מתח גבוה
אולמות האירועים הפסידו כסף • עובדים איבדו שעות עבודה • אוכל שהתקלקל במקרר נזרק לפח • מכשירי חשמל נהרסו • אבל האם ניתן לתבוע את חברת החשמל? - מדריך לצרכן הזועם
מטעינים את הפלאפון במכונית, נוסעים להתקלח אצל חברים מחוץ לעיר ומכינים שיעורי בית עם הילדים לאור נרות - נדמה שהסופה הראשונה של החורף העלתה לא רק את מפלס הגשמים, אלא גם את מפלס הזעם הציבורי על התנהלות חברת החשמל ביומיים האחרונים. שאלה אחת נשאלה אתמול מפי צרכנים רבים: האם ניתן לתבוע את חברת החשמל בגין הנזקים הרבים שנגרמו באזורים נרחבים בארץ. פנינו לכמה עורכי דין כדי לעשות סדר בתמונה ולהבין איך ואם ניתן לקבל פיצוי בגין הניתוק המושך מהחשמל.
האם יש אפשרות להגיש בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד חברת החשמל?
עו"ד ארנון גרפי, המתמחה בתובענות ייצוגיות, טוען כי התשובה לכך נעוצה בסיבת הניתוק ואי־חידושו. "ככל והדבר נובע עקב תחזוקה לקויה של מתקני חברת החשמל והיעדר הכנתם לקראת החורף, הרי שככל הנראה מדובר ברשלנות. במידה שמתקני חברת החשמל היו תקינים ואילו ניתוק החשמל נבע מסופות עזות (כוח עליון), יש לבחון את מידת תפקוד החברה במטרה להביא לחידוש אספקת החשמל. ככל שיימצא כי השירות לקה באיטיות, אדישות וחוסר מקצועיות, ייתכן שבמקרה כזה עומדת לציבור אפשרות להגיש תובענה ייצוגית".
לדברי עו"ד רונן קצף, שותף המתמחה בליטיגציה מסחרית ובתובענות ייצוגיות במשרד מ.פירון ושות', "סיכוייה של תביעה כזו להתקבל אינם גבוהים, וזאת עקב השונות הרבה בנזק שנגרם לכלל הציבור. אדם אחד נתקע במעלית, לשני התקלקל המזון במקרר, ואילו לשלישי נגרם נזק של מיליוני שקלים כיוון שלא הצליח להעביר פקודות קנייה ומכירה לבורסה במועד. עם זאת, ייתכן שסיכוייה של תביעה אישית יהיו גבוהים יותר".
האם יש לחברת חשמל עצמה אחריות כלפי הלקוחות שלה במקרה של נזק שנגרם כתוצאה מהפסקת חשמל?
עו"ד רונן קצף, מציין כי חוק משק החשמל התשנ"ו־1996, מחייב את חברת החשמל לתת לציבור שירות אמין, זמין, איכותי ויעיל. לכן, באופן עקרוני, אם נגרם לאדם נזק עקב הפסקת חשמל, באפשרותו להגיש תביעה נזיקית נגד חברת החשמל. עו"ד אייל מיכאלי, ממשרד פרץ־פרידמן־מיכאלי, המתמחה בביטוח ונזיקין, מציין כי "ניתן לתבוע את חברת החשמל בגין נזקי גוף/רכוש/נזק כלכלי, אך יש להוכיח שהנזק נגרם עקב התרשלות של חברת החשמל".
מכשיר חשמלי נהרס – חברת החשמל תפצה אותי?
עו"ד וד"ר אסף ורשה, המתמחה בדיני ביטוח ונזיקין, מסביר כי "בתי המשפט מכירים באחריותה של חברת החשמל לנזקים שנגרמו למכשירים חשמליים כתוצאה מהפסקת חשמל. עם זאת, האחריות אינה אוטומטית ומוחלטת, כלומר חברת החשמל לא צריכה לשלם בגין נזקים עקיפים כגון הפסד שעות עבודה, אך אחראית למניעת פגיעה ישירה במכשיר החשמלי עצמו".
בעקבות הפסקת החשמל האוכל במקרר התקלקל. שווה לתבוע?
עו"ד אייל מיכאלי מציין כי מאחר שהוכחה במשפט אזרחי עולה כסף, יש לוודא שהנזק גדול דיו כדי להצדיק את ההליך המשפטי מול חברת החשמל. "אוכל שהתקלקל במקרר? נראה שהנזק לתובע קטן מכדי להצדיק הליך כלשהו, גם אם הייתה התרשלות. ניתן להגיש תביעה, אולם מפאת גובה הנזק הממוצע שנתבע בה, יש לבחון את האפשרות להגיש אותה לבית המשפט לתביעות קטנות".
עו"ד ערן יעקובוביץ', ממשרד עו"ד צבי יעקובוביץ ושות', העוסק בדיני ביטוח, מציין כי "מרבית פסקי הדין, גם בתביעות קטנות וגם בבתי משפט שמגישים עסקים בגין רכיבים חשמליים רגישים שנפגעו, דוחים את התביעות".
מה עם בעלי מסעדות/מפעלים, אולמות אירועים שהושבתו?
עו"ד אייל מיכאלי מפרט כי במקרה של מסעדה/מפעל/אולם אירועים שהושבתו - נראה שיש מקום להגיש תביעה. "הנזק גדול דיו וגורר אחריו נזקים נוספים: ביטול אירועים, תשלום פיצויים, תשלום משכורות ופגיעה במוניטין. לרוב, מקומות כאלה מבטחים עצמם בדיוק למקרים כאלו. עצם קיום הנזק במהלך תקופת הביטוח מקים חבות עקרונית לתשלום, ואין צורך להוכיח שמישהו התרשל".

