ארה"ב נגד חוק העמותות

אחרי האירופאים, גם הממשל האמריקאי יוצא נגד החוק לסימון עמותות • דובר מחלקת המדינה גינה, ושגריר ארה"ב הביע דאגה בפגישה עם שרת המשפטים שקד, המובילה את החוק

הממשל בוושינגטון נגד סימון העמותות בישראל: אחרי שמדינות רבות באירופה הביעו דאגה מהחוק, גם האמריקאים יוצאים נגדו בחריפות. שגרירות ארה"ב בישראל פירסמה אתמול בצעד יוצא דופן שתי הודעות לעיתונות שבהן הובעה התנגדות עזה של הממשל לחוק שמובילה שרת המשפטים איילת שקד.

 

האמריקאים דוחים בתוקף את ההשוואה שערכו בממשלת ישראל ל"חוק הסוכן הזר" הקיים בארה"ב.

 

חוק זה מחייב את כל מי שפועל בארה"ב עבור גוף זר או ממשלה זרה להירשם במשרד המשפטים ולהעביר מידע על פעילותו, אך בשגרירות ארה"ב מדגישים כי החוק האמריקאי אינו מציב מגבלות, גבולות או דרישות לשקיפות מעמותה שמקבלת סיוע זר ופועלת בארה"ב, מלבד אלה שחלות על כל אזרחי ארה"ב.

 

"בניגוד לחוק האמריקאי, טיוטת החוק הישראלית מכוונת לעמותות ישראליות רק משום שהן ממומנות בעיקרון על ידי ממשלות זרות", נמסר. "כך לא עובד חוק הסוכן הזר בארה"ב. החוק מחייב פרטים או ארגונים להירשם כסוכן זר רק אם הם מעורבים בפעילות מסוימת לבקשתו או תחת הנחיותו או שליטתו של מנהל זר — לא רק משום שהוא מקבל תרומות מגוף זר". האמריקאים הוסיפו שהחוק הישראלי יביא להקפאת עבודת הארגונים, ישתיק אותם ויפגע בערך הדמוקרטי של ריבוי דעות.

 

צילום: עמית מגל
צילום: עמית מגל

 

 

השגריר האמריקאי דן שפירו נפגש בנושא עם שקד והביע בפניה את הסתייגויות ארה"ב. גם דובר מחלקת המדינה האמריקאית הביע השבוע התנגדות עזה לחוק.

 

שקד הגיבה אתמול לדבריו של שפירו ואמרה: "תמוהה בעיניי העובדה שממשלות זרות שולחות את זרוען הארוכה לתהליך חקיקה פנימי". לדבריה, "אין מה לדאוג. ישראל היא דמוקרטיה חזקה וחיונית, וככזו אין צורך בהתערבות של מדינות אחרות בחקיקה הפנימית הישראלית. דלתנו תמיד פתוחה לדיאלוג עם חברים".

 

החוק צפוי להגיע לדיון במליאת הכנסת בעוד כשבועיים. ח"כ לבני קראה לממשלה "להוריד אותו לגמרי מהשולחן". לדבריה, "אם לא מקשיבים לנו, תקשיבו לממשל בארה"ב ולקהילות היהודיות המודאגות מהחוק הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים