קרטל הלחם: שנת מאסר בפועל למנהלי מאפיות דוידוביץ וברמן

הורשעו בתיאום מחירים • בנוסף הוטלו קנסות של מאות אלפי שקלים על המאפיות ומנהליהן

בית משפט המחוזי בירושלים גזר שנת מאסר בפועל על מנהלי המאפיות דוידוביץ וברמן שהואשמו ביצירת קרטל הלחם. הדיון בעניינן של מאפיות אנג'ל, מרחבית ודגנית טרם הסתיים.

 

כמו כן הוטלו קנסות על ההמאפיות ומנהליהן. על יהודה שניידמן, מנכ"ל מאפיית ברמן לשעבר, הוטל קנס של 200 אלף שקל ועל ישעיהו דוידוביץ', בעלי מאפיית דוידוביץ', הוטל קנס של 300 אלף שקל.

 

מאפיית ברמן נקנסה ב־1.4 מיליון שקל, מאפיית דוידוביץ נקנסה ב־700 אלף שקל ומאפיית אלומות ב־400 אלף שקל. על מרק קינן, סמנכ"ל בברמן, נגזרו 6 חודשי עבודות שירות וקנס של 100 אלף שקל.

 

כתב האישום עסק באירועים שהתרחשו בתחילת 2010. אז חברו יחד ראשי המאפיות הגדולות, אנג'ל, ברמן ודוידוביץ כדי להעלות את מחירי הלחם האחיד ומחירי החלות ולמנוע תחרות. לפי כתב האישום, הם עשו זאת בפגישות בבתי קפה ובתחנות דלק ברחבי הארץ.

 

יהודה שניידמן
יהודה שניידמן

 

 

כתב האישום הוגש באוקטובר 2012 נגד 19 נאשמים, בהם בכירי שלוש המאפיות הגדולות: אנג'ל, ברמן ודוידוביץ'. כבר בתחילת הפרשה הודו שניידמן ודוידוביץ' בתיאום מחירים, אך טענו כי לא נגרם נזק לציבור.

 

הרשות להגבלים עסקיים באמצעות ביקשה להשית על המורשעים 3 שנות מאסר ואילו סניגוריהם ביקשו מבית המשפט להסתפק בעבודות שירות. משפטם של יתר הנאשמים, שלא הודו בפרשה ממשיך להתנהל בימים אלו.

 

על פי כתב האישום, המאפיות הנאשמות החליטו לסיים את התחרות ביניהן דרך ביטול מבצעים וחלוקת שוק הלחם, בעיקר בירושלים, לגזרות. רשות ההגבלים העסקיים טענה, כי כל מאפייה קיבלה שטח גזרה ולקוחות, והן סיכמו ביניהן כי כל אחת מהן תטפל לבדה בלקוחותיה, ללא ניסיון מצד המאפיות המתחרות לפלוש לשטח הגזרה ולחטוף מהן את הלקוחות. התוצאה, לפי רשות ההגבלים, הייתה עליית מחירים ופגיעה בתחרות.

 

המנכ"לים הודו בהסדר כובל, והדיון עסק במידת הנזק שנגרם או היה יכול להיגרם אם הרשות לא הייתה עוצרת את הקרטל. ביולי האחרון הכריע בית המשפט כי ההסדר נעשה בנסיבות מחמירות ונגרם נזק כבד לציבור.

 

שייקה דוידוביץ
שייקה דוידוביץ

 

 

בפסק הדין קבע בית המשפט: "המחיר הועלה בפועל בשיעור ניכר, במספר רב של חנויות. נגרם נזק כספי משמעותי לצרכנים. התחרות בין המאפיות נפגעה באופן משמעותי. הנזק מתחדד נוכח העובדה שהעלאת המחירים נוגעת למוצר בסיסי וחיוני, ובוצעה במקומות המאופיינים באוכלוסייה ממעמד סוציו־אקונומי נמוך".

 

התובע עו"ד אסף מוזס מרשות ההגבלים העסקיים התייחס לגזר הדין: "המנכ"לים שהיום נשלחו למאסר בפועל, תיאמו ביניהם להעלות את המחירים של המוצרים הכי בסיסיים. גזר הדין הוא רוח גבית למאבק בקרטל והגנה על התחרות שמטרתה להוריד מחירים ולשיפור רווחת הצרכן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים