yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דורון גולן
    ממון • 01.11.2015
    155 מיליון שקל הלכו לפח: הסוף להפרדת פסולת רטובה
    זורקים זבל אורגני לפח החום? תתכוננו להיפרד ממנו: המשרד להגנת הסביבה קובע שהפרדת הפסולת נכשלה, ויתמקד בחוק האריזות
    עמיר בן־דוד

    אחרי שנים של השקעת כספים בפרויקט, המשרד להגנת הסביבה פסק שהפרדת הפסולת נכשלה. "כל הנושא של 'הפרדה במקור' לא באמת קיים", אומר השר אבי גבאי. "הוא קיים רק בתיאוריה או במצגות, אך בפועל, למעט יישובים קטנים שבאמת עושים הפרדה, אין הפרדה".

     

    כעת התוכנית היא להתמקד ביישום חוק האריזות והרחבתו, מה שיצריך להחליף את הפחים החומים (לפסולת אורגנית) בכתומים, ולשכנע תושבים שכבר ניסו או התעלמו מאופציה אחת, לנסות אחרת. כפי שחשף "ידיעות אחרונות", גם שם הנתון לא מזהיר – מונופול מיחזור האריזות תמיר לא עמד ביעדים – וגבאי קורא להכניס לו מתחרים. לדבריו, גם באריזות שנאספות, אין ניצול מספק של חומר למיחזור. גבאי: "תמיר זה ארגון חצי ממשלתי שלא באמת מגלה עניין בחומר. אנחנו רוצים לייצר תחרות באריזות, ולהקים מתקני הפרדה לפסולת".

     

    המשרד מנסה כבר שנים להביא להפחתת הפסולת הנזרקת לפח, ולמיחזור הפסולת שכן מגיעה אליו. הפרויקט הראשון, עוד בימי השר גלעד ארדן, היה להפרדת פסולת – לרשויות מקומיות הובטחו תמיכות בכחצי מיליארד שקל אם ישכנעו אותנו להפריד את הפסולת ה"רטובה" מה"יבשה" לפחים חומים וירוקים. מאז פוזרו 155 מיליון שקל מכספי ציבור, אך התוצאות איחרו לבוא: לא הייתה די הסברה והתושבים לא השתכנעו להפריד, לרובם לא ניתנו אמצעים נוחים, וגם בגלל גישה מבולבלת במשרד עצמו – במקביל הוא קידם במרץ את חוק האריזות, שבו במקום פח חום, יש כתום, ואליו זורקים רק אריזות ולא את כל הפסולת היבשה. כך, בחלק מהרשויות יש פחים חומים וירוקים, באחרות כתומים וירוקים, באחרות התערבבו פחים כחולים (לנייר) וסגולים (זכוכית) עם כלובי הבקבוקים, והבלגן חוגג.

     

    אם רק לפני חצי שנה טען המשרד שכחצי מיליון איש מפרידים פסולת, גבאי אומר שהנתון רחוק מהמציאות. "אין באמת חצי מיליון משקי בית שבהם יש הפרדה, אלא רק הסכמים עם רשויות שבהן יש חצי מיליון", הוא אומר. "צריך למדוד את כמות החומר שמופרד, וזו זניחה. במקומות שנראה כמויות אמיתיות נעזור להמשיך עם זה, אבל לא נזרוק כסף טוב אחרי כסף רע". במשרד רוצים להתמקד בחוק האריזות ובמתקנים להפרדת פסולת, ושוקלים גם לחייב מוסדות כמו מסעדות ובתי מלון לבצע הפרדה במקור.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

    כפי שחשף "ידיעות אחרונות", אחד הפתרונות שנבחן לטיפול בפסולת המופרדת הוא שריפה לייצור אנרגיה בנגב, באזור אורון. "אני נגד שליחת אשפה מתל־אביב לאורון. באשפה של תל־אביב ניתן לטפל בגוש דן. אני לא בעד או נגד אורון. נתכנן כמה שיותר, ואז נחליט איפה תומכים", אומר גבאי.

     

    הכיוון החדש יצריך להוציא מהרשויות את הפחים החומים, ולהציב פחים לאריזות. השאלה היא כמה פסולת אכן תופרד, ואם לא נגלה שוב בעוד כמה שנים שכספי ציבור נזרקו לפח. גם ביישובים שבהם הייתה הפרדה באמצעות פחים חומים עלול להיות קושי – תושבים שהתנסו בה ירגישו מרומים, ומי שהתעלם יצטרך להשתכנע לעשות זאת הפעם.

     

    צילום: יוסי דוס סנטוס
    צילום: יוסי דוס סנטוס

     


    פרסום ראשון: 01.11.15 , 21:40
    yed660100