התקווה הישראלית של נשאי ה-HIV
חוקרים מהאוניברסיטה העברית טוענים כי מצאו כנראה תרופה שתחסל את הנגיף המקנן בנשאים • בקרוב: ניסויים בבני אדם
האם בקרוב תימצא תרופה לנשאי וירוס ה-HIV? שני מדענים ישראלים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, פרופ' אברהם לויטר ופרופ' אסף פרידלר, סבורים שהגיעו לפריצת דרך בחיסול וירוס ה־HIV, והודיעו שבתוך שלושה חודשים יחלו בניסויים קליניים בבני אדם.
כאשר אדם נדבק ב־HIV נכנס הווירוס לתאי הדם שלו ונשאר רדום. הרופאים אינם יודעים מתי יתחיל תהליך ההתעוררות של הווירוס, מתי ישכפל את עצמו לתאים אחרים. בעשור האחרון מתמודדים הנשאים עם הווירוס באמצעות קוקטייל תרופות אשר מעכב הליכים של הנגיף בניסיון לבלום את התפשטותו. בעקבות זאת הפך האיידס את פניו - ממגפה קטלנית למחלה כרונית מתמשכת.
פרופ' לויטר ופרופ' פרידלר החלו לחקור את הנושא, ובעקבות כמה הצלחות חתמה חברת "ציון פארמסוטיקל" עם האוניברסיטה העברית על הסכם בלעדי שלפיו תפתח את התרופה.
כאמור, שני המדענים סבורים שניתן להרוג באופן ספציפי את התאים המודבקים בנגיף מבלי לפגוע בגוף כולו - ובכך לרפא את הנשא. איך זה עובד? במקום עותק אחד מהדי־אן־איי של הנגיף שנכנס לתא של הנשא, יוכנסו עותקים רבים שלו - מה שיפעיל את מנגנוני ההשמדה העצמית של התא. החוקרים פיתחו פפטידים (מקטעים חלבוניים קצרים) הגורמים לתהליך זה.
פפטידים אלה, בשילוב עם התרופות הקיימות, נבדקו בתרביות תאים מודבקים בנגיף האיידס. התוצאות היו מבטיחות: לאחר שבועיים של טיפול בתערובת לא ניתן היה לראות די־אן־איי נגיפי או תאים מודבקים, וגם אחרי שבועיים לאחר תום הטיפול לא ניתן היה לזהות את הנגיף. מסקנת החוקרים היא שניתן לא רק לעצור את ההדבקה הנגיפית, אלא גם להרוג את התאים המודבקים.
תוצאות המחקר פורסמו בכתב־העת "AIDS Therapy and Health", אבל רבים בקהילה המדעית מסתייגים בנימוק שמדובר ב"פיתוח לא רציני".
מי שדווקא אופטימי יותר הוא פטריק לוי (50), המנכ"ל הראשון של הוועד למלחמה באיידס, נשא HIV כבר 28 שנים. "כל הזמן יש דיווחים על פריצות דרך, אז אני משתדל לא לצפות יותר מדי כדי לא להתאכזב. הפעם זה נראה כמו פריצת דרך מאוד מעניינת. אם זה מגיע לניסוי קליני בבני אדם זה בהחלט דרמטי ומדובר בבשורה של ממש".

