ניקוי יסודי
שיר־לי גולן תרמה את גופה לטובת הטרנד הלוהט - ניקוי רעלים • מסקנות? ההתחלה קשה, בהמשך היא התמלאה אנרגיה ונפטרה מתשישות ומכאבי ראש • איך עושים את זה, למה זה חשוב, וגם תפריט יומי לדוגמה • לתפארת המנקה המתחיל
התחלתי אופטימית. "אני ממילא אוכלת בהנאה גדולה ערימות של ירקות מדי יום", אמרתי לעצמי, "ממילא מקפידה על דגנים מלאים, ממילא שותה קפה רק פעמיים ביום, והוא טעים לי רק כשהוא חלש. קטן עליי הניסוי שגזרתי על עצמי", המשכתי בשכנוע העצמי. מצוידת בגאווה המופרכת הזאת יצאתי לדרך - חמישה ימים של ניקוי רעלים ביתי.
המכה נחתה על ראשי בצהרי היום הראשון. שרדתי איכשהו את המים בלימון (למחרת הרגשתי בחילה של ממש כששתיתי את המשקה המנצח הזה דבר ראשון בבוקר, על קיבה ריקה), נהניתי מהדייסה והתענגתי על הסלט הירוק (את פרוסות הסלק שמומלץ להוסיף לו בימי הניקוי אני מתכוונת לאמץ לנצח, כדאי גם לכם) כארוחת ביניים. אבל בערך באחת בצהריים הרגשתי פתאום שהראש כבד לי נורא, שהעיניים נעצמות לי.
העייפות וכאבי הראש התגברו ככל שנקפו השעות, ולצידם עלו החששות - ומה אם לא אעמוד בזה? ומה אם חלילה אשמין? חסר לי הקפה של אחר הצהריים, חסרה גם העוגייה (הדיאטטית!) שאני נוהגת לאכול לידו. חליטת הקמומיל שאני בדרך כלל אוהבת הרגישה דלוחה פתאום, והגזר שכירסמתי לא השביע את הרעב שחשתי.
ביומן האכילה שלי חזרו המילים "רעבה" ו"עייפה" עם הרבה סימני קריאה. כמהתי לפרוסת לחם, התנחמתי בעוד קערת סלט ירוק עם קצת מיץ לימון ושמן זית והרגשתי נורא מסכנה. אחרי האימון היומי שלי, שמתבצע לרוב בשעות הערב, חרגתי מהתפריט ואכלתי כמה קוביות אבטיח. הוא לא היה מתוק ולא באמת טעים, אבל הרגשתי שאני מוכרחה. גם היום השני היה קשה. כאב הראש לא הרפה, הקינואה לא ניחמה, מצאתי את עצמי מנשנשת בשקיקה שתי כפות שעועית לבנה וסופרת את השעות עד שהניסוי ייגמר.
השינוי התחולל ביום השלישי לניקוי. משקה הבוקר עדיין ביאס להפליא, אבל הרגשתי מלאת אנרגיה ומרץ. הזמן טס, הסלטים היו נפלאים, כבר לא הייתי רעבה, וגם הייאוש התאדה. את העוגות לשבת הכנתי בלי לטעום בכלל מהבלילה, האימון היומי היה מצוין, והבחנתי שאני לא ממליחה את האוכל כהרגלי (אני אוהבת אותו מלוח בדרך כלל, ונאחזת בלחץ הדם הנמוך שלי כתירוץ מושלם) ובכל זאת הוא היה טעים לי מאוד.
ארוחת ליל שבת אצל ההורים הייתה משונה. לא נגעתי בתבשילים המופלאים של אמי היקרה, לא טעמתי מהיין האדום המצוין שליווה אותם, ובכל זאת הרגשתי מעולה. משהו שמשלב בין קלילות גופנית לאנרגטיות, בין תחושת התחדשות לתחושת הצלחה, בין ניצחון לאופטימיות. כן, היא חזרה.
"כמו ללכת לקוסמטיקאית או לספר"
ניקוי רעלים הפך לטרנד חם בשנים האחרונות, ולפעמים נדמה שכולם מסביב שותים רק שייקים ירוקים ואוכלים בעיקר שעועית מש מונבטת.
כמו הרבה דברים אחרים, גם את ניקוי הרעלים לא אנחנו המצאנו. תהליכי הניקוי הפנימי ליוו את האדם גם לפני מאות ואלפי שנים והם מופיעים במגוון תרבויות. "אלא שהעולם המודרני משופע בגורמים רעילים המצדיקים קיום תהליך שכזה לפחות פעמיים בשנה, לרוב באביב ובסתיו - כדי להתנקות מהרעלים שנצברו בגוף בחורף ובקיץ", מסבירה אלמוג גולד־רוטנברג, מייסדת "סיירת אפונה וגזר", ליווי פרטני וקבוצתי להרגלי אכילה בריאים, ומנחת סדנאות תזונה וניקוי רעלים.
"אנחנו חיים בסביבה של זיהום אוויר וקרינה, חווים לחץ שמשפיע על הפרשת רעלנים בגופנו ואוכלים מזון תעשייתי מלא בחומרים משמרים, בצבעי מאכל ובכמויות עצומות של שמנים רוויים, מלח וסוכר המשבשים כל מערכת בגוף", היא אומרת. "לכן אחת לתקופה כדאי לעשות סוג של ריסטארט למערכת ולתת לגוף להוציא את כל הרעלים שצבר. זה סוג של התחדשות, קצת כמו ללכת לקוסמטיקאית או לספר".
"תופעות שונות עשויות להעיד על היחלשות הגוף או על רעילות גבוהה", אומר שרון קוצר, מומחה לצמחים, מנהל מחקר ופיתוח בחברת ברא צמחים. "בין התופעות האפשריות: תחושת חום סובייקטיבית, חשקים למזונות מסוימים, צמא למשקאות קרים מאוד, תחושה של יובש בפה, גלי חום, חוסר שקט, אימפולסיביות, מתן שתן מועט, שתן מרוכז, אדמומיות או סומק, פצעים, דופק מהיר, חום או לשון אדומה עם שכבת חיפוי צהובה. הכבד, הריאות והקיבה הם האיברים הרגישים יותר לרעילות בגוף, ולא פעם הגוף מנסה להתגבר על הרעילות בעצמו באמצעות סילוק החום דרך העור, תופעה שלרוב מתבטאת בפריחות או בשלפוחיות".
גולד־רוטנברג: "הכבד בנוי לעבודת הניקוי ואחראי על סינון הדם וניקוי הרעלנים מהגוף החוצה, אלא שההעמסה המודרנית מקשה עליו לתפקד, וכאן נכנסים לתמונה תהליכי הניקוי היזומים, שמטרתם לפנות את השטח עבור הכבד".
מה מרוויחים מזה?
"המון", אומרת המומחית. "הרגשה של קלילות, הקלה בבעיות עיכול, נפיחות ועודף משקל, הקלה בכאבי ראש, עייפות ובעיות ריכוז ו/או זיכרון. ניקוי רעלים נכון יכול גם לשפר את מצב הרוח".
והיא צודקת, מניסיון. כשהתלוננתי באוזניה על העייפות ועל כאבי הראש שלי, על הייאוש ועל הדכדוך של היומיים הראשונים, הגדירה אותם גולד־רוטנברג כ"משבר ניקוי". היא הסבירה שהם מעידים שמה שצריך לקרות אכן קורה, הרעלים מתחילים לצוף בגוף ולעורר ריאקציות, והבטיחה שזה יעבור. וזה עבר, והתחלף כאמור בשמחה נינוחה.
איך נדע אם אנחנו זקוקים לניקוי?
"אין אדם שלא זקוק לניקוי", אומרת גולד־רוטנברג. "גם מי שמקפידים בשוטף על תזונה מאוזנת וגם כאלה שחיים על קפה ומאפה או סטייקים. הרי אין כמעט מי שלא נמצא בסטרס, וסטרס הוא רעלן מרכזי".
ולמי מומלץ במיוחד למרק את גופו?
• אם יש לכם עודף משקל.
• אם אתם מרגישים נפיחות בטנית אחרי ארוחה.
• אם אתם מרגישים עייפות וכבדות.
• אם אתם חווים תנודות במצב הרוח.
• אם יש לכם חשק יומיומי לפחמימות, לסוכרים או למזון מעובד וקשה לצאת מהמעגל הזה.
• אם אין לכם לפחות יציאה אחת ביום ולאחריה הרגשה של התרוקנות מלאה.
• אם אתם סובלים מתחושת "מוח מעורפל", הרגשת חוסר ריכוז או זיכרון חלש.
• אם נמצאו לכם בבדיקות מעבדה רמות גבוהות של כולסטרול או טריגליצרידים בדם, או שיש נטייה משפחתית כזאת.
• אם אתם סובלים מעייפות, מעצבנות, מתחושת עומס במטלות ומלו"ז צפוף.
שיעור בניקוי
אם המחשבה על השתתפות בסדנת ניקוי רעלים מרתיעה אתכם, אפשר להתחיל בתהליך ביתי. אמנם הוא יהיה בסיסי בלבד (ניקוי רעלים עמוק יש לבצע בליווי איש מקצוע ותחת פיקוחו), אבל הוא בהחלט עשוי להועיל.
לפני שמתחילים בניקוי הביתי, חשוב לעשות תקופת הכנה של שבוע־שבועיים ("ככל שהתזונה בשוטף פחות מוקפדת, כך משך ההכנה צריך להיות ממושך יותר", מסבירה גולד־רוטנברג) שבמהלכה מורידים בהדרגה את המזונות הפחות רצויים כמו סוכרים, פחמימות ריקות, מזון מעובד, קפה וסטייקים נוטפי שומן.
"תקופת המעבר, כשמה כן היא - מעבר הדרגתי מהתזונה הרגילה לתזונה מוקפדת ובריאה יותר", מסבירה גולד־רוטנברג.
מה כדאי לאמץ בתקופה זו?
• אין ניקוי גופני בלי ניקוי מנטלי. החליטו על הרגל אחד שתרצו לשנות החל מסיום הניקוי, למשל לעשות ספורט פעמיים בשבוע, לשתות 10 כוסות מים ביום, להפסיק לאכול מזון מעובד. "ההחלטה צריכה להיות מוגדרת וספציפית ולבוא מתחושת הערכה עצמית ושמחה ולא מתחושת קורבנות", מדגישה גולד־רוטנברג.
• לפני שמתחילים בניקוי הביתי, חשוב לעשות תקופת הכנה של שבוע־שבועיים (ככל שהתזונה בשוטף פחות מוקפדת כך משך ההכנה צריך להיות ממושך יותר), שבמהלכה מורידים בהדרגה את המזונות הפחות רצויים כמו סוכרים, פחמימות ריקות, מזון מעובד, קפה וסטייקים נוטפי שומן.
• סימנים לכך שאתם בדרך הנכונה: כאבי ראש ועייפות, חולשה ובחילות (שאחריהם תגיע תחושת ההיי), יותר יציאות מהרגיל, בחינה מחודשת של ההרגלים ושל התזונה ושינויים שיתחשק לכם לעשות בסיום תהליך הניקוי.
• הורידו בהדרגה את הסוכרים, המזונות המעובדים, הקפה והסיגריות, כדי להתרגל גופנית ונפשית לרעיון הניקוי.
• הוסיפו המון ירקות לתפריט ונצלו את ימי ההכנה לסיור בשוק או אצל הירקן ולניסיון להכניס הביתה ירקות שלא ביקרו שם לאחרונה (וגם כאלה שמעולם לא), בהם למשל נבטים, קולרבי, אספרגוס וכו'.
• כדאי לתעד את התהליך במחברת שתהיה מעין יומן מסע ותכלול מתכונים, רעיונות, מחשבות, תחושות (כן, גם קיטורים) ודברים שאנחנו מגלים בעצמנו ועל עצמנו בימים המאתגרים האלה.
• חשוב לעשות את ימי המעבר ממקום של בחירה, בתחושה של משהו שאנחנו מפרגנים לעצמנו ולא בתחושה של קורבנות.
הניקוי עצמו יכול להימשך חמישה ימים עד שבועיים, מציינת גולד־רוטנברג, תוך ערנות ותשומת לב למצב הגופני והרגשי. "חשוב מאוד לספק לגוף את אבות המזון בימי הניקוי, וכמובן ויטמינים ומינרלים. הרעיון הוא לא להגיע למצב של רעב, ואם מתעורר רעב - צריך לנסות להבין אם הוא נפשי או גופני, כזה שנובע מההרגלים או שמעיד שיש חוסר במזון. זה לא צום, אלה ימים של אכילה טובה ונכונה. וגם אם עמדתם ב־80% מ'דרישות' הניקוי - זה יפה", היא מסבירה.
אז איך עושים את זה?
גולד־רוטנברג ופנינה מרום, רכזת מקצועית של בית הספר לרפואה טבעית ולנטורופתיה במכללת רידמן, מסבירות איך עושים ימי ניקוי רעלים בבית:
• בהדרגה - דברים שנעשים בהדרגה הופכים לאורח חיים. הרעיון בניקוי הוא לעשות ריסטארט ולמנף את ההרגשה הנפלאה שלו הלאה, כשחוזרים לשגרה. לכן, אחרי ימי הניקוי, לא להוריד בבת־אחת את כל המתוקים, הקפה והלחם, אלא לוותר עליהם בהדרגה.
• על הבוקר - לפתוח את היום עם מים ולימון, הקפה יכול לחכות. עם הקימה מומלץ לשתות מים פושרים עם מיץ מחצי לימון סחוט. המים והלימון מנקים את מערכת העיכול, הלימון נותן דחיפה של ויטמין C וממריץ כאמור את חילוף החומרים. אפשר גם לפתוח את הבוקר בכפית שמן זית כתית מעולה/שמן המפ/שמן מרווה מרושתת בשילוב עם כפית מיץ לימון (ולזה ניתן להוסיף כמוסת כורכום), או עם כפית אבקת אצת ספירולינה/עשב שעורה. כך "נעיר" את מערכות הגוף, נשפר את תהליך העיכול, נחזק את זרימת הדם ונזרז את תהליך הניקוי, מסבירה מרום.
• סופר־פודס בשביל סופר־בריאות - לשלב את חמשת מזונות־העל הבאים בתפריט היומי:
אגוזי ברזיל (2־3 ביום בלבד) המסייעים לכבד לנטרל רעלים ולסלקם מהגוף.
ארטישוק שמהווה גם נשנוש בריא וגם מסייע בשיקום הכבד ובחידושו.
עלים ירוקים (מכל הסוגים, אבל רצוי שיהיו אורגניים) המחזקים את הדם ומטהרים את הגוף.
לימון שממריץ את חילוף החומרים ומייצר סביבה בסיסית הדוחה רעלנים.
קטניות שהן עתירות סיבים וסופחות אליהן עודפי כולסטרול, סוכר ורעלנים אחרים בדרכם החוצה מהגוף. "מלכת הניקוי", אומרת גולד־רוטנברג, "היא שעועית המש".
• מים ועוד מים - לשתות לפחות 2 ליטרים מים ביום - ניתן להחליף את המים בחליטות של צמחי מרפא ללא קפאין כמו בבונג, עלי סרפד, לואיזה, עשב לימון או מליסה.
• בלי מזון מעובד - "ברגע שמוציאים מהתפריט את המזונות המעובדים כבר עוברים סוג של ניקוי רעלים", אומרת גולד־רוטנברג. "מזון מעובד הוא כזה שברשימת הרכיבים שלו ישנם דברים שאינכם מזהים. למשל מספרי ה־E". במקומו כדאי לאמץ אוכל אמיתי, כלומר: ירקות, פירות וכל סוגי הדגנים והקטניות.
• להתמלא ממלא - לאכול דגנים מלאים ולא רק חיטה. רוב התזונה המערבית מבוססת על חיטה. גם אם הלחם או הפסטה עשויים מחיטה מלאה, עדיין הרבה אנשים רגישים אליהם. החיטה בפני עצמה מעוררת דלקת ומחלות בגוף ואנו צורכים ממנה יותר מדי, אומרת המומחית: בבוקר לחם, בצהריים פסטה או קוסקוס, מאפה אחר הצהריים (כן, גם העוגה או העוגייה ליד הקפה נחשבות) ובערב שוב לחם. בניקוי ביתי ניתן לנסות ולראות מה שבוע ללא חיטה עושה לנו בגוף. במקום חיטה נסו לאכול קינואה, אורז לבן בסמטי או מלא, כוסמת, גריסים, קוואקר ובטטות.
• קטניות או לא להיות - חומוס, שעועית, עדשים, אפונה יבשה ושעועית המש כמובן - הן משביעות לאורך זמן ובעלות מדד גליקמי נמוך, כלומר אינן מקפיצות את רמת הסוכר בדם כמו לחם ופירות מסוימים.
כדאי להעדיף מזונות קלים לעיכול, דלי קלוריות, פשוטים, ללא גלוטן וללא תיבול מוגזם. למשל - אורז מלא עם שעועית ירוקה או סלט קינואה ונבטי מש.
• מתוק, אבל בלי סוכר - להימנע מסוכרים: עוגיות ועוגות, דגנים לא מלאים.
• בלי מטוגן ובלי בשר - להימנע ממזונות מטוגנים וממזון מהחי: בשרים, דגים, ביצים וגבינות.
• שמח במטבח - להוסיף דברים משמחים לתפריט: אדם שעושה ניקוי רעלים החליט לעשות משהו טוב בשביל עצמו. הרעיון הוא לעשות את הניקוי מתוך שמחה ולא מחסך. לכן כדאי למצוא מאכלים איכותיים ואמיתיים שישמחו אתכם, לפני שמורידים את כל המזון המתועש. למשל: להסתובב בשוק או אצל הירקן ולהכניס מדי שבוע פרי או ירק חדש לארסנל הקבוע. הרי מעבר לעגבנייה ולמלפפון יש בחוץ עולם שלם, צבעוני, טעים ומרגש - אספרגוס, סלק, עשבי תיבול, חצילים, קולרבי, כרוב סגול, בטטה ועוד.
• תנו לי מהירוק הזה - לאכול הרבה־הרבה עלים ירוקים: חסות, עלי תרד, מנגולד, כרוב ותבלינים כמו נענע, כוסברה, פטרוזיליה ושמיר. ככל שהם כהים יותר הם עשירים יותר בכלורופיל העשיר בברזל וידוע באיכויות מנקות הרעלים שלו. מעבר לכך הם עשירים בסיבים, מעשירים את טעם המזון ומזרזים חילוף חומרים.
• להחליט החלטה אחת - אין ניקוי גופני בלי ניקוי מנטלי. החליטו על הרגל אחד שתרצו לשנות החל מסיום הניקוי, למשל לעשות ספורט פעמיים בשבוע, לשתות 10 כוסות מים ביום, להפסיק לאכול מזון מעובד וכו'. "ההחלטה צריכה להיות מוגדרת וספציפית ולבוא מתחושת הערכה עצמית ושמחה ולא מתחושת קורבנות", מדגישה גולד־רוטנברג.
• כן, כושר - לשלב פעילות גופנית מתונה כמו הליכה, יוגה המלווה בהרבה נשימות או טאי צ'י. כדאי לבצע את הפעילות באזורים פתוחים כמו פרדס, יער או חוף ים כדי להיכנס למקסימום רגיעה ולהתחבר לשקט, לגוף ולטבע.
• עכשיו באים? לסיים לאכול מוקדם. מערכת העיכול שלנו היא הבסיס לבריאות טובה. בזמן הלילה היא מנקה את עצמה מרעלים, וכדי שתוכל לעסוק בכך בצורה המיטבית כדאי לסיים ארוחת ערב קלה לפחות שעתיים־שלוש לפני השינה, כדי שהמערכת תוכל להתמקד בניקוי ולא בעיכול.
• ערה? ללכת לישון מוקדם. שינה בסביבות השעה 22:00 נותנת לגוף ולמערכת ההורמונלית לנוח ולאזן את עצמם. כדאי לנצל את ימי הניקוי הגופני לניקוי הסטרס ולמנוחה, ככל שאורח החיים והאילוצים מאפשרים, גם אם זה מתבטא בעוד שעת שינה שניתן לעצמנו במתנה בזמן הזה. עקרונית רצוי להקפיד על 8־9 שעות שינה בלילה בימי הניקוי.
• ומה עוד? סאונה (למשך 10 דקות), ניקוי העור בליפה קשה, אמבטיית שמש לפרק זמן של 15־20 דקות מדי יום (לפני 10:00 או אחרי 17:00 בחודשים החמים בשנה וברגליים חשופות), טיפולי מגע כמו שיאצו, רפלקסולוגיה, עיסוי לימפטי ארומתרפי וכד'.
מרום: "במהלך ביצוע תוכנית הניקוי עלולים להרגיש חולשה, עייפות וחוסר ריכוז. אלה סימנים נפוצים, אבל בימי הניקוי חשוב במיוחד להיות קשובים לגוף, ואם הסימנים נעשים חזקים מאוד או בלתי־נסבלים מומלץ להפסיק את הניקוי או להתייעץ עם נטורופת".
תפריט יומי לימי הניקוי לדוגמה
• בוקר: כוס מים פושרים עם מיץ מחצי לימון + דייסת קווקר על בסיס מים עם קינמון וקוביות אגס/תפוח + כוס תה ירוק/חליטת צמחים.
• ביניים: מקלוני גזר/סלרי/מלפפון או סלט עלים ירוקים עם פרוסות סלק חי במעט שמן זית ומיץ לימון וכף גרעיני דלעת לא קלויים.
• צהריים: מרק/תבשיל עדשים/שעועית מש/גרגירי חומוס מבושלים עם גזר, קולרבי, דלורית, שום, בצל וכוסברה/פטרוזיליה. ואם אתם חייבים קצת בשר: פעמיים בשבוע שעועית ירוקה ופרחי ברוקולי מאודים + פילה דג ים צפוני או חזה עוף.
• ביניים: מרק ירקות או מקלוני גזר/סלרי/מלפפון או חצי כוס פירות יער.
• ערב: פרוסות בטטה בתנור עם קערית קינואה/גריסי פנינה/כוסמת ירוקה או אורז אדום + סלט ירוק + אספרגוס וברוקולי מאודים או צלויים בתנור.
במשך היום אפשר לשלב תה קמומיל/לואיזה/נענע/לימונית ותה ירוק מעלים טריים או מיובשים.
• משקה מנצח: מים פושרים + מיץ מחצי לימון + כפית שמן זית = בוסט של ניקיון וויטמין C שיעשה טוב למערכת העיכול ויזרז את חילוף החומרים ואת הוצאת הרעלים מהגוף.
כל מה שיעזור לכם לנקות
• כדאי להתחיל בתהליך המאתגר הזה בימים של שגרה. חגים וארוחות משפחתיות גדולות, ימי הולדת ומסעדות, עומס חריג בעבודה - כל אלה יקשו את מה שקשה ממילא. עדיף לדחות בשבוע מאשר להישבר.
• רגע לפני שאתם מתחילים בתהליך, גשו לחנות טבע. יש משהו כיפי ומדרבן ברכישה מרוכזת של מוצרי בריאות. זה לא יהיה זול (משקה האלוורה שפירגנתי לעצמי לחיזוק התהליך עלה 187 שקל לבקבוק של חצי ליטר שאמור להספיק לחודש ימים), אבל זה יחליק את הכניסה למחויבות החדשה, בעיקר אם אתם, כמוני, חובבי בישול והתנסויות במטבח. קינואה, שעועית מש, אורז מלא ועדשים (אני הלכתי לכבוד העניין על האורגניים) הולכים להיות החברים הכי טובים שלכם.
• הצטיידו בהמון (ואני מדגישה, המון!) ירקות וקחו בחשבון שהמלאי צריך להתחדש מדי יומיים. הירקות יהיו הקביים שלכם, יכניסו צבע לאוכל וטעם לחיים, וזה בלי לדבר על ערכם התזונתי ועל סיועם לתחושת השובע. אגב, רצוי להרבות בירקות ירוקים, אבל האישור שנתנה לי גולד־רוטנברג לאכול את כל הירקות שאני אוהבת, כולל העגבניות והפלפלים, היה אחת הבשורות המרגיעות והמקילות שקיבלתי בימי המעבר.
• שתפו בתהליך את הקרובים אליכם. חלקם יעשו מזה צחוק (בן זוגי טען שהפכתי רשמית לעז), וזה בסדר, אחרים ממש יעזרו. כשבתי בת ה־14 שאלה אותי בסופו של יום הניקוי השני מה הכי חסר לי, היא ממש גרמה לי להתפקס ולהבין שאין מקום למסכנות. בזכותה הבנתי שמה שחסר לי בעיקר זה הקפה, וכל השאר טעים ונוח לי. וכשהחוסר ממוקד כל כך, הכל נעשה הרבה יותר פשוט ואפשרי.
• זכרו שהמטרה טובה, וישנם סימנים לכך שאתם בדרך הנכונה: כאבי ראש ועייפות, חולשה ובחילות (שאחריהם תגיע תחושת ההיי), יותר יציאות מהרגיל, בחינה מחודשת של ההרגלים ושל התזונה ושינויים שיתחשק לכם לעשות בסיום תהליך הניקוי. •

