עסקת המאה

ויאגרה מאחדת כוחות עם בוטוקס: ענקית התרופות פייזר רוכשת את אלרגן ב־160 מיליארד דולר • הזווית הישראלית: החברה החדשה תהיה בעלת המניות הגדולה ביותר בטבע — שרכשה את החטיבה הגנרית של אלרגן בקיץ האחרון

אם כל העסקאות בשוק התרופות העולמי: אחרי שבועות של שמועות ומשאים ומתנים הודיעה אתמול ענקית התרופות האמריקאית פייזר על רכישתה של חברת אלרגן המתחרה בעסקה שמוערכת בכ־160 מיליארד דולר — הגדולה בהיסטוריה של הענף. החיבור בין החברות ייצור חברת ענק עם רשימה של מוצרים שמוגדרים בענף כמוצרי "בלוקבסטר" ובהם תרופת הוויאגרה לטיפול באין אונות ותרופת הליפיטור לטיפול בכולסטרול גבוה של פייזר לצד זריקות הבוטוקס שמייצרת אלרגן.

 

העסקה הנוכחית מגיעה לאחר שחברת אלרגן סיכמה בסוף יולי האחרון על מכירת חטיבת התרופות הגנריות שלה (חיקויים לתרופות ייחודיות שפיתחו חברות אחרות) לטבע הישראלית בתמורה לכ־40 מיליארד דולר, בעסקה הגדולה ביותר של חברה ישראלית אי פעם. במסגרת העסקה שמיועדת להיות במזומן ובמניות צפויה אלרגן לקבל קצת פחות מ־10% ממניות טבע. המשמעות של העסקה הנוכחית בין פייזר לאלרגן היא שהחברה הממוזגת תחזיק במניות טבע ותהפוך לבעלת המניות הגדולה בה.

 

ענקית התרופות פייזר מובילה את שוק התרופות העולמי ולקחה חלק במרבית עסקאות הענק שבוצעו בענף לאורך השנים. אלרגן עצמה היא תוצר של מיזוג בין שתי חברות שהתרחש לפני שנה אחת בלבד כשחברת אקטביס רכשה את אלרגן לפי שווי של 66 מיליארד דולר והעניקה לחברה הממוזגת דווקא את שם החברה הנרכשת. בעקבות המיזוג הזה הוחלט על פיצולה של החטיבה הגנרית ומכירתה לטבע.

 

על פי ההסכם בין החברות מי שיוביל את החברה הממוזגת יהיה מנכ"ל פייזר, איאן ריד, שיכהן גם כיו"ר כאשר מנכ"ל אלרגן, ברנט סונדרס יכהן כמנהל התפעול הראשי של החברה. בעלי המניות של אלרגן יקבלו במסגרת העסקה 11.3 מניות של החברה הממוזגת במסגרת העסקה לפי שווי של 363.6 דולר למניה — גבוה בכ־16% ממחיר הנעילה של מניית החברה בבורסה של ניו־יורק ביום שישי האחרון. בעלי המניות של פייזר יחזיקו על פי הערכות בכ־54% ממניות החברה הממוזגת, כשביתר יחזיקו בעלי המניות של אלרגן.

 

צילום: רויטרס
צילום: רויטרס

 

 

לעסקה משמעות נרחבת גם בהיבטי המיסוי, שכן עם השלמת העסקה במהלך המחצית השנייה של 2016 צפויה החברה הממוזגת לקבוע את מקום מושבה באירלנד (מקום מושבה של אלרגן) וזאת משיקולי מס, שכן מס החברות באירלנד נמוך משמעותית מזה שנהוג בארה"ב. במשרד האוצר האמריקאי ערים לבעיה שיוצרות עסקאות מסוג זה, אך על פי ההערכות בשוק אתמול, הן לא ימנעו את המהלך.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים