מפנה מקום
אחרי 38 שנים במשטרה ניצב בנצי סאו החליט: זה נגמר • בשיחת סיכום הוא אומר: "באופן טבעי כל אדם שואף להגיע לקצה הפירמידה, אבל אני לא מסיים שירות מתוסכל או כעוס"
אחרי 38 שנות שירות ועוד 5 חודשים כממלא מקום המפכ"ל שם אתמול ניצב בנצי סאו סוף לספקולציות והודיע כי הוא עוזב את תפקידו ופורש מהמשטרה ב־1 בינואר.
רגע אחרי ההודעה התפנה סאו לשיחת סיכום קצרה: "זאת החלטה מתבקשת", אמר. "יש פה החלטה שכלתנית, בלי לערב יותר מדי רגש. אני לא מסיים שירות מתוסכל או כעוס. אני מסיים 38 שנים של שירות עם הרבה סיפוק".
רוני אלשיך לא הצליח לשכנע אותך להישאר?
"אלה כבר שיקולים שלי ושל המפכ"ל. במהלך כל תקופת החפיפה, מאז שהוא מונה ועד שהוא ייכנס לתפקיד, אנחנו מדברים באופן קבוע, אבל את השיחות ביני לבין המפכ"ל הנכנס אני משאיר בינינו".
סאו, שקיבל תשבחות רבות על תפקודו בחודשים האחרונים, היה אחד המועמדים מתוך המשטרה לתפקיד השוטר מספר 1. לאחר שהפסיד במרוץ לאלשיך הרגיש אכזבה, אך נשאר בתפקיד ממלא המקום באחת התקופות הקשות של המשטרה בשנים האחרונות.
גם כיום הוא לא מסתיר את אכזבתו, אך מדגיש כי אינו ממורמר. "באופן טבעי כל אדם שואף להגיע לקצה הפירמידה. אני בן אדם נורמלי עם שאיפות, אבל אני גם ריאלי ומודע לכך שהייתה אפשרות שייבחר מישהו אחר — אם מתוך הארגון ואם מחוצה לו. למרות שידעתי שלא אתמנה, לקחתי אחריות. צריך לדעת להמשיך לתפקד. עשיתי זאת מתוך אחריות ציבורית. למעלה מחמישה חודשים שאני מפקד בפועל על משטרת ישראל. אנחנו מסכמים חצי שנה עם עשייה מאוד־מאוד אינטנסיבית בכל תחומי העיסוק, וכמובן בעניין הטרור, וזאת בלי לזנוח את המשימות האחרות שיש לנו: חשפנו פרשיות שחיתות, עבירות של הלבנת הון, מאבק בפשיעה החמורה. היו לנו לא מעט הצלחות בחודשים האחרונים, כולל המעצר של שלום דומרני, פרשת מעצ והשלמת פרשת 512".
נראה שאתה אהוד מאוד בציבור. אתה מרגיש את זה?
"אני מקבל תגובות מאזרחים, פונים אליי, שולחים מכתבים, וזו בהחלט תחושה של גאווה. הייתה לי זכות לשרת את המדינה במשך 38 שנים בכל המקומות עם החיכוך הגדול ביותר".
על פרשת הניצב ריטמן, שנחקר בימים אלה בחשד להטרדה מינית, אומר סאו: "החקירות האלה פוגעות ופוגמות בתדמית הארגונית ובאמון הציבור. עם זאת אני מזכיר שהפרשיות הן מלפני כמה שנים. בשנתיים האחרונות אנחנו משקיעים הרבה מאוד כדי לשנות את התרבות הארגונית ולהציב נורמות התנהגותיות אחרות. זה קורה בכל החברה בישראל. כולם בוחנים מחדש את הנורמות בין גברים לנשים. במשטרה קיבלנו החלטות נכונות. יש פה שינוי של התרבות הארגונית, וזה לוקח זמן. אני יכול להעריך שמאז שהנושא הזה חודד בשנה האחרונה, ההסתברות שאירועים כאלה יישנו עכשיו קטנה מאוד".

