מה קשור מקוריות

תערוכת הציורים החגיגית שהשיק ציון ברוך הפכה לסערה אמנותית • יוצרים טוענים: הציורים הועתקו מהאינסטגרם שלנו • ציון ברוך: "באומנות כמו באומנות מותר לצייר הכל"

בתחילת השבוע השיק ציון ברוך, מהקומיקאים המפורסמים בארץ, קריירה נוספת כאמן. מפורסמים רבים הגיעו לפתיחת התערוכה המתוקשרת שבה הציג ציורי פנים, אלא שכעת טוענים אמנים כי לא מדובר ביצירות מקוריות של ברוך אלא בהעתקה של עבודות אמנות שהועלו לאינסטגרם.

 

"אולי הוא שר מהלב, אבל מצייר מהאינסטגרם", אמרה אתמול האמנית שרון אביטל שמתמחה בעבודות אמנות על בובות הנקראות "בליית'" — בובות פלסטיק שמגיעות לאמנים אשר יוצרים מהן דמות ייחודית על ידי צביעה, גילוף ועוד. אביטל עוסקת בתחום כבר כמה שנים. אחרי שהיא מסיימת עיצוב של בובה היא מעלה צילומים לאתר מכירות ולאינסטגרם. היא חברה בכמה קבוצות סגורות של "אמני בליית'", שאיתם היא גם חולקת את מאבקה מול ברוך. לטענתה, לפני כשבועיים, במקביל ליחסי הציבור לתערוכת הציורים של ציון ברוך, החלה לשמוע תגובות מאנשים שהפנו אותה לדמיון בין המוצגים בתערוכה לבין עבודותיה. "בהתחלה התעלמתי", סיפרה, "חשבתי שהוא עשה דמות דומה, עם ראש גדול. עינים גדולות. אבל כשהתערוכה הוצגה בכתבה בטלוויזיה ראיתי וירדו האסימונים. הייתי בשוק. לא האמנתי למה שאני רואה".

 

לטענת אביטל, ברוך ראה באינסטגרם תמונות של בובות שלה וצייר אותן. "אפילו כתם שנותר על ידי תאורה גרועה הוא העתיק. זה אבסורד. אדם אמור להבין היגיון בסיסי בהפרת זכויות יוצרים, במיוחד שהוא בעצמו יוצר. לקחת עבודת אמנות של מישהו ולעשות ממנה אמנות? קודם כל צריך להוריד את התערוכה ולראות מה הוא העתיק ממי, מישהו צריך לפצות פה מישהו. הוא עקב אחרינו באינסטגרם, לא עשה לנו ליייק אחד אבל צייר את הבובות. רוב הציירים חסמו אותו באינסטגרם. אני שוקלת את צעדיי המשפטיים".

 

אוצרת התערוכה, קרן בר־גיל, מסרה בתגובה: "ציון שוטט באינטרנט ומצא שם אינסוף דימויים שהיוו לו השראה. הוא לא עושה בובות ולא מוכר בובות, הוא צייר. מה שהוא היה צריך לעשות זה להסביר שהאינטרנט כולל הבובות של שרון משמש לו השראה. אבל ציון לא מנוסה כאמן, ואולי זו טעות של מתחילים. אין ולא הייתה לו שום כוונה רעה".

 

מטעמו של ציון ברוך נמסר בתגובה: "בכל ראיון שציון ברוך קיים, נאמר מפורשות על ידו שהוא מצייר בובות קיימות. הוא מעולם לא הכחיש כי מקורות ההשראה שלו היו בובות רוסיות, יפניות וישראליות שמפורסמות גם באינסטגרם ובעולם התקשורת בכלל. לכל אחת מהבובות הוא נתן אדפטציה אישית. באמנות כמו באמנות מותר לצייר הכל, כמו שאנדי וורהל צייר את מיקי מאוס ודיסני לא תבעו אותו, או שצייר את קוקה קולה וגם הם לא תבעו אותו - כך ציון ברוך קיבל השראה מבובות שכבר קיימות: בובת הצ'יבורשקה – בובה רוסית שקימת משנות ה70 והבובה השנייה שמקורה בארה"ב. יש כל כך הרבה אמנים שמציירים בהשראת הבליית'". ברוך עצמו מסר: "אני מאושר ושמח שמחצית מהיצירות נמכרו. תודה לכולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים