זיתים ונהנים

עונת המסיק בעיצומה וגם אתם יכולים לייצר שמן זית לבד, ולהשתתף בסיורים בעקבות הנוזל הזהוב. 5 המלצות

1.

 

כשפוסעים במעמקי כרם הזיתים במושב חגור, קל מאוד לשכוח שהוא נמצא ליד הבית, ממש חמש דקות נסיעה מכפר־סבא. מסביב נחים בעצלתיים העצים, מתפקעים מרוב זיתים, כמו מחכים שמישהו רק יבוא ויקטוף. והם מיד מגיעים. קבוצות־קבוצות של ילדים בליווי מדריכים כובשות את הכרם, ועד מהרה מתחלף השקט ברעש מבורך של פעילות כפיים.

 

לפני העבודה מקבלים קצת הסברים. בני כמה העצים (זקנים), מתי מתרחשת עונת המסיק (ממש עכשיו). מכאן יוצאים למסיק. ואם חשבתם שמסיק הוא עבודה סיזיפית של תלישת זית־זית באופן ידני. תחשבו שנית. מתברר שמכונה ייעודית המנערת על גזע העץ עושה את כל העבודה. היא לופתת את הגזע בשתי כפות, מנענעת אותו, וגשם של זיתים נופל על ברזנט ירוק. המכונה מרימה את השלל ושופכת אותו לכלי קיבול. מכאן הוא יעבור אל בית הבד ויהפוך לשמן זית.

 

אבל עד כמה שהמכונה מרשימה, הילדים באו ללמוד על העבודה החקלאית המסורתית, ממש כפי שעשו אבותינו. ולכן כל אחד מהם מקבל מכל קטן וניגש אל העצים לקטיף ידני. את הזיתים שנקטפו מניחים על אבן ומרסקים בעזרת אבן אחרת. בבית ממשיכים את פעולת הכבישה בעזרת דף הוראות.

 

עומרי אילת
עומרי אילת

 

 

לאחר מכן ניגשים אל קו הייצור המודרני של שמנא, שיובא לארץ מטוסקנה, ומסיימים בטעימות של שמני זית טריים והסבר על שמני הזית השונים. את השמן בעל החריפות הבינונית כדאי לרכוש הביתה.

 

שמנא, בית בד בוטיק, רחוב הכלנית 81, מושב חגור. אירועי המסיק עד אמצע דצמבר. מחיר: 40 שקל לילד, 30 שקל למבוגר. חובה להירשם מראש בטלפון: 03־9033380 או באתר www.shamna.co.il

 

 

 

 

2.

 

בבית הבד של משק משפחת ג'השאן במושב כלנית שבגליל התחתון מחברים את פעילות המסיק לתחום הקולינרי. גם כאן מוזמנים המבקרים לקרחת חלק בייצור שמן זית — או בז'רגון המקצועי לעצור שמן זית. בתהליך עצירת השמן יש שלושה שלבים עיקריים: שבירה וריסוק של הזיתים, סחיטת הזיתים המרוסקים והפרדת השמן מן הפרי.

 

כאן אפשר להתוודע לשיטת הייצור המסורתית — שבירת הזיתים וריסוקם במפרכת, מתקן שבו מונחים הזיתים על משטח תחתון עגול, וגלגל אבן גדול וכבד מסובב ודורס את הזיתים. זה גם אחד המקורות לביטוי "עבודת פרך", אגב.

 

ג'ריס ג'ורג ג'השאן, ראש המשפחה והמשק, מזמין את המטיילים בגליל לבקר בבית הבד ובמרכז המבקרים בסוף השבוע ולחוות חוויה קולינרית גלילית. המשתתפים יוזמנו לאכול מטעמים שיוכנו על ידי שפים מאיגוד השפים בישראל, ומטעמים גליליים אותנטיים, שיכינו בנות משפחת ג'השאן (הטעימות בעלות של 10 שקלים).

 

גם חברת תה "עדנים" מציעה למבקרים טעימות - מחליטות חדשות של תה אורגני, המיוצר מתערובת של עלי זית וזני תה בריאותיים. המשתתפים מקבלים דוגמיות והסברים על הסגולות הבריאותיות של התה והחליטות.

 

באגף הקוסמטיקה של ג'השאן אפשר להתוודע לתכשירי קוסמטיקה שכולם מבוססים על תמהיל של שמן זית איכותי עם שמנים ארומתרפיים. ואילו במרכז המבקרים ניתן לרכוש שמני זית כתית מעולה, זיתים בכבישות גליליות, טחינה, חליטות תה גלילי, תכשירי טיפוח, דבש ועוד.

 

משק משפחת ג'השאן במושב כלנית. הכניסה לכל האירועים ללא תשלום. הפעילות בימי שבת בשעות 10:00 בבוקר ועד השעה 18:00. בשאר השבוע המקום פתוח אך בלי פעילות. לפרטים 050־7881481

 

 

 

 

3.

 

כמדי שנה, גם השנה יקיימו ברחבי הגליל את פסטיבל ימי ענף הזית בתאריכים 3־19 בדצמבר. לרגל הפסטיבל עמלו בכפרים הדרוזים בגליל המערבי, בהובלת פרויקט "כפר ביקרתם" על תוכנית ייחודית שמשלבת טיול עם פעולת המסיק. בסוף השבוע הראשון של דצמבר (5.12־4.12) יפעל אוטובוס "זית־תור" באשכול הכפרים ג'וליס, ירכא, ינוח־ג'ת ואבו־סנאן. האוטובוס יעצור בתחנות תוכן ועניין בכל כפר וכפר, בכל תחנה תינתן הדרכה מרתקת ממדריכי טיולים מוסמכים בני הכפרים. המסלול המרכזי יחל בג'וליס בחניה מרכזית בכניסה לכפר. השאטל יעצור לסיור בבתי בד בכפר, לצד דוכני מזון, ימשיך בנסיעה בין מטעי הזיתים, ויחצה את נחל יצהר ונחל בית העמק. בירכא יעצור בטחנת הקמח לסיור מודרך אודות רזי התבלינים. בינוח־ג'ת מבקרים בבית בד עתיק וטועמים זיתים. האוטובוס יחלוף בתחנות האיסוף, בכל שעה עגולה. ניתן להצטרף לסיור מכל כפר. (שילוט והכוונה במקום) מפה עם פירוט מסלולי הספארי והאוטובוס תחולק למבקרים. הסיורים באוטובוס ללא תשלום.

 

פסטיבל ימי ענף הזית. אפשר להתעדכן לגבי כל הפעילויות באתר www.galil.gov.il או בדף הפייסבוק "כפר ביקרתם"

 

 

 

4.

 

ד"ר מאזן עלי מדיר חנא אוהב זיתים, תיירות ושיניים. רכז התיירות של הישוב הגלילי הוא במקצועו רופא שיניים, אבל הוא אנציקלופדיה מהלכת לזיתים, שמני זית, עצי זית וסודותיו של דיר־חנא. אביו נטע מאות עצים לפני עשרות שנים וד"ר מאזן הוא אחד ממקימי עמותת מורשת הזית וטועם שמן זית בעל הסמכה בינלאומית. כעת הוא מדריך סיורים שמשלבים בין אהבותיו.

 

הסיור שלו מתחיל בכרם הזיתים העתיק ביותר בארץ, שבו כל עץ הוא בבחינת סיפור. הוא מספק קצת היסטוריה של הכפר, כולל ביקור בעתיקות המצודה אשר נבנתה במאה ה־18 על ידי דהאר אל עומאר, שליט הגליל המיתולוגי. משם למסגד ולכנסייה לטעום קצת משתי הדתות המאכלסות את הכפר היפה.

 

ממשיכים בהליכה בין הסמטאות הגליליות לבית הבד העתיק ומגיעים לסדנת כבישת זיתים בנוסח המקומי. כל משתתף יוצא לא רק בקי בסודות הכבישה אלא גם עם צנצנת זיתים.

 

סיורים בדיר־חנא, שישי ושבת 12.12־11.12 בשעה 11:00. נקודת המפגש בתחנת הדלק בכניסה לדיר חנא. לפרטים והרשמה ד"ר מאזן עלי טלפון 052־2834403

 

 

 

 

5.

 

מתחת לקשתות היפהפיות של אמת המים העתיקה במרכז הזית הגלילי ברגבה, בלב כרם זיתים ועצי פיקוס עתיקים ופסטורליים, מתקיימות סדנאות למידה חווייתית של ייצור שמן זית מתקופת עולם הזית הקדום ועד ימינו.

 

החוויה מתחילה בהתכנסות באולם ממוזג שבו מוקרן סרט המספר על תולדות תעשיית השמן בישראל מימי קדם ועד היום. בסוף ההקרנה מתנהלת שיחה על ייצור ותעשיית השמן תוך כדי הדגמת מוצרים המיוצרים משמן זית. לאחר מכן יוצאים לחצר היפה. שם, בצל הגפנים ועצי הפיקוס, מתקיימת תצוגה של בתי בד עתיקים שהובאו לכאן ממקומות שונים בארץ באמצעות רשות העתיקות. שם גם תמצאו גת ששוחזרה במיוחד כדי להמחיש את ייצור השמן.

 

זה המקום שבו מתנסים בחוויית ייצור השמן המסורתית: בתקופת המסיק מוסקים זיתים מעצי הזית שבמקום, מכניסים אותם לאבן הפריכה ואז לאבני הריחיים (המפרכה), ומייצרים שמן זית. מכאן עוברים לעמדת יצירה, שבה אפשר ליצור כדים קטנים ופמוטים. בחצר המקום מאהל מסורתי וטאבון, ושם מכינים המבקרים פיתות עם זעתר המוגשות עם לאבנה.

 

מרכז הזית הגלילי ברגבה. פעילות מסיק הזיתים תתקיים עד לתאריך 30.12.15. עלות למשתתף: 25 שקל. פתוח בימים ראשון־שישי בין השעות 9:00־13:00. בתיאום מראש בלבד. פרטים באתר www.ozrothagalil.org.il  או בטלפון 077־9964569

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים