yed300250
הכי מטוקבקות
    "אני נרגש". כהן, אמש ביציאה ממשרד ראש הממשלה | צילום: אוהד צויגנברג
    חדשות • 08.12.2015
    "הדוגמן" בצמרת
    הוא ידוע במוסד במראהו האלגנטי, אבל לא פחות מכך ביכולות הביון שלו: יוסי כהן עמד בראש האגף להפעלת סוכנים "צומת", עיכב את תוכנית הגרעין האיראנית וזכה בפרס ביטחון ישראל • בחודש הבא תלמיד הישיבה חובב המרתונים והאוכל היהודי, שקרא לעצמו בתחילת השירות על שמו של מרגל בדיוני מהסבנטיז, יחזור למוסד ויכבוש את הפסגה הכי גבוהה בקריירה: ראש ארגון הביון הישראלי
    רונן ברגמן

    במשך שנות שירותו האחרונות במוסד כינו אותו "הדוגמן". הכינוי הזה דבק בו בעקבות מראהו המצודד, בזכות הבגדים המחויטים שאותם הוא נוהג ללבוש וגם בשל התנהלותו האלגנטית, שבאה לידי ביטוי אפילו בכך שאינו נוהג ללעוס מסטיק או לנעול סנדלים בפורומים ציבוריים. אבל אתמול התברר כי בקרוב יתהדר יוסי כהן בתואר נוסף, מרשים הרבה יותר, כזה שמעיד גם על יכולותיו המקצועיות הגבוהות. התואר הזה הוא "ראש המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים".

     

    כהן, המשמש בשנתיים האחרונות יועץ לביטחון לאומי וראש המל"ל (המטה לביטחון לאומי), צפוי להיכנס לתפקיד בדיוק בעוד חודש. הוא יחליף את תמיר פרדו ויהפוך לראש המוסד ה־12 — ולשביעי מביניהם שצמח בתוך הארגון. כהן יעשה בכך היסטוריה פנימית: הוא יהיה ראש המוסד הראשון שפיקד על האגף הגדול ביותר בארגון, אגף "צומת" להפעלת סוכנים. לכך יצטרף עוד תקדים: כהן יהפוך לראש המל"ל הראשון שמקודם לתפקיד יותר בכיר ולא יסיים את הקריירה הביטחונית שלו בעמדה זו, הנחשבת לבעייתית ולא מקפצה לתפקיד בכיר יותר.

     

    כהן בן ה־54 התגייס למוסד ב־1983. לתפקיד ראש המל"ל הוא הגיע מעמדת המשנה לראש המוסד — ולקח הימור לא קטן כשקיבל את הצעתו של בנימין נתניהו לכהן בו. היחסים בינו ובין ראש הממשלה, שידוע כבוס לא פשוט, היו יכולים להתפתח גם באופן שונה, אך כהן רכש את אמונו. אתמול הגיעה ההוכחה, כשנתניהו הכריז עליו כמועמד המתאים ביותר לראשות המוסד מבין שלושת המועמדים הפנימיים ששקל ומועמדים חיצוניים נוספים. "אני רוצה להודות לראש הממשלה על האמון שנתן בי", אמר כהן לאחר מכן. "אני נרגש הערב מגודל התפקיד וחשיבותו. אני מתחייב לעשות כל שביכולתי כדי להעמיד לעם ישראל ומדינת ישראל מבצעים טובים ומודיעין איכותי, ואני מאחל לכל עם ישראל ולעובדי המוסד חג חנוכה שמח".

     

    כמו ג'יימס בונד

     

    כהן גדל במשפחה דתית בירושלים ולמד בישיבה. עד היום מקיימת משפחתו אורח חיים דתי, והוא בקיא מאוד במשנה ובפלפולי החוכמה היהודית. הוא נשוי לאיה, אחות בכירה במחלקה אונקולוגית, אב לארבעה ילדים וסב לנכדה. בשעות הפנאי כהן אוהב לרוץ — מדי מוצאי שבת הוא גומא 12 קילומטרים — ונוהג להשתתף אפילו במרתונים. הוא מפורסם אצל חבריו גם בחיבתו לאוכל יהודי פולני — מגפילטע פיש ועד עוגת קוגל.

     

    כשהתגייס למוסד בתחילת שנות ה־80 בחר לעצמו כהן את הכינוי "קאלאן", כגיבורה הקשוח, המבריק והארסי של סדרת ריגול משנות ה־70. בהתאם, הוא עבר קורס קציני איסוף (קצ"א), אחד משלושת הקורסים החשובים במוסד, שבו לומדים החניכים כיצד לגייס ולהפעיל סוכנים — והתבלט מאוד בקורס בכישוריו. אחד מהמדריכים בקורס היה מפעיל הסוכנים האגדי יהודה גיל, שלימים כמעט סיבך את ישראל במלחמה עם סוריה כשהביא מידע כוזב מ"סוכן צמרת" בלב המטכ"ל בדמשק.

     

    כהן שירת כקצין איסוף באחת ממדינות אירופה ולאחר מכן כראש שלוחה במדינה ביבשת. הוא נתפס כמטאור אבל גם כקצת שונה: כהן תמיד נראה, התנהג ודיבר באופן מהוקצע ומעומלן, כמו ג'יימס בונד. ראש המוסד הבא ניחן בכריזמה גדולה, בקסם אישי שופע וביכולת לסחוף אנשים ולהפעיל אותם. עם זאת, הוא נחשב גם לעמית ובוס לא פשוט, שלא מעטים מהאנשים שעבדו איתו סבלו מנחת לשונו העוקצנית.

     

    בשנת 2000 החליט כהן לקחת חופשה ללא תשלום מהארגון, כדי לטעום מהשוק הפרטי ולהקדיש יותר זמן לטיפול בילדיו, ובהם יונתן שנולד עם שיתוק מוחין (ראו ידיעה בעמ' 6). ב־2001 התגייס למוסד מחדש, לתפקיד ראש המוקד למבצעים מיוחדים של "צומת". התפקיד הזה העלה אותו לגדולה.

     

    במסגרת המוקד פותחה שיטה חדשה. קיימת מחלוקת מי תרם יותר לשיטה הזו בישראל: אמ"ן או המוסד. אך על דבר אחד אין ויכוח: בזכות השיטה שכהן היה מבין מפתחיה ומוביליה, ישראל היא היום מקום הרבה יותר בטוח. הידע של המודיעין הישראלי על אודות המדינות השכנות גדל אף הוא באופן עמוק, וזאת בלי לסכן חיי חיילים בעומק השטח. בזכות השיטה "צומת" אף זכתה ברציפות בחמישה פרסי ביטחון ישראל, האות הגבוה ביותר הניתן בתחום. אחד מהם הוענק לכהן אישית בזכות מבצע מרכזי שאותו יזם ועליו פיקד.

     

    חיכוכים עם צה"ל

     

    מאיר דגן, ראש המוסד הדעתן והבולט שכיהן שמונה שנים בתפקיד, אהב את כהן וקידם אותו שוב ושוב. בחודשים האחרונים אמר למקורביו כי הוא רואה בו "מועמד ראוי ביותר" לתפקיד ראש המוסד. במינויו לראש צומת ב־2006 דגן אף הפקיד אותו כאחראי על חלקים גדולים מהיעד המרכזי של המוסד ב־15 השנים האחרונות — עיכוב תוכנית הגרעין של איראן.

     

    בתקופת כהונתו התבסס המוסד על מידע שנאסף, בין השאר, מהסוכנים שגייסו כהן ופקודיו והצליח - על פי פרסומים זרים שיוחסו לישראל - לאתר משלוחי ציוד וחומרי גלם רבים שהועברו מרחבי העולם לטובת פרויקט הגרעין האיראני. חלק מהמשלוחים הללו חובלו, אחרים נעצרו. גורמים אלמוניים אף הצליחו לשתול וירוסים קטלניים במחשבים של פרויקט הגרעין ולאתר מדענים איראנים בכירים שהיו שותפים לו — ואז להתנקש בחייהם. אם אכן הפרסומים נכונים, לכהן יש מניית יסוד בהצלחה הזו.

     

    עם מינויו של תמיר פרדו לראש המוסד מינה נתניהו את כהן לתפקיד המשנה שלו. כמו באשר למינויו של יורם כהן לתפקיד ראש השב"כ, גם בעניין של כהן מהמוסד נאמר כי שרה נתניהו בחשה במינוי — אולם שני הכהנים מכחישים מכל וכל כי יש להם קשר לאשת ראש הממשלה. להבדיל מהיחסים עם דגן, הקשר עם פרדו לא היה מהמשובחים. כהן טען לא אחת כי פרדו ממדר אותו או, לכל הפחות, אינו מטיל עליו תפקידים וסמכויות מהותיות. מקורבים לפרדו טענו מנגד כי הוא חש שכהן מנסה לפעול מאחורי גבו כדי לוודא שהוא יהיה זה שיחליפו בבוא העת.

     

    מתפקיד המשנה המשיך כהן לתפקידו הנוכחי. מאז הפך לאחד מאנשי אמונו הקרובים של נתניהו והוא משמש מוציא ומביא בשורה של נושאים חשאיים, מודיעיניים ומדיניים. אין זה דבר של מה בכך — רק מעטים הצליחו לשרוד תקופה כה ארוכה ביחסים טובים עם נתניהו. כהן נחשב לאיש מודיעין מעולה, אך חסר לדעת רבים יכולת מחקרית ואת קריאת המפה הגדולה — מיומנויות שחשוב שיהיו לראש המוסד. הוא ניצל את תפקידו הנוכחי כדי להשלים את החסר ואף הגדיל מאוד את הסמכויות וההשפעה של המטה לביטחון לאומי. בהסכמת נתניהו הרחיב כהן את עיסוקו, בין השאר, לנושאי מתווה הגז והטיפול הביטחוני באסדות שבעומק הים — ולנושאים נוספים שבהם המל"ל לא נגע מעולם.

     

    מצד שני, במהלך כהונתו כראש המל"ל וכיועץ לביטחון לאומי נקלע כהן מתוקף תפקידו לחיכוכים עם בכירים בשב"כ ובצה"ל. לפחות בחלק מהמקרים, זו לא הייתה אשמתו. נתניהו פשוט צובע כל מי שמתקרב אליו בצבעים שלו, ומי שלא יכול היה למתוח ביקורת על ראש הממשלה מצא בכהן שק אגרוף נוח.

     

    במסיבת העיתונאים שבה הודיע אמש על המינוי אמר נתניהו כי הוא מצא בכהן את "האיש המתאים ביותר בעל כושר מנהיגות והבנה מקצועית" להוביל את הארגון בשלושה תחומים: התחום המבצעי — סיכול טרור ופרויקטים להשמדה המונית של אויבי ישראל; התחום המודיעיני — אספקת מידע קריטי ועדכני מרחבי העולם הרלוונטי לתהליך קבלת ההחלטות בישראל; ותחום נוסף — "סלילת הדרך ליחסים מדיניים עם מדינות שאין לנו קשרים רשמיים איתן".

     

    ברור שנתניהו רוחש אמון רב לכהן, וזהו מרכיב חיוני, קריטי, בתפקודו של המוסד, הנמצא תחת אחריותו הישירה של ראש הממשלה. אלא שבכל האמור ברכיב השלישי — השימוש במוסד כדי לפרוץ דרך לשלום — דרוש לא רק גיבוי אלא הנחיה מפורשת וברורה מנתניהו לראש המוסד החדש. אינשאללה.

     

    yed660100