שחר אבן דר־מאנדל על השינוי של ג'יי.קיי. רולינג
בשני הספרים הראשונים של ג'יי. קיי. רולינג תחת שם העט רוברט גלבריית' הייתה העלילה הבלשית לא יותר ממעטה לביקורת הסוציולוגית העוקצנית שמתחה רולינג על תרבות הזוהר, מדורי הרכילות וצלמי הפפראצי ('קריאת הקוקייה') ועל עולם המו"לות והפוליטיקה הפנימית שלו ('The Silkworm'). לקראת הספר השלישי בסדרת 'קורמורן סטרייק' התעורר החשש שהיא מיצתה את המהלך הזה, שלא נותרה לה זירה חברתית דומה לתפור סביבה את העלילה.
ואכן ב־'Career of Evil' נוטשת רולינג את הדגם של שני הספרים הראשונים. היא מבקשת לגלוש מהסוציולוגי לפסיכולוגי, להעמיק את ההיכרות של קוראיה עם שתי הדמויות הראשיות, אבל גם לחקור את נפשו האפלה והמסוכסכת של הנבל הגדול של הספר, ולהתמודד עם ההשלכות העמוקות והצלקות הנפשיות שמותירה אחריה אלימות, גם אם היא מופעלת על ידי כוחות החוק, גם אם היא אינה מהווה עבירה עליו.
הספר נפתח כשחבילה אנונימית נשלחת למשרד החקירות של סטרייק, ממוענת לרובין, המזכירה הזמנית שהפכה מהר מאוד לשותפה מקצועית כמעט שווה. החבילה שולחת את המשטרה, באופן צפוי מדי, בעקבות חשוד מיידי ושגוי, בעוד סטרייק ורובין מנסים, באמצעיהם הדלים, להתחקות על עקבותיהם של שלושה חשודים אחרים, שכל אחד מהם משמש את רולינג כדי לצייר מסלול חיים (או בעצם קריירה) של רשע מוחלט כמעט, אבל גם להאיר חלקים חדשים בעברם של שני גיבוריה. ילדותו של סטרייק כבנו הנטוש של כוכב רוק ותקופת השירות הצבאי שלו שריחפו ברקע בספרים הקודמים, זוכות סוף־סוף לתיאור מפורט יותר. במקביל מתעבה דמותה של רובין הודות להצצה כואבת בשדים הרודפים אותה.
למרות כמה ליקויים מרגיזים, בעיקר סביב ההתרה הבעייתית של התעלומה המרכזית והניסיונות המסורבלים לייצר מתח רומנטי בין סטרייק לרובין, ראוי לקרוא את הספר הזה כהצהרת הכוונות האמיתית והמבטיחה של רולינג לספרי הסדרה העתידיים ולנושאים שבהם תרצה לעסוק בהמשך.
Career of Evil // Robert Galbraith , 2015