הסכסוך סביב אבן קיסר: בעלי התפקידים פורשים

יו"ר המפעל מקסים אוחנה, ויו"ר המועצה הכלכלית של קיבוץ שדות־ים עמיר רותם, עוזבים את תפקידיהם במטרה לשפר את האווירה בקיבוץ המפולג

מהפך בשדות־ים: בניסיון להשכין שלום בין המחנות בקיבוץ, המפולג על רקע מפעל אבן קיסר המשגשג שבבעלותו, שני הצדדים הנצים יפרשו מתפקידיהם, מתוך הכרה שחוסר הכימיה ביניהם פוגע בעסקים ובאווירה. מדובר במקסים אוחנה, היו"ר הוותיק של אבן קיסר, ועמיר רותם, יו"ר המועצה הכלכלית של הקיבוץ, החלוקים בדעותיהם זמן רב לגבי מהלכים עסקיים במפעל. בקיבוץ סירבו להגיב לדברים.

 

אוחנה ורותם הם שניהם חברי קיבוץ, וכל אחד מהם מוביל מחנה נפרד. רותם נחשב לראש מחנה ה"נסיכים", מוותיקי הקיבוץ, ואוחנה עומד בראש מחנה ה"חיצוניים" או ה"חדשים", כי הגיע לקיבוץ עקב נישואים לבת המקום. כעת ייתכן שהיו"ר החדש של אבן קיסר יהיה מינוי חיצוני, שלא מקרב חברי הקיבוץ. המהלך נעשה בשיתוף פעולה של הצדדים, ומובל על ידי שחר דגני, יו"ר קיבוץ שדות־ים.

 

שדות־ים הוא אחד הקיבוצים העשירים בארץ, השוכן במיקום מרהיב, על החוף ליד קיסריה. אבל הקיבוץ מסוכסך סביב מקור עושרו. מפעל משטחי הקוורץ שבשליטתו, הנסחר בניו־יורק, העשיר לפני כשנתיים את קופת הקיבוץ והחברים במיליארד שקל.

 

בעבר כבר נעשה ניסיון לסיום המחלוקת בין רותם לאוחנה. עד לפני שנה וחצי החזיק אוחנה בתואר כפול – יו"ר מפעל אבן קיסר ויו"ר המועצה הכלכלית של הקיבוץ. אז פוצל התפקיד, ורותם קיבל את ראשות המועצה, אך חילוקי הדעות נמשכו – בעיקר סביב החלטות על היקפי המימוש של אחזקת הקיבוץ במפעל. חלק תמכו במכירה של נתח גדול מהמניות, ואחרים, כמו רותם, צידדו בשימור חלקו של הקיבוץ במפעל.

 

אוחנה. בתחילה החזיק ב־2 התפקידים | צילום: זהר שחר
אוחנה. בתחילה החזיק ב־2 התפקידים | צילום: זהר שחר

 

 

ב־2014 הגיעה מחיר המניה ל־49 דולר, והקיבוץ, שאחזקותיו היו אז 52%, התלבט אם לממש חלק מהן וכמה. לבסוף נמכרו ‭16%‬, שהכניסו לו ‭270‬ מיליון דולר – כמעט מיליארד שקל. כשהמניה המשיכה לטפס ‭72־ל‬ דולר, היו שטענו נגד ההחלטה למכור מעט מדי.

 

בקיץ האחרון הסכסוך התחדש. אחרי רצף אירועים, שכלל אזהרת רווח לרבעון השני, דוח של בית השקעות אמריקאי שטען שאיכות המוצרים של המפעל נמוכה מהמוצהר, והתפטרות שני דירקטורים מטעם הקיבוץ, זאב נווה ורם בלניקוב, המניה החלה לרדת. בתוך זמן קצר איבדה ‭60%‬ מערכה, ושווי המפעל צנח ל‭1.6־‬ מיליארד דולר. הצניחה הציתה מחדש את מלחמת המחנות באסיפת חברים סוערת, שבה חזר והתעורר הוויכוח איך לא נמכרו יותר ממניות הקיבוץ במפעל, כששוויין היה בשיא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים