הפיזיקאית שהעלתה את ירוחם על המפה
הרבה לפני ערים גדולות ועשירות ממנה, ירוחם מדורגת במקום ה־11 בשיעור הניגשים לבגרות בפיזיקה ברמה של 5 יחידות. את ההישג המרשים הזה צריך לזקוף בראש ובראשונה לזכותה של ד"ר רחל קנול, שהפכה את המועצה המקומית הקטנה לאימפריה מדעית.
כשקנול הגיעה לירוחם ב־1999 לא היה אפילו תלמיד אחד ביישוב שניגש לבגרות בפיזיקה. כיום עומד שיעור הניגשים לבגרות בפיזיקה ברמה של חמש יחידות על 19% (21 תלמידים). מדובר בשיעור כפול מהממוצע הארצי, שעומד על 9% בלבד.
איך היא עשתה את זה? בתור התחלה, קנול, פיזיקאית, אשת חינוך וממייסדות הגרעין התורני בירוחם, הקימה מגמת פיזיקה בכל אחד משלושת בתי־הספר התיכוניים ביישוב. אחר כך היא גייסה מורים, שיכנעה את התלמידים להצטרף למגמה והקימה מרכז מדעים שמשמש למחקר וללמידה. ואכן, בשנים האחרונות תלמידי ירוחם מייצגים את ישראל בתחרויות בינלאומיות בפיזיקה וברובוטיקה וזוכים בפרסים.
"מה שנדרש זה קודם כל מורים טובים שמלמדים בצורה מעניינת, ובעיקר אוהבים פיזיקה וגורמים גם לתלמידים לאהוב אותה", היא מסבירה. "פיזיקה היא מקצוע מרתק, ולשמחתי הצלחנו להעביר לתלמידים מסר שהוא גם כרטיס כניסה להצלחה בחיים. אומנם לא קל לגייס תלמידים ללמוד פיזיקה, אבל כשיש מורה טוב שמשוגע לדבר ואוהב את התחום — זה מצליח. התלמידים מרגישים שהמורה אוהב את המקצוע ואוהב ללמד אותו, וזה גורם גם להם לאהוב אותו".
"התלמידים מרגישים שפיזיקה הוא מקצוע שפותח אפשרויות בהמשך החיים, באוניברסיטה ובתעסוקה עתידית, ולכן הם מוכנים להשקיע", מוסיף גם צוריאל רובינס, מנהל תיכון אמי"ת בירוחם, ש־30% מבוגריו ניגשו אשתקד לבגרות 5 יחידות.

