שתף קטע נבחר
 

העונה הגשומה: 7 טיפים לגינון לקראת החורף

מתי כדאי להשקות את הגינה? כל כמה זמן צריך לטפל בה וגם מה צריך לעשות כדי למנוע אסון. המקצוענים עם הטיפים לגינון נכון ובטוח

החורף הגיע השבוע בסערה. זו הזדמנות לבדוק את מצב הגינה ולהכין אותה לקראת העונה הגשומה. אז מה כדאי לשתול בגינה, מדוע חשוב לבדוק את מצב העצים, למה מסוכן לגזום אותם לבד, מה יקרה לצמחים אם לא תעדרו את הקרקע שסביבם ועד איזה גובה כדאי לכסח את הדשא. קבלו עצות מ"המקצוענים" לגינה ירוקה.

 

עוד בנושא:

אין לכם גינה? עושים את המרפסת ירוקה

מחירון עבודות גינון

עצות לטיפול חורפי בעצים בגינה

 

1. עדרו את הקרקע בייחוד בסביבת צמחים והוסיפו קומפוסט

"אחד הדברים שחשוב לעשות בתקופה זו הוא לעדור את הקרקע לפני העונה הקרה,

 פעולה הנקראת תיחוח בשפה המקצועית", אומר אריק יפרח מאריק גינון. "זאת, כדי לאוורר את הקרקע לפני הגשמים הרבים. במהלך הקיץ, הקרקע התהדקה ונהייתה אטומה, ולכן כדי לאפשר חדירת מים וחמצן חשוב לעדר אותה, אחרת היא תהפוך לבוצית ותגרום לשלוליות ולנזק בלתי הפיך לצמחים".

 

יפרח הוסיף: "חשוב לעדור ולהפוך את הקרקע בעומק של כ-25 ס"מ, בייחוד סביב שתילים וסביב גזעים של עצים. בעונה הזו חשוב להוסיף לקרקע גם קומפוסט שניתן לקנות במשתלה, בעלות של כ-15 שקל לשק של 15 ליטר שמספיק לדישון של 10-8 מ"ר משטח הגינה. כדי למנוע עשבים שוטים, ניתן להוסיף חומר מונע נביטה, שמיועד לאזור שבו לא נרצה לשתול צמחייה".

 

2. שפרו את שיפוע הקרקע ואם אין ברירה חפרו בורות ניקוז

כדי שהגינה לא תהפוך לשלולית אחת גדולה, דאגו להקדים תרופה למכה כבר עכשיו. "ניתן לשנות את שיפוע הקרקע, כדי לאפשר זרימת גשם לכיוון הרחוב", אומר יפרח. "עושים זאת באמצעות פיזור של אדמת חמרה, כדי לשנות את שיפוע הקרקע. אם הגינה כבר מסודרת וכוללת גם חיפויי קרקע, או שלא ניתן לשנות את שיפוע הגינה בשלב זה, אין ברירה אלא לחפור בורות ניקוז בעומק של כחצי מטר, ובקוטר של כ-30 ס"מ, ולמלא אותו בטוף ואת השכבה העליונה באדמה".

 

ארכיון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ארכיון(צילום: shutterstock)

 

3. היזהרו מכיסוח נמוך מדי של הדשא

"לא כדאי לשתול מרבדי דשא בעונה זו", אומר בר כדורי מבר ביצוע. "ועדיף כבר לחכות לעונה הבאה".

 

"לפני העונה, מאוד מומלץ להימנע מכיסוח הדשא בגובה נמוך מדי", אומר יפרח. "ברגע שהשורשים של הדשא חשופים לקור הוא נפגע. הגובה המינימלי המומלץ הוא 5-3 ס"מ מעל הקרקע. לקראת ינואר כבר צריך להפסיק עם כיסוח הדשא לגמרי, אלא אם הדשא ממש גדל ואם מדובר באזור עם אקלים חם יותר. בעונה הזו כדאי גם לדשן את הדשא לקראת החורף עם קומפוסט. יש לפזר אותו בצורה אחידה על כל משטח הדשא, כדאי שלא יהיו בו גושים מצטברים. הקומפוסט מחמם את השורשים ואם הוא מרוכז במקום אחד הוא יכול ממש לשרוף את הדשא, ולכן צריך להיזהר עם הכמות. שק של 15 ליטר יספיק לשטח של כ-8 מ"ר של דשא".

 

4. המשיכו להשקות הפסיקו לדשן

"למעט דישון בתחילת החורף, לאורך כל העונה כדאי להימנע מדישון", אומר יפרח. "לכן, גם למי שיש דישון נוזלי אוטומטי כחלק ממערכת ההשקיה - מומלץ להפסיק אותו. כדאי לתת לקרקע להתנקות וממילא רוב הצמחים בעונת החורף הם בתרדמת. את שעוני ההשקיה כדאי לכוון כך שיעבדו בתדירות פחות תכופה, ולהתייעץ עם בעל מקצוע בהתאם לסוג הצמחייה שבגינה. בימים גשומים כדאי להפסיק את ההשקיה, ואם יש כמה שבועות ללא גשם, כדאי לתחזק את הדשא עם השקיה של פעם בשבוע בכמות מספקת".

 

5. היזהרו מקריסת עצים ושמרו על איזון העץ במקרה של גיזום

הרוחות הן האויב הגדול של העצים. מדי חורף אנו שומעים על לא מעט עצים שקורסים ומסכנים עוברי אורח ורכוש.

 בייחוד אם הם בקרבת חוטי חשמל. כדי להפחית את הסיכון שהעצים בגינה שלכם יקרסו, כדאי לבדוק את מצב העצים. אם העצים בסכנת נפילה, כדאי לחזק אותם עם מוטות וקרשים ולהקפיד על חיפוי החבלים בגומי, כדי למנוע נזק לגזע במהלך רוחות.

 

כדורי: "אם מדובר בעץ גדול יחסית או אם הוא נוגע בחוטי חשמל חשוב להימנע מגזום אותו לבד. בכל מקרה, כשיש מגע עם חוטי חשמל חשוב לקרוא לחשמלאי ולא לגנן. ואם מחליטים לגזום ענף של עץ לבד חשוב לעשות זאת בצורה מקצועית, כדי לא להפר את האיזון של העץ ולגרום לחוסר יציבות שלו".

 

לגבי גיזום שיחים, צריך להתייעץ עם בעל מקצוע עד כמה הגיזום צריך להיות מאסיבי. "הצמיחה העיקרית של שיחים היא בתקופת הקיץ, ולכן בחורף לא כדאי לגזום אותם יותר מדי", הוסיף כדורי.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

6. הפחיתו את ביקור הגננים

כדורי: "אם אין צורך בתחזוקה שוטפת של הגינה ניתן להפחית ביקורי הגננים בתקופת החורף. לא כדאי לבטל לגמרי את הצורך בגנן כדי לא לגרום לנזקים לגינה. לגנן יש ידע לגבי צמחים ומחלות בעצים, הוא מזהה מקומות שההשקיה לא מגיעה אליהם ודואג לבקרה על הגינה".

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "בחודשי החורף ניתן בהחלט להסתפק בביקור חודשי של הגנן על מנת לשמור ולתחזק את הגינה, בחודשים החמים יותר כדאי להקפיד על ביקור מדי שבועיים. עלות ביקור היא בין 400-300 שקל".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

7. זה הזמן לפקעות, בצלים ועצי הדר

כדורי: "מי שלא רוצה להשקיע הרבה כסף, יכול לקנות את הדשא הסיני (דיכונדרה) שהוא רב-שנתי, זהו שיח מאוד נמוך וירוק. בנוסף, זו העונה לשתול את כל הפקעות והבצלים למיניהם.

 מי שרוצה להכניס צבע ואווירה לגינה יכול לשתול צבעונים שזו שיא העונה שלהם והם עולים כ-10 שקל לכמות של 4-3 פקעות".

 

יפרח מוסיף: "ניתן לשתול עצי הדר בתקופה זו, והם יניבו פרי לאחר 4 שנים. ב-3 השנים הראשונות העץ יכול להיות בכד, ובשנה ה-4 ניתן לשתול אותו בגינה וכעבור שנה הוא כבר יניב פרי. לכן, ניתן לקנות עץ בוגר יחסית וליהנות כבר בשנה הבאה מפירותיו. ניתן לשתול צמחי בושמת וינקות. רקפות ישרדו יותר טוב בתוך כדים קטנים, אבל אם הפקעות כבר ותיקות, הן שורדות טוב יותר בקרקע. בכדים האדמה יותר רוויה, ויש בה את כל מה שהפקעות זקוקות לו, ולכן אם רק קנינו פקעות כדאי להשאיר אותן בכדים".

 

מחפשים גנן? לרשימת המלאה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים