מרפורמה לפארסה: כך נכשל משרד התקשורת בפיקוח על גולן טלקום

מיום הקמתה הפרה גולן טלקום את תנאי הרישיון שלה שוב ושוב, אבל במשרד התקשורת התנהלו מולה באיטיות ובסלחנות • כך גברה הלהיטות להוריד את מחירי הסלולר על כל נורות האזהרה האדומות • הדרך לעסקת גולן־סלקום — כרוניקה של כישלון ידוע מראש

מכל הררי המילים, הפרשנויות והניתוחים שנשפכו בימים האחרונים בכלי התקשורת על עסקת רכישת גולן טלקום בידי סלקום, נדמה כי המתנגדים הקיצוניים ביותר הם שני שרי התקשורת לשעבר, משה כחלון וגלעד ארדן. כחלון טען שזו תהיה "בכייה לדורות" ואף יצא לקרב נגד משרד התקשורת הטוען כי אין בסמכותו להתערב בעניין, ואילו ארדן קרא להשית על גולן טלקום קנסות גדולים במיוחד ואף לשקול את נטילת רישיונה.

 

ותיקי השוק הסלולרי בישראל הרימו גבה נוכח הצהרות שני השרים, שלדעתם נושאים גם הם באחריות למצב שנוצר, ושהמשרד שעמדו בראשו תרם לניפוח הבלון המפוקפק של גולן טלקום. לאורך שלוש וחצי שנות קיומה, שני השרים ראו בחברה הצעירה נכס, שבאמצעותו ניתן להיטיב עם הציבור באופן דרמטי ובמקביל להפוך לגיבורי נושאי דגל המחאה החברתית. כדי שהתרנגולת הזו תמשיך להטיל ביצי זהב של פופולריות ותתרום לאג'נדה של המהפכה הסלולרית, במשרד התקשורת נטו מתחילת הדרך להתעלם מנורות אדומות שנדלקו בעקבות התנהגותה של גולן טלקום. כשהחברה עיגלה פינות שוב ושוב, כשהפרה את תנאי הרישיון שלה, כשפעלה באופן בלתי־מוסרי, וגם כשכלכלנים שבו והזהירו כי אין מאחוריה מודל כלכלי הגיוני.

 

למשרד התקשורת ולשני השרים שעמדו בראשו היו אינספור תחנות שאיפשרו להם לעמוד על טיב כוונותיה האמיתיות של גולן טלקום, או לפחות להעמידה בתקיפות על מקומה ולהציב תמרור אזהרה בעניינה מול הציבור. אזהרות ברוח זו הופיעו בעמודים אלו לאורך השנים, ואחרות הוגשו לשולחנם של השרים ומקבלי ההחלטות שוב ושוב. בפועל, גולן ניהלה מול משרד התקשורת משחקי חתול ועכבר, פקידי המשרד התנהלו באיטיות באכיפת ההוראות, וכשכבר קנסו את החברה — זה קרה באיחור ובסכומים מגוחכים.

 

גם בלי להתייחס לשאלה אם יש לאשר או לפסול את עסקת סלקום־גולן — ויש לכך פנים לכאן ולכאן — קשה להשתחרר מן התחושה, שזעמם של כחלון וארדן נובע מתחושת עלבון ובגידה ואולי גם מרצון לעמעם ולטשטש את הכתובת שהייתה על הקיר. מתברר שהלהט המידבק להפוך את מחירי הסלולר בישראל לזולים בעולם, גבר על החובה לקיים מעקב ובדיקה מתמדת ואחראית בנושא. להלן רשימה חלקית של הפרות הרשיון, ההתנהגות העסקית המפוקפקת, ולצידם היחס המתחשב־מדי שלו זכתה גולן טלקום. מתברר, כי התחרות הסוערת בשוק הסלולרי שחוללה גולן חסכה לכל משפחה בארץ מאות שקלים בחודש, עצרה את רווחי העתק החזיריים של המפעילות הוותיקות, והושיבה את משה כחלון במשרד האוצר — אבל גם העניקה לקבוצת משקיעים קטנה וממזרית, שהונהגה בידי צעיר מבריק ושרמנטי, הטבות מצטברות בשווי מאות מיליוני שקלים. הבלון התפוצץ, אגב, בדיוק ברגע שבו החליטו במשרד, באיחור גדול ושערורייתי, לומר לגולן: עד כאן.

 

משה כחלון | צילום: אלכס קולומויסקי
משה כחלון | צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

 

אי־הקמת רשת סלולרית

 

 

גולן טלקום קיבלה מן המדינה, בעקבות מכרז, רישיון להפוך למפעילה סלולרית אמיתית — כלומר כזו שנסמכת על רשת אנטנות משלה בפריסה המקיפה את כל המדינה (לשם השוואה, לכל אחת מ־3 המפעילות הגדולות כ־2,200־2,600 אתרי אנטנות). היא התחייבה ל־20% כיסוי בתוך שנתיים, 40% בתוך 4 שנים וכן הלאה. מדובר בהשקעת עתק של כ־100־150 מיליון שקל מדי שנה, לאורך שנים, שאם הייתה מתבצעת הייתה מצטברת לכדי יותר ממיליארד שקלים. בפועל, גולן — שמראש בנתה את עצמה במוצהר כ"חברה רזה" — הקימה בעצלתיים, בתחילת דרכה, רק כמה מאות אתרי אנטנות קטנים וזולים, שהיה בהם די כדי להעבירה את "התחנה הראשונה" בתנאי הרישיון שלה. רק שאלה פורקו בהדרגה מיד אחר כך, בניגוד מוחלט לתנאי הרישיון שלה. מדובר בעניין מהותי, שהוא אשר מבדיל בכלל בין גולן לבין מפעילה וירטואלית כמו רמי לוי.

 

גלעד ארדן | צילום: טל שחר
גלעד ארדן | צילום: טל שחר

 

 

במשרד התקשורת ידעו, עקבו, ובמשך חודשים ארוכים קיימו דיונים ובדקו אופציות שונות לפעולה. בפועל, שום סנקציה לא ננקטה בנושא, אף שבסמכותו של שר התקשורת במקרה כזה לחלט מיידית את הערבות שנתנה החברה ופשוט לבטל את רישיונה. וכשהמנכ"ל לשעבר אבי ברגר נטה כבר ללכת על העונש המקסימלי הזה — הוא פוטר ויצא מן התמונה. החיסכון של גולן טלקום הצטבר לסכום של מאות מיליוני שקלים.

 

אגב, במסגרת המכרז שפירסם לא מכבר לרכישת תדרי דור רביעי, משרד התקשורת הסכים אפילו, באדיבותו המופלגת והמוגזמת, להמיר את ההתחייבות של גולן לפריסת רשת דור שלישי — זו שלא עמדה בה — בהשקעה "שוות ערך" ברשת דור רביעי. גולן הסכימה, התמודדה במכרז, זכתה ברצועת תדרים, אבל עתה מתברר שאינה מעוניינת, וכנראה אינה מסוגלת, לעמוד בהתחייבות שלה.

 

 

גביית תשלום מראש

 

צילום : ידיעות אחרונות
צילום : ידיעות אחרונות

 

 

 

לאורך תקופה ארוכה גובה גולן ממנוייה תשלום מראש (כלומר בחודש ינואר למשל, משלמים כבר על חודש פברואר) — זאת בניגוד לנוהג, ולפחות לכאורה — בניגוד להוראות הרישיון שקיבלה ממשרד התקשורת. יותר מזה, החברה גם לא מזכה את המנויים המתנתקים ממנה במהלך החודש בהפרש המגיע להם. למרות זאת, בשל חשש מאי בהירות בנושא בניסוח הרישיון, המשרד נמנע מלהורות לגולן להפסיק זאת מיידית, לא הטיל עליה קנסות בעניין, אך נתן לה אורכה ממושכת להסדיר אותו עד ינואר 2016.

 

 

ניוד מספרים בניגוד לכללים

 

 

עם כניסתה לשוק, גולן טלקום איפשרה למנויי חברות אחרות לעבור אליה בדרך שנגדה את הוראות משרד התקשורת — כלומר, ללא מסמך כתוב המעיד על בעלות, אלא אך ורק בעצם החזקת המכשיר עם המספר בידי הלקוח. במקום לקנוס אותה, משרד התקשורת פשוט שינה את הכללים כך שיתאימו לדרך שבה נהגה. בכל מקרה, גולן לא נענשה על התקופה שבה פעלה בניגוד לכללים.

 

 

אי־תשלום למפעילים אחרים

 

 

גולן טלקום הפסיקה בשלב כלשהו, בניגוד לחוק ולהנחיה מפורשת של משרד התקשורת, לשלם למפעילים אחרים על מה שמכונה "דמי קישור גומלין" — תשלום על שיחות של מנוייה למפעילים המספקים שירותי תוכן. חובותיה למפעילים הללו מוערכים במיליוני שקלים. מדובר בסוגיה משפטית, שבחלקה הוכרעה בבית המשפט נגד גולן, ובחלקה עדיין מצויה בדיונים.

 

 

ניתוק? רק במכתב רשום

 

 

לאורך תקופה ארוכה דרשה גולן טלקום ממנויים המבקשים להתנתק ממנה לשלוח לה מכתב רשום בעניין, ולא איפשרה לעשות זאת בטלפון, בפקס ובמייל, כנדרש על פי הוראות המשרד. במשרד התקשורת בחרו לא לנקוט בצעדי ענישה בנושא.

 

 

קנס יציאה אסור

 

 

בשנתיים הראשונות לפעילותה יצאה גולן טלקום עם תוכניות הכוללות קנס יציאה, בניגוד לחוק. בתוכנית מסוימת אחת, "מבצע 73 שקלים", אף קבעה החברה, בניגוד להוראות משרד התקשורת, ש"לקוח חדש", לצורך המבצע, הוא רק מי שלא היה מעולם לקוח שלה. משרד התקשורת הורה לגולן לתקן את שני הליקויים, אך לא גזר עליה שום קנס.

 

בעיות בשירותי המוקד

 

 

למרות התראות חוזרות ונשנות עד איום בפנייה לערכאות, לאורך תקופה ארוכה גולן טלקום לא עמדה בתקנות הנגישות לבעלי מוגבלויות — המחייבות, בין היתר, שירות המרת סמס להודעה קולית עבור לקויי ראייה, וכן שירות ללקויי שמיעה המקבל מהם הודעות בכתב ומפעיל מוקדנים אשר מעבירים את ההודעות לגורם הרצוי. משרד התקשורת בחר להזהיר, אך לא לקנוס. ועוד בענייני שירות לקוחות: בתחילת פעילותה, פעל המוקד הטלפוני של גולן 11.5 שעות ביום במקום 13 כמתחייב מרישיונה. משרד התקשורת העיר לחברה בדרכו המתחשבת, אך שוב, לא הטיל עליה כל עונש ולא הודיע על כך לציבור. רק כשגולן טלקום חזרה על התרגיל, בקיץ 2013, נאלץ המשרד להטיל עליה "עיצום" זעיר, בסך 11 אלף שקל בלבד.

 

 

שיוך למפעיל בינלאומי

 

 

משרד התקשורת מחייב את כל חברות הטלפוניה לאפשר למנויים לחייג לחו"ל באמצעות כל מפעיל בינלאומי שיחפצו בו (ההבדל בין המפעילים הוא בקידומת). גולן טלקום, שהפכה גם היא למפעיל כזה, לא איפשרה בעבר ללקוחותיה לבצע שיוך למפעיל אחר. משרד התקשורת גער בחברה, והיא יישרה קו עם ההוראות, אך לא נענשה על ההפרה בשום דרך. עם זאת, היא עדיין אינה גובה מלקוחותיה תשלום עבור חיוגים שהם מבצעים לחו"ל דרך מפעילים אחרים וגם לא מעבירה למפעילים את התמורה, כמתחייב.

 

תגובות

 

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "מאז כניסתה לשוק של חברת גולן טלקום, נוקט אגף הפיקוח והאכיפה במשרד פעולות פיקוח בגין הפרות רישיון מצידה באותו האופן שבו הוא נוקט מול כל המפעילים הפועלים בשוק. החברה נקנסה בעבר בגין הפרות רישיונה, וגם כיום ישנן כמה הפרות פתוחות המטופלות על ידי המשרד".

 

בלשכות שני השרים כחלון וארדן דחו את הטענות על הסף אך בחרו שלא להתייחס לכתבה.

 

מגולן טלקום נמסר בתגובה כי ככלל היא פועלת בהתאם לתקנות ולרישיון שלה מאז השקתה במאי 2012. באשר לסירובה להקים רשת דור 4 במתכונת שמחייב משרד התקשורת: "גולן טלקום חתמה על הסכם שיתוף רשת הפותר את נושא האנטנות והכיסוי. הסכם זה לא אושר על ידי הרגולטורים". גם באשר לגביית התשלום מלקוחותיה מראש ובאשר לתשלום דמי הגומלין ועבור השיחות לחו"ל, קובעת החברה כי היא פועלת בהתאם לתקנות משרד התקשורת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים