ילד, הגיע זמן לישון

הילדים לוחצים לקבל עוד כמה דקות מחשב? אל תוותרו להם • רופאי הילדים מתריעים כי מחסור בשינה עלול לפגוע בהתפתחות, בבריאות ובלימודים

"אמא, אבא, עוד כמה דקות". כמה פעמים שמעתם את המשפט הזה כאשר האצתם בילדיכם להיכנס למיטה? המלצות חדשות שגיבש האיגוד הישראלי לרפואת ילדים קובעות לראשונה כמה שעות בלילה צריכים לישון הילדים מגיל אפס ועד גיל 17.

 

ואלה ההמלצות, כפי שיפורסמו השבוע במהלך כנס רופאי הילדים שיתקיים בתל־אביב: על תינוקות מרגע הלידה ועד גיל שלושה חודשים לישון 14 עד 17 שעות ביממה. זמן השינה צריך להסתכם בלפחות 11 עד 13 שעות. שינה של פחות מ־11 שעות או יותר מ־19 שעות עלולה להשפיע לרעה על בריאותו ועל התפתחותו של התינוק.

 

תינוקות בני ארבעה עד 11 חודשים צריכים לישון 12 עד 15 שעות ביממה או לכל הפחות 10 עד 11 שעות. אין לישון בגיל הזה פחות מ־10 שעות ביממה או יותר מ־18 שעות מחשש לפגיעה בבריאות.

 

פעוטות בני שנה עד שנתיים: זמן השינה המומלץ הוא 11 עד 14 שעות ביממה או לכל הפחות 9 עד 10 שעות. שינה של פחות מתשע שעות או של יותר מ־16 שעות עלולה להזיק לבריאות.

 

ילדים בני שלוש עד חמש: המומלץ ביותר — שינה של 10 עד 13 שעות ביממה או לכל הפחות שמונה עד תשע שעות. שינה של פחות משמונה שעות או יותר מ־14 שעות עלולה לגרום לנזקים.

 

ילדים בני 6 עד 13 צריכים לישון תשע עד 11 שעות ביממה או לכל הפחות שבע עד שמונה שעות. שינה של פחות משבע שעות או של יותר מ־12 שעות ביממה אינה מומלצת ועלולה להזיק.

 

בני נוער בני 17-14: ההמלצה היא לישון שמונה עד עשר שעות ביממה או לפחות שבע שעות ביממה. שינה של פחות משבע שעות שינה ביממה או יותר מ־11 שעות ביממה תפגע בבריאותו של הנער. ההנחיות מתפרסמות על בסיס ההמלצות של איגוד רופאי הילדים האמריקאי ושל איגוד רופאי השינה האמריקאי. נתונים שאספו רופאי הילדים בישראל מצביעים על כך שבשנים האחרונות פוחת מספר שעות השינה, בעיקר בקרב ילדים ובני נוער. זאת בגלל האינטנסיביות הרבה בחיינו: הטלפונים הסלולריים, המחשב, הטלוויזיה והרצון להיות מחוברים כל הזמן.

 

המגמה הזאת עוררה דאגה בקרב הרופאים, והם החליטו לפעול לשיפור המצב. הרופאים מדגישים כי ילדים ונערים שאינם ישנים מספיק עלולים לסבול מהפרעות בגדילה ובהתפתחות, מעצבנות יתר, מירידה משמעותית ביכולת הלמידה וכן מקשיים רגשיים, התנהגותיים וקוגניטיביים. מבוגרים שאינם ישנים מספיק עלולים גם הם להינזק בריאותית וקוגניטיבית. ממחקר שפורסם באחרונה בשיקגו עולה כי בקרב 30% מהילדים שהגיעו לאבחון בעקבות בעיות קשב וריכוז התברר שהתופעות האלה נגרמו בגלל חוסר שינה ולא כתוצאה מבעיה נוירולוגית. "ההורים חייבים להקפיד על שעות השינה של ילדיהם, אחרת הנזקים יהיו גדולים ובלתי הפיכים", סיכמו המומחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים