המשרד להגנת הסביבה בדרך לעוד הטבה ליצרני המשקאות
החברות לוחצות לדחות את הרחבת חוק הפיקדון לבקבוקים גדולים • הן כנראה יצליחו, אף שלא ברור אם עמדו ביעד המיחזור הדרוש לכך • אל"ה: "עוברים את היעד"
חברות המשקאות הקלים שוב צפויות לקבל הקלות מהמשרד להגנת הסביבה. החוק קובע שאם הן לא יאספו מספיק בקבוקים גדולים, בסוף השנה יחויבו גם אלו בפיקדון, אך המשרד לא מתכוון לעשות זאת למרות ספק לגבי עמידתן ביעד.
לאורך השנים היה עימות בין הדרישה הציבורית לחייב את חברות המשקאות לאסוף גם בקבוקים גדולים, ובין ניסיונן להתחמק מכך. לבסוף סוכם שהן יאספו אותם באופן "וולונטרי" וההיקף יגדל עם השנים. נקבע כי אם עד 2016 לא יושג איסוף של 55%, יוטל פיקדון גם על הבקבוקים הגדולים. תאגיד אל"ה – שבבעלות תאגידי המשקאות הגדולים, ועמד בחזית המאבק מטעמם – אכן הרחיב משמעותית את מספר כלובי המיחזור ואת הפרסום, ואחוזי האיסוף עלו. כשחוק האריזות נכנס לתוקף, החלו חברות המשקאות – ובראשן קוקה־קולה, לטענת גורמים במשרד – ללחוץ על אנשיו להחליט שהאיסוף צריך להיות דרכו, ואין עוד צורך בהרחבת חוק הפיקדון. הלחץ החל מיד עם מינויו של השר, אבי גבאי, וכעת, לקראת האופציה כי החלת פיקדון על בקבוקים גדולים תופעל אוטומטית, מגיע לשיא.
החוק מאפשר לשר לשקול את דחיית ההרחבה בשנה, אם הושג רף איסוף מינימלי של 47%. השאלה היא אם הושג. אל"ה מדווחת על איסוף של 52% מהבקבוקים הגדולים, ו־57% מכלל כלי הפלסטיק, וכי לפי בדיקות שלה, מכלים אחרים הם רק 10% מהתכולה בכלובי המיחזור של התאגיד. אך לפי סקר של אחת ממתחרותיה של אל"ה, אסופתא, הנתון שונה לחלוטין. מאגר מוחות בחנה עבורה כ־280 כלובי מיחזור ב־92 יישובים, ולפי בדיקתה מכלי פלסטיק אחרים מהווים בהם 34% מסך המכלים, ורק 66% הם בקבוקים. לפי נתון זה, האיסוף של אל"ה הוא 38% בלבד.
עוד מסתבר כי המשרד להגנת הסביבה לא בודק את הנתונים מאל"ה. בכיר בו אומר כי "אינו מאמין להיקף האיסוף שמדווח לנו", ובכל זאת נראה כי החברות יזכו להקלה לגבי הבקבוקים הגדולים – החובה לאסוף אותם לא תבוטל כנראה, אך הלחץ לדחיית הפיקדון ייענה, למרות הספקות.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי הוא "תומך במיחזור כל מוצרי הפלסטיק בכלובים – בקבוקים ואחרים. אנחנו מקבלים נתונים המסתמכים על סטטיסטיקות ועובדים על שיפור איכות המידע". מגבאי נמסר כי "אנחנו בשלבי גיבוש החלטה, והכיוון הוא לא להכניס בקבוקי ליטר וחצי לחוק האריזות במתכונתו הנוכחית".
מאל"ה נמסר כי אינם מתייחסים ל"נתונים מגמתיים של גורמים אינטרסנטיים שנועדו לייצר מצג שווא. התאגיד בודק את עצמו פעמיים בשנה בידי גופים חיצוניים שבודקים את היקף והרכב האיסוף עליו מדווחים קבלני המשנה. הנתונים שבידינו שונים, ולא רק שאנו עומדים ביעד אלא אף עוברים אותו".
מהחברה המרכזית למשקאות (קוקה־קולה) נמסר כי "על פי החוק, יוטל פיקדון על מכלי משקה אם לא תיאסף כמות בקבוקים בשיעור הנדרש בחוק. מאחר ובקבוקים נאספים בהיקף הנדרש, אין פיקדון על בקבוקים אלה".
לדברי מנכ"ל אדם טבע ודין, עמית ברכה, "בזכות חוק הפיקדון נאספו ומוחזרו מיליארדי בקבוקים, וההרחבה לבקבוקים גדולים הביאה להרחבה משמעותית של תשתית האיסוף. ביטול יעדי המיחזור שלהם ללא חלופות שוות ערך יוביל להפחתת היקפי המיחזור, צעד שלילי מבחינה סביבתית".

