על החתום: המלך חזקיהו

תגלית ארכיאולוגית נדירה: בחפירות למרגלות הכותל הדרומי נמצא חותם מימי חזקיהו מלך יהודה † "זוהי תגלית מסעירה", אמר הנשיא ריבלין, שביקר באתר החפירות. "ההיסטוריה של העיר מורכבת מתגליות שכאלה, שמוכיחות לעולם כולו כי רק פה יכולנו לבנות את ביתנו"

כ־2,700 שנה מאוחר יותר שלחה לנו דמותו של המלך חזקיה ד"ש מהעבר, כאשר בחפירות של האוניברסיטה העברית למרגלות הכותל הדרומי התגלתה טביעת חותם שלו ועליה כתוב בעברית עתיקה: "לחזקיהו (בן) אחז מלך יהדה".

 

זו הפעם הראשונה שטביעה כזאת של מלך מישראל או מיהודה נמצאה בחפירות ארכיאולוגיות מדעיות. יחד איתה נמצאו 33 חותמות נוספות, חלקן נושאות כתובות בעברית. טביעת החותם, בגודל של 8.6 על 9.7 מ"מ, נמצאה על טין רך (בולה). לפי הארכיאולוגים, הבולה חתמה מסמך שנכתב על פפירוס ונשמר מגולגל וקשור בחוטים דקים, שאת סימניהם רואים עדיין על גב הבולה. מלבד הכיתוב מופיעים על החותם סמל שמש עם כנפיים נטויות מטה וסמל ענח' (סמל מפתח החיים).

 

החותם ההיסטורי נמצא במהלך סינון רטוב של רובדי אדמה מהחפירה, שנעשתה בשטח הגן הארכיאולוגי "העופל", שהוא חלק מהפארק הלאומי סובב חומות ירושלים. התגליות נמצאו באזור שעל פי הערכות שימש שפך אשפה בימי המלך חזקיהו, שמלך בשנים 698-727 לפני הספירה, או זמן קצר לאחריו, במבנה ששימש לאחסון מזון. מבנה זה הוא חלק משורת מבנים הכוללים גם בית שער ומגדלים שנבנו במחצית השנייה של המאה העשירית לפני הספירה. בחפירה, בשטח שנוהל על ידי חגי כהן־קלונימוס, נתגלו כאמור 33 חותמות נוספות וכן חרסים רבים וצלמיות.

 

"למרות שטביעות חותם עם שמו של חזקיהו כבר נודעו בשוק העתיקות, זו הפעם הראשונה שטביעה כזאת של מלך מישראל או מיהודה נמצאה בחפירות ארכיאולוגיות מדעיות", אומרת ד"ר אילת מזר מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית. "הסמלים על טביעת החותם מעידים כי בערוב ימיו של חזקיהו השתנו סמלי השלטון הממלכתי וסמלו של המלך מדגם של חרפושית (חיפושית מצרית) מכונפת, סמל של עוצמה ושלטון, לדגם של שמש מכונפת — סמל המדגיש את החסות האלוהית המקנה לשלטון את עצמתו". על פי החוקרים, השינוי והכנסת סמל החיים מחזקים את ההשערה שחזקיהו הבריא ממחלת השחין שסיכנה את חייו.

שמעו של הממצא הנדיר והמיוחד הגיע אתמול לאוזניו של נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, והוא ביקש לראותו במו עיניו. וכך, בתום פגישת העבודה האחרונה שהייתה לו, נסע הנשיא לאתר החפירה בעיר דוד, בחן את החותם, סייר במקום ושוחח ארוכות עם הצוות האחראי על האתר.

 

"זוהי תגלית מסעירה", אמר הנשיא, "היא מרגשת אותי במיוחד כירושלמי בן ירושלמים. זכינו לחזות בירושלים בירתנו בימים ההם — בזמן הזה. ההיסטוריה של העיר מורכבת מתגליות שכאלה, שעמדו במבחן ההיסטוריה ומוכיחות לעולם כולו כי רק פה יכולנו לבנות את ביתנו. גילוי שכזה מחזק את תחושת השייכות שלנו אל בני עמנו שחיו כאן לפני שנים רבות", אמר.

דמותו המרשימה של המלך חזקיהו ומעשיו מתוארים במקרא וכן בכתבים של מלכי אשור, סרגון השני ובנו סנחריב, שמלכו בזמנו. "אתם חבורה סבלנית ומיוחדת", אמר הנשיא לחברי צוות החפירה. "אתם מאפשרים לנו מפעם לפעם לחוש בחוזק העבותות ההיסטוריות שקושרות אותנו לארץ הזו ולעיר הבירה שלנו, ואני רוצה להודות לכם על עבודתכם ומסירותכם. חזקיהו אכן נזכר כמלך של ריבונות איתנה, של החלטות אמיצות. אתם הענקתם לנו אפשרות להכיר גם את חותמו הפיזי, זה שאינו נתון לפרשנות, ואני בהחלט נפעם מההישג המרשים הזה".

| צילום: אוריה תדמור

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים