא בבת־אחת. בערב אני אוכלת ירקות, ביצה קשה וגבינה כלשהי. לפעמים סרדינים, טונה. אם אני ממש רעבה לפני השינה אני אוכלת מלפפון עם הקליפה ומלפפת סביבו פרוסה של גבינה צהובה 9%. כשרעבים ואוכלים קובייה קטנה של חלבון, זה לא גורם לך לתחושת הנשנוש כמו בייגלה. כשבא לי אני אוכלת קובייה של גבינה צהובה ליד הקפה וזה מספיק, לא צריכה פרוסת עוגה במקום. המוטו שלי זה 'לא מכניסים אויבים הביתה!' ולכן אין אצלי בבית עוגות ועוגיות. אני לא יכולה להתאפק כשהם לידי. שקלתי שלוש ספרות, שם לא ימצאו אותי יותר לעולם".
כושר: "אני קמה בכל בוקר בשבע וצועדת 5 ק"מ. אני גרה ליד נמל תל־אביב ולא מפספסת הליכה - חורף, קיץ, אביב, סתיו. יש לי חוג פילאטיס פעמיים בשבוע".
טיפוח: "מתרחצת, מתאפרת, מסירה איפור, פעם בחודשיים מסתפרת ומחדשת את הפן. לא מורחת קרמים, רק כשהעור מתייבש. פעם בשישה שבועות מניקור־פדיקור, מחדשת לק פעמיים בשבוע. לא מורחת קרם הגנה, אני יוצאת לצעדות עם כובע רחב שוליים. מעולם לא הייתי אצל קוסמטיקאית. אלוהים חנן אותי במוצא יווני ובגנים טובים. אני אוהבת את הבעות הפנים שלי, לא רוצה לשנות כלום".
לנפש: "נפלאות הגיל. אני מזל שור טיפוסי, כשהייתי צעירה הייתי נעלבת ומתפרצת, ככל שאני יותר מתבגרת אני מכניסה דברים לפרופורציות, חיה את הכאן והעכשיו. לא מתעסקת בייסורים, לא לוקחת ללב, גם מבחינת האוכל וגם מבחינת המשפחה. אני בנתינה מוחלטת. אני בן אדם רגיש ויש כעסים, אבל העוצמות ירדו פלאים.
"החבר הכי טוב שלי בחיים זה בעלי, שמטפל בצד העסקי ומאזן אותי. אנחנו לעולם לא הולכים לישון בכעס. אני קוראת הרבה, יש לי המון שיחות עם חברים, מבלה המון עם הנכדים. אני מאוד ריאלית, יודעת שציפיות נועדו לכריות. אם תמיד היית שמנה לא תהיי פתאום רזונת, אבל את יכולה לשמור על משקל תקין ולהיות מאושרת, כי שמחת חיים זה הדבר הכי חשוב בעולם".
שורה תחתונה: "אני רוצה לראות את עצמי עובדת לפחות עוד 20 שנה, עד שימציאו גלולת הרזיה".
מה אומרים המומחים?
רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט, המרכז לרפואת ספורט של בית החולים הדסה:
"מירי סבלה מהשמנת יתר והצליחה על ידי שינוי אורח חיים לרדת במשקל ולשמור על יציבות. יש אנשים ששקילות תכופות עוזרות להם בשמירה על המשקל, ויש אנשים שהעיסוק התכוף במשקל רק מפר את הרגלי האכילה שלהם. כל אחד צריך לבחור את ההתנהגות הנכונה עבורו לשמירה על אורח חיים בריא. יציבות במשקל היא מדד חשוב לבריאות, וכל עוד היא בריאה זה לא משנה איזה מספר מראה צג המשקל. מירי צודקת בכך שהיא אינה מייחסת משמעות למשקל המוחלט וקובעת משקל יעד אישי לכל מטופל. לא כולם נועדו להיות באותו המשקל, גם אם מינם, גילם וגובהם זהה. משקל יעד צריך להיות מותאם אישית בהתאם להרבה מדדים (מין, גיל, גובה, טיפוס גוף, גודל גוף, הרכב גוף, גנטיקה, מצב בריאותי ועוד).
"התפריט היומי של מירי מזין, מגוון ובריא, היא קשובה לגופה ומעדיפה לצרוך שלוש ארוחות גדולות ומשביעות על פני שש ארוחות קטנות. במחקרי השנים האחרונות נמצאו יתרונות לשיטת האכילה הזאת. ארוחות הבוקר והצהריים שלה מכילות שילוב של חלבונים, פחמימות, שומנים וירקות. היא מקפידה על מזון ביתי וטרי, מודעות לחולשותיה ונמנעת מפיתויים.
"עם זאת, שיטה שבה אוכלים כ־600 קלוריות מפחמימות עד הערב היא בעייתית, שכן מספר הקלוריות שאנחנו זקוקים לו שונה מאוד מאחד לאחר, בהתאם לאפיונים שונים - גיל, משקל, מסת שריר, דרגת פעילות גופנית ועוד. אדם אחד זקוק ל־2,500 קלוריות, ואילו חברו זקוק ל־1,800 קלוריות, כך שאיני מוצאת כל היגיון בשיטה הנ"ל. נכון שמערכת העיכול עובדת שונה בשעות היום לעומת שעות הלילה כתלות בשעון הביולוגי, אך דווקא הוכח שבערב מוטב לאכול ארוחה דלת שומן ולא דלת פחמימות. דווקא פחמימות הן קלות לעיכול וחשובות לשינה טובה. צריכת פחמימות לא בהכרח גורמת לנו לאכול יותר, מפני שעליית הסוכר בדם משתנה בהתאם להרכב הארוחה ובהתאם לסוג הפחמימה. דווקא תפריט דל בפחמימות יכול לגרור ירידה ברמות הסוכר ורעב מוגבר, וייתכן שזו הסיבה שהיא רעבה בשעות הערב המאוחרות".
צחי נחום, מומחה לפיזיולוגיה של המאמץ ברשת גו אקטיב:
"למירי יש רוטינה די קבועה של פעילות גופנית, שאותה היא מבצעת זה שנים. קצב הליכה ממוצע הוא 5 קילומטרים בשעה ולכן מירי הולכת כשעה מדי יום. קצב הליכה זה עונה לדרישה של פעילות בעוצמה מתונה. לאנשים הסובלים מבעיית השמנה מומלצת פעילות אירובית יחד עם חיזוק שרירים. לדעתי מירי צריכה אימון התנגדות אחד לפחות בתור התחלה, נוסף על פילאטיס, ואולי אף בהדרגה להוריד שיעור פילאטיס ולעבור לאימון כוח, שישרוף יותר קלוריות גם במנוחה".
ד"ר מרינה לנדאו, רופאת עור:
"מירי בת 65 וניחנה בעור פנים משובח. עם זאת, גם עור משובח מתחיל לסבול מיובש ולכן דורש לחות באופן מוקפד יותר מאשר בגיל צעיר. אני ממליצה למירי לסגל שגרת טיפוח פשוטה הכוללת הסרת איפור, ניקוי העור וקרם לחות מתאים לגיל. מסנן קרינה חיוני גם למי שגוון עורו כהה יותר, כמו של מירי, ומרגיש לכאורה מוגן מהשמש. כובע רחב שוליים אינו מהווה הגנה מספקת, כי הוא לא חוסם את הקרינה המוחזרת מהקרקע.
"כמי שנלחמת עם המשקל שנים ארוכות, מירי יודעת היטב עד כמה עליות וירידות תלולות במשקל עלולות להיות הרסניות לעור הפנים. לכן כבר אחרי גיל 40 אסור לרדת במשקל בצורה מהירה ומוגזמת. זהו מתכון בטווח לנפילת הפנים. שמירה על משקל גוף נכון לאורך זמן היא המטרה הנכונה. דרך אגב, לפני ירידה במשקל כדאי לשקול לעבור טיפול במה שנקרא סקין בוסטרס: אלה הן מיקרו־זריקות של חומצה היאלורונית, המגרות יצירה של קולגן ומחזירות לעור את האלסטיות, כך שהירידה במשקל לא מפילה את הפנים".
עדי קמחי, מאמנת לזוגיות במרכז נקודתיים:
"ככוהנת דיאטות בעלת אימפריה נרחבת לאורך שנים, מירי מנהלת את כל העסק הזה עם אריה בעלה, והמתכון המינימיליסטי הזה עובד עבורם היטב. ניכר כי אריה הוא הרבה מעבר לשותף עסקי. הם משמרים את הזוגיות דרך חיי החברה שלהם ומקפידים לבלות מדי שבוע עם זוג חברים משתנה. שימור חברויות הוא נושא חשוב ביותר, שאנשים נוטים להזניח, ואין זה מובן מאליו לנהל כזו זוגיות לאורך שנים.
"מירי יודעת לנהל את הזמן שלה היטב ומצליחה לשלב את כל מה שחשוב לה בלו"ז. לצד העבודה היא מקפידה על זמן לספורט, לחברות, לנכדים, למשפחה, לזוגיות, למנוחה ולקריאת ספרים, מה שמחיה אותה ומאפשר לה להנציח את צעירותה. למרות שהעסק מוטל על כתפיהם של מירי ואריה בלבד, הוא מתפתח ומדביק את קצב הקדמה. המעבר לאינטרנט הוא דוגמה מובהקת להצטרפות שלהם לצורה החדשה שבה אנשים צורכים מידע ועושים דרכו שינוי, וניכר כי זה מאפשר צמיחה רחבה עוד יותר וסיפוק גדול.
"מחד, מירי בשליטה מלאה על הקריירה, ומאידך, הכל כולל הכל עליה. אני מציעה לה ללמוד להאציל סמכויות ולהוריד מעט מהעומס, גם כדי להקל וגם כדי להמשיך לפתח את העסק. בסופו של דבר היא פיתחה שיטה ועסק משגשג, ונכון יהיה לבנות מערך שיוכל להמשיך את דרכה בכזו הצלחה". •