שבחי ירושלים
בימים טרופים אלה, כשמפלס העלייה לירושלים יורד: ביקשנו ממדריכי טיולים שמאוהבים בעיר לספר עליה מהזווית שלהם • ממסע ספרותי בעקבות הקהילה הספניולית, דרך סיור היסטורי שמתחקה אחרי נערות ליווי ועד טיול אופניים בזריחה • מרים קוץ
גרף הביקורים של הישראלי הממוצע בירושלים נראה די פרוע, והוא בערך כך: ימים שקטים — נוסעים למוזיאונים, לשוק מחנה יהודה, לכותל ולעיר העתיקה. ימים חצי שקטים: מוותרים על העיר העתיקה ועל הכותל, נוסעים לעין כרם. ימים קשים — נוסעים לאילת.
זה עצוב, אבל עד כמה שרובנו אוהבים את העיר היפה ביותר בישראל, שכל מעלותיה כבר פורטו בהזדמנויות רבות, בימים של חוסר שקט ותחושה של ביטחון אישי מתנדנד אנחנו מפסיקים לעלות לירושלים. אבל ירושלים תמיד שם, ומדריכי הסיורים בעיר מחכים לכם גם כעת. מה חדש בסיורים בעיר ולמה תוכלו לצפות בימים אלה? איך משפיע המצב על מדריכי הסיורים בעיר? שאלנו ארבעה מדריכים וזה מה שהם סיפרו.
שרית ישי־לוי ירושלים שלה
ביקורות מהללות ושיאי מכירה הפכו את הספר "מלכת היופי של ירושלים" (מודן) לאחד הסיורים הפופולריים בעיר, שאותו מובילה המחברת, הסופרת והעיתונאית שרית ישי־לוי. הסיור (100 שקל למשתתף) הולך בעקבות הדמויות, המקומות והאירועים שבספר. ישי־לוי מספרת על משפחת ארמוזה, שמגיעה מטולדו לירושלים. הסיפור מתחיל בימי הטורקים ונמשך עד אמצע שנות ה־70. המשפחה מתגוררת בשכונת אוהל משה, לשם הגיעה מסמטאות הרובע היהודי. שם, בגינת התות, שבה נהגו להתאסף תושבי השכונה, מתחיל הסיור. לאורכו מתוודעים לקורות הקהילה הספניולית בעיר.
‡ מה מייחד את הסיור שלך?
ישי־לוי: "זהו סיור עם סופרת בעקבות ספרה. אני מספרת על הכתיבה, מקורות ההשראה, עושה סדר בין דמיון לאמת. בשלב מסוים אנחנו יושבים בבית ישן ויפהפה, שהיה בעבר בית הספר 'אוהל משה' שבו למדו גיבורות הספר שלי, ושם יש זמן לשאלות".
‡ מהו המקום האהוב עלייך בירושלים?
"עברתי לגור בת”א בגיל 20 ואני אוהבת מאוד לחזור אל רחוב ילדותי, שלומציון המלכה, אל בית הספר שלי, בית הכרם, ואל שכונת אוהל משה שבה גרה סבתי ושהייתה השראה לכתיבת הספר".
‡ למה את הכי מתגעגעת בירושלים?
"זה לא למקום. זה למשפחה, משפחה ספניולית שורשית ענפה, שכללה סבים וסבתות וסבתא רבתא, דודים, בני דודים. חמולה מלוכדת, שחגגה את כל החגים ביחד והייתה העוגן שלי בילדותי".
‡ מה קורה עם הסיורים כיום לנוכח המצב?
"חלק בוטלו, אך יש את המטיילים – בעיקר הקיבוצניקים והגמלאים – שאומרים: 'החיים ממשיכים הלאה ולא יחכו לאף אחד ואנחנו לא ניתן לשום דבר לשבור אותנו'. והם מתעקשים להמשיך ולטייל".
• עוד פרטים: 050־7333919, arielaaf@013.net.il
אורי קציר סקס והעיר הקדושה
אורי קציר, עיתונאי, מרצה להיסטוריה, סופר ילדים ובעליו של בלוג ההיסטוריה "אפלטון" עוסק היום גם בהוראת דרך והוא בעליה של "סהר קציר", חברה שעורכת סיורים ייחודיים בעקבות פרשיות פוליטיות, יצירות ספרות, טרגדיות רומנטיות ועוד.
קציר מוביל כמה סיורים מרתקים בירושלים, שהבלתי־צפוי ביניהם הוא סיור בעקבות הזנות לאורך הדורות. בסיור חולפים על פני נקודות ציון בזנות הירושלמית, כמו שכונות נחלאות, רחוב המלך ג'ורג' ונחלת שבעה. הסיור עוסק גם בהשפעה הפוליטית של הזנות הירושלמית, בריגול באמצעות נערות ליווי ועוד (הסיור הבא: 26.11 בשעה 19:00. מחיר: 70 שקל). סיור אחר הוא מתחום ההיסטוריה הפוליטית ונקרא "מות יומת המלך: בעקבות רוצחיו של עבדאללה הראשון, מלך ירדן".
‡ מה הייחוד של הסיורים שלך?
קציר: "הסיורים שלי מספרים סיפור. הם לא רק אוסף של אתרים, אלא מצטרפים לעלילה מפורטת ומרתקת. אחרי הסיור יש למטייל תחושה שקיבל עולם עשיר ומורכב מאוד, של פרשייה שעד עכשיו הכיר רק בצורה כללית".
‡ לאן אתה הכי הכי מתגעגע בירושלים?
"למקום שכבר לא קיים. בהר הצופים הייתה פעם פיסת קרקע שהתקשתה לספוג מים בחורף. כשכל המים היו מתייבשים, הייתה נשארת שלולית שנראתה כמו אגם קטן. זה היה הכי יפה כשירד שלג וכל הסביבה הפכה צחורה לגמרי, חוץ מהעין המימית היפה הזו, שישבה לה באמצע השלג וניצנצה. הייתי נתקל בה כשהלכתי מהגבעה הצרפתית לאוניברסיטה. לימים בנו שם מרכז ספורט".
‡ איזה מקום בירושלים אתה הכי אוהב?
"יש כמה. מערת צדקיהו, שתמיד משרה אווירה של מסתורין. צלע ההר שעליה יושב מנזר יוחנן במדבר, מתחת לאבן ספיר, שנשקף ממנה נוף מקסים. וגם נקודה מסוימת בימין משה, בעיקר כשהשמש שוקעת ויש אדמומית בשמיים".
‡ איך השפיע המצב בעיר על הסיורים?
"היו לא מעט ביטולים, אבל באחרונה ניכרת התאוששות מסוימת".
• עוד פרטים: 050־5772525, ori.katzir@gmail.com
גל מור מ"אברהם הוסטל" מזריחה ועד סוף הלילה
קשה לדעת מה הפך את אכסניית "אברהם הוסטל" לסיפור הצלחה: המיקום במרכז העיר? החבר'ה עם התרמילים מכל העולם? העיצוב המגניב? מה זה בעצם משנה. האכסניה היא כבר מזמן אתר חובה ובין יתר השירותים שהיא מציעה לאורחיה יש גם מבחר סיורים רגליים ורכובים. למשל סיור אופניים בזריחה, המאפשר לראות את העיר השכם השכם, על שני גלגלים – סיור רומנטי ודרמטי וחד פעמי. הסיור מקיף את העיר העתיקה, כולל תצפית זריחה מגג בהר ציון. מתי? בכל יום שני, כשעה לפני הזריחה, נפגשים באברהם הוסטל (הנביאים 67). המחיר: 200 שקל, כולל השכרת האופניים. גל מור, אחראי הסיורים באברהם הוסטל, מציע גם סיור חיי לילה. הסיור עובר בין הפאבים, הברים והמועדונים המוכרים בעיר. מתי? בכל יום רביעי בשעה 21:30, נפגשים באברהם הוסטל, 60 שקל, כולל דרינקים.
‡ מה הייחוד של הסיורים שלכם?
מור: "הסיורים מאפשרים חוויה אחרת של העיר. להרגיש אותה דרך האופניים ובשעות הכי קסומות של הזריחה. רק המראה של זריחה מעל גיא בן הינום שווה את ההשכמה, גם בחורף".
‡ מה המקום האהוב עליך בירושלים?
"רחוב הנביאים, רחוב מלא בתים מעניינים והיסטוריה מרתקת. עולם שלם נחבא שם".
‡ למה אתה הכי הכי מתגעגע בירושלים?
"לעיר עם פחות בנייני קומות ושהציוריות שלה תבלוט".
‡ מה קורה עם הסיורים כיום לנוכח המצב?
"יש ירידה, אבל לא דרסטית. התיירים ממשיכים למלא את ההוסטל ואת הסיורים, ואני מקווה שגם הישראלים יחזרו לעיר ולסיורים".
• עוד פרטים: 02־6502200
ערן ודוד גל־אור אירופה ברחוב יפו
מדריכי הטיולים ערן ודוד גל־אור מציעים סיור ברחוב יפו. המסלול הוא מסע בתולדות העיר. חולפים על פני מבנים יפים, נכנסים לחלקם, נהנים מהאווירה האירופית בחלקו המרכזי של הרחוב, מכירים את בתי העסק הוותיקים, החצרות השקטות והכיכרות ועולים לתצפיות. בחלק האחרון נוסעים ברכבת הקלה. מתי? ימי שישי בבוקר. המחיר: 100 שקל.
‡ מה הייחוד בסיורים שלכם?
דוד גל־אור: "מדובר בסיורים שאני עורך עם בני ערן. אנחנו כותבים ומפיקים את ספרי הטיולים 'מסלולים' ושוקדים על סדרה שמוקדשת לירושלים. הסיורים שוזרים עבר והווה, סיפורים אנושיים ואישיים. אנחנו ירושלמים מבטן ומלידה ומכאן שההיכרות שלנו עם העיר היא לעומק. ערן הוא דור עשירי בירושלים. המטיילים מקבלים גם את המסלולים בכתב, כך שהם יכולים לחזור ולסייר בעצמם. אנחנו גם מעבירים סרטוני וידיאו".
‡ מה המקום האהוב עליך בירושלים?
"קשה, אבל אם אני נאלץ לבחור אני יכול לציין את מרפסת הבית שבו אנחנו מתגוררים, בשכונת גבעת קנדה — מרפסת פנורמית המשקיפה על ירושלים כמו על כף היד".
‡ למה אתה הכי הכי מתגעגע בירושלים?
"אני מתגעגע ללכת בעיר יד ביד עם סבא שלי. כך למדתי את ירושלים בשנות ה־60 כאשר הלכתי יד ביד איתו או לצדו ברחבי העיר".
‡ איך השפיע המצב בעיר על הסיורים?
“בתחילת האירועים הייתה עצירה מוחלטת של סיורים, אבל לאט־לאט המטיילים חוזרים. בתחילה התיירים ועכשיו חוזרים גם ישראלים”.
• עוד פרטים: 054־2406657, maslulim-israel.co.il

