מצפצפים: חברי הכנסת אישרו לעצמם העלאה

ברוב של 11 תומכים מול 4 מתנגדים, אישרה אתמול ועדת הכנסת את העלאת שכר הח"כים בינואר הקרוב

בלי בושה: ברוב של 11 מול 4 אישרו אתמול חברי ועדת הכנסת את העלאת שכר הח"כים. בינואר הקרוב צפוי שכרם לעלות בכ־700 עד 1,500 שקל בחודש – תלוי בכמה יעלה השכר הממוצע בכל 2015, נתון שייוודע רק בתחילת השנה הבאה.

 

שכרם של חברי הכנסת עומד כיום על 40,029 שקל ברוטו בחודש. השכר הממוצע במשק יעלה כנראה השנה בשיעור חריג, בשל העלאת שכר המינימום באפריל האחרון. ההערכות הן שהשכר הממוצע יעלה בכ־3.5% לפחות. שכר חברי הכנסת צמוד לשכר הממוצע במשק, לעומת רוב בכירי המגזר הציבורי ששכרם צמוד למדד המחירים לצרכן. האחרונים, אגב, לא יקבלו תוספת זו השנה השנייה ברציפות, מאחר שהאינפלציה אשתקד הייתה שלילית (0.2%־) וגם השנה היא תנוע סביב 0%.

 

כבר שנים נמתחת ביקורת קשה על המנגנון הקובע את העלאת שכרם של חברי הכנסת, ובכל פעם מחדש מתחמקים הח"כים מלשנות את המנגנון המיטיב עמם. השנה ניהלו הח"כיות שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) ויעל גרמן (יש עתיד) מאבק קשה ולאחר שוועדת הכנסת לא התכנסה במשך חודשים לדון בנושא, קיים לבסוף יו"ר הוועדה דוד ביטן ישיבה אחת, שבה דחו חברי הכנסת את המלצתה של ועדה ציבורית, בראשות הפרופסור חיים לוי, להצמיד גם את שכר חברי הכנסת למדד המחירים לצרכן, כפי שמוצמד שכרם של בכירים אחרים.

 

יחימוביץ' וגרמן עירערו על ההחלטה ולבסוף הסכים ח"כ ביטן לכנס אתמול שוב את הוועדה. אולם, בעוד חברות הכנסת דרשו להקפיא כליל את העלאת שכר חברי הכנסת ולהצמידו בעתיד למדד המחירים לצרכן, כפי שהמליצה ועדת לוי, הביא ח"כ ביטן הצעה משלו: שכר חברי הכנסת יעלה אוטומטית ב־1 בינואר, כנהוג מדי שנה, אולם מאחר ששכר המינימום עלה השנה והשפיע על העלאת השכר הממוצע במשק – תנוכה השפעתו מהחישוב וכך יזכו חברי הכנסת להעלאת שכר נמוכה יותר.

 

וכך, בעוד שכר רוב העובדים במשק לא עלה, מנעו אתמול חברי הוועדה את הקפאת שכרם. שכר המינימום עלה לפני יותר מחצי שנה מ־4,300 שקל ל־4,650 שקל – תוספת של 350 שקל בחודש. שכרם של חברי הכנסת יעלה, כאמור, ב־700־1,500 שקל – תלוי אם השכר הממוצע השנה יעלה ב־3% או ב־5%. מהשיעור הזה יופחת כאחוז אחד בשל העלאת שכר המינימום, כך ששכר חברי הכנסת יעלה ב־2% עד 4%, ויגיע בכל מקרה לסביבות 41,000 שקל בחודש.

 

בעד הצעתו של ח"כ דוד ביטן (הליכוד) הצביעו 11 מחברי ועדת הכנסת: ביטן, נאווה בוקר, נורית קורן, מיקי זוהר, אורן חזן, רוברט אילטוב, ישראל אייכלר, ינון מגל, יואב בן־צור, טלי פלוסקוב ודוד אמסלם. נגד ההצעה הצביעו ארבעה חברי כנסת בלבד: שלי יחימוביץ, מרב מיכאלי, יוסי יונה ויעל גרמן.

 

הישיבה עצמה הייתה סוערת. ח"כ אלעזר שטרן מסיעת "יש עתיד", שחבריה נאבקו גם בכנסת הקודמת למניעת העלאת שכר חברי הכנסת, אמר כי יש להקפיא את שכר חברי הכנסת.

 

ח"כ אורן חזן: "ומה עם הפנסיה שלך? אני משתתף בצער המדינה שאנשים כמוך הם חברי כנסת".

 

ח"כ אלעזר שטרן: "אני לא אמשיך לדבר כאן".

 

חכ מיקי זוהר: "האופוזיציה עוסקת בפופוליזם זול. חבריה זורים חול בעיני הציבור. אתם משקרים לציבור".

 

ח"כ אורן חזן: "יש כאן כמה חברים שקצת התבלבלו. השיח הוא לא השכר שלנו אלא עזות המצח שיש לחלק מהחברים שבשביל כותרת בעיתון, כי אף אחד בכלל לא מכיר אותם, עושים דה לגיטימציה לכנסת ישראל".

 

ח"כ דוד ביטן: "אתה מומחה לתקשורת?"

 

ח"כ חזן: "אני מומחה להכל".

 

ח"כ דוד ילין: "נכון. אני מבקש שההצבעה היום תהיה בז'יטונים".

 

ח"כ חזן: "גם בז'יטונים אתה הרי לא יודע לספור. כמה פנסיה תקציבית יש לך, חבר הכנסת ילין?"

 

ח"כ ילין: "אין לי פנסיה ואני גם לא ניהלתי אף פעם קזינו ומעולם לא עזבתי את המדינה".

 

ח"כ חזן: "אתה מקנא בי, מה? אל תקנא נשמה".

 

חזן טען כי הוועדה הציבורית, בראשות פרופ' חיים לוי, לא רלוונטית ולא אובייקטיבית. "שהוועדה הציבורית תבדוק את עצמה לפני שהיא פוגעת בחברי כנסת".

 

ח"כ גרמן: "זאת בושה ממש שחברי הכנסת הם שעוסקים בשכר של עצמם. זה חייב להיפסק".

 

ח"כ יונה: "בואו נשמור על כבודנו ונראה שאנו רגישים. שכרנו נאה ולא צריך שנעלה אותו כעת. צריך להקפיא את שכרנו".

 

לאחר ההצבעה אמרה ח"כ יחימוביץ': "ההחלטה להשאיר את ההעלאה המופרזת בשכר הח"כים על כנה למעט שינוי קוסמטי עלוב ומגוחך היא בושה וכלימה לכנסת ולח"כים, אלא שנראה כי הבושה אבדה כליל. חבל שהח"כים שנאבקו בחירוף נפש על העלאת שכר של אלף שקל בחודש שעה ששכרו של הציבור נשחק ונפגע — לא מוצאים את העוז ותעצומות הנפש להילחם כך עבור האינטרס הציבורי. אני מתביישת להיות חברה במועדון של שומרי השמנת לעצמם. צפינו במחזה מחפיר שבו הוסיפו מקצת הח"כים חטא על פשע ותקפו את נציג הוועדה הציבורית לקביעת שכר הח"כים. צריך לייצר מנגנון הצמדה שמחובר לחיים האמיתיים. ההצמדה המיטיבה גורמת לקפיצה לא פרופורציונלית בצורה חריגה ומנקרת עיניים השנה במיוחד. מנגנון ההצמדה לקוי. השכר הממוצע לא משקף. השכר החציוני הוא זה שמשקף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים