דיאטת העתיד: "תפורה" במיוחד לכל אחד
ממחקר התזונה הגדול מסוגו בעולם, שנערך במכון ויצמן, עולה: אנשים שונים מגיבים אחרת לאותם מזונות, ולכן "המלצות תזונה כלליות" אינן יעילות • את הדיאטה יש להתאים אישית לאחר בדיקה מדוקדקת של מאפיינים רבים, כולל ההרכב של חיידקי המעי
מאטקינס לאשכוליות, מהפרדת פחמימות וחלבונים לטבעונות — רבים מאיתנו, בעיקר אלה הסובלים מעודף משקל, מבלים חלק גדול מזמננו בריצה אחר "הדיאטה המושלמת". אולם ממחקר נרחב שבוצע במכון ויצמן עולה כי כל אדם מגיב אחרת למאכלים זהים, וכי ההבדלים בין אדם לאדם כה גדולים, שצריך בדיקה מקיפה של המאפיינים האישיים, כולל מיפוי של חיידקי המעי, כדי לקבוע מהי הדיאטה המתאימה עבורו.
את המחקר שנקרא "פרויקט התזונה האישית", שהוא הגדול מסוגו שנעשה אי־פעם בעולם, ערכו חברי קבוצות המחקר של פרופ' ערן סגל מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית ושל ד"ר ערן אלינב מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע. אתמול פורסם המחקר בכתב־העת המדעי היוקרתי Cell.
"המשתנה שבדקנו היה רמת סוכר בדם שכן רמות גבוהות שלו הן גורם סיכון לסוכרת, להשמנת יתר ולתסמונת המטבולית (אוסף תסמינים כמו השמנה בטנית, שומנים בדם ויתר לחץ דם, המעלים את הסיכוי לחלות בסוכרת או במחלות לב)", מסביר פרופ' סגל. "ההבדלים העצומים שמצאנו בין העלייה ברמת הסוכר אצל אנשים שונים, למרות שאכלו ארוחות זהות, מראים כיצד המלצות תזונתיות אישיות כנראה יעזרו לאנשים להישאר בריאים יותר מאשר המלצות תזונתיות כלליות".
המחקר עקב אחר כ־1,000 נבדקים בריאים במשך שבוע. לפני שהחל המחקר מילאו המשתתפים שאלונים מפורטים על מצב הבריאות שלהם, תזונתם ואורח חייהם. במהלך המחקר צוידו הנבדקים במכשירי ניטור קטנים שמדדו את רמות הסוכר בדמם באופן רציף. הם התבקשו לרשום את כל מה שאכלו וכן את זמני השינה והפעילות הגופנית. כך התאפשר למדענים לעקוב אחרי השינויים האישיים ברמת הסוכר בדם בתגובה למזונות שונים. בסך הכל, עקבו המדענים אחרי תגובות ליותר מ־46 אלף ארוחות.
במחקר נמצא כי הנבדקים הגיבו באופן שונה משמעותית לארוחות פשוטות ומורכבות כאחד. למשל, אצל משתתפים רבים זינקו רמות הסוכר בדם לאחר צריכת מנה סטנדרטית של גלוקוז, אך אצל רבים אחרים זינקו רמות אלה דווקא לאחר אכילת לחם לבן. עוד התברר כי אותו מזון השפיע באופן שונה על רמת הסוכר אצל אותו האדם לאחר שינה או לאחר התעמלות.
יתירה מזאת, גם הרכב חיידקי המעיים ניבא את התגובה של אדם מסויים למזון מסויים. לדברי פרופ' סגל, "שקלול של מרכיבים אישיים רבים, ובהם הרכב חיידקי המעיים, איפשר לנו לנבא בצורה מדויקת את תגובת הנבדקים למזונות רבים".
ד"ר אלינב: "תוצאות המחקר מראות באופן ברור שהתגובות האישיות אינן ניתנות לחיזוי, כך שישנם אנשים שעדיף שיאכלו גלידה למשל, ולאחרים עדיף סושי. בניגוד להמלצות התזונתיות הכלליות, שנכשלות במאבק במגפות השמנת היתר והסוכרת, הראנו שהתערבות תזונתית מותאמת אישית שיפרה את רמות הסוכר באנשים שנמצאים בסיכון לסוכרת, והיא בעלת פוטנציאל לשנות את הגישות התזונתיות הן באנשים בריאים והן בחולים".
בימים אלה מגייסים המדענים מתנדבים למחקר המשך על תזונה אישית, אשר יתמקד באנשים בעלי רמה גבוהה של סוכר בדם ונמצאים בסיכון לפתח סוכרת. מחקר זה נועד לנסות למנוע או לדחות את הופעת המחלה. מי שרוצה להשתתף יכול לפנות לכתובת:

