הצד הטעים של דיזנגוף
שבועיים עברו מאז הפיגוע בבר הסימטא ברחוב דיזנגוף, אבל לא הטרור יעצור את העיר ללא הפסקה. סוף השבוע הוא בדיוק הזמן לצאת בעקבות המסעדות והברים החדשים שנפתחו לאורך הרחוב הכי מוכר בעיר, ולחזור גם למקומות הנוסטלגיים שהפכו להיות כבר סוג של מיתולוגיה מקומית
עוד לפני הפיגוע הקשה בפאב הסימטא בשבוע שעבר, משהו מוזר ובלתי צפוי קרה לרחוב דיזנגוף. אחרי שנים ארוכות של דעיכה בצילם של הקניונים הגדולים, הרחוב הוותיק — הנקרא על שמו של ראש העיר הראשון של העיר העברית הראשונה — נהנה מגל של התחדשות עירונית, והתעורר לחיים.
תעיד על כך שורה ארוכה של מסעדות, ברים ופאבים שנפתחו לאורכו בשנתיים האחרונות, ופועלים במרץ לצד מקומות ותיקים יותר, שהצליחו לשרוד את התקופה הקשה. ואם לפני כמה שנים הביקור ברחוב הזה אחרי רדת החשיכה עוד היה חוויה מדכאת למדי — נראה אתכם היום מוצאים כיסא פנוי באחד המקומות החדשים, שלא לדבר על מקום חניה.
סקרנו עבורכם כמה מקומות מוצלחים בדיזנגוף המתחדש, שכדאי לבקר בהם, בין שאתם גרים בתל־אביב, או רק אורחים בעיר הגדולה.
ונצואלה פינת ירמיהו
את "טוטומה", מזללה דרום־אמריקאית, פתחה לא מזמן דליה אלחדף, הזכורה מ"מאסטר שף" בצפון דיזנגוף. הכוכבת כאן היא הארפה, פיתה דרום־אמריקאית שאותה מכינים מקמח תירס.
כאן אפשר לקבל את הארפה בשלל מילויים אקזוטיים. למשל, בשר בקר ברוטב פלפלים, עגבניות ובצל עם שעועית שחורה וגבינה מלוחה (38 שקל); סלט עוף ואבוקדו (36 שקל); בשר בקר במרינדת ירקות ויין, מושחר בסוכר קנים ומבושל בבישול ארוך עם גבינה מלוחה (42 שקל); המבורגר עם גבינה מותכת, אבוקדו, עגבנייה וחסה (47 שקל); דג מצופה בקינואה ומטוגן, עם סלט עגבניות ובצל סגול, או שרימפס ברוטב קארי הודי פיקנטי, פלפל אדום וירוק, בצלי שאלוט, שום, ג'ינג'ר וסלט מלפפון (44 שקל).
כמו שאפשר להבין מהתפריט הזה, הארוחה שאכלנו ב"טוטומה" הייתה מפתיעה ומצוינת, והיא תעלה בסביבות 70 שקל לאדם, לא כולל משקאות. (לא תאמינו, אבל מסתבר שבמקסיקו יש עוד בירות חוץ מקורונה). פתוח כל יום מ־18:00.
• טוטומה. דיזינגוף 265 5168963־03. לא כשר. הסושי הפינתי
גם בעיר שבה סושיות חדשות נפתחות כמעט על בסיס יומיומי, הסושייה החדשה יאן מצליחה להתבלט — ולא רק בזכות המיקום שלה בפינת דיזנגוף ובן־גוריון.
בין המנות בתפריט המגוון מאוד תוכלו למצוא כאן סלט פפאיה עם שעועית ירוקה, עגבניות שרי, בוטנים, וצ'ילי חריף ברוטב תאילנדי (31 שקלים). סשימי סלמון במיסו על גזר ונבטי חמנייה (44 שקלים). רייס בורו, שהם כדורי אורז במילוי קמפיו, ג'ינג'ר ושומשום. אבוקדו וסלמון ברוטב טחינה (28 שקלים). שרימפס טמפורה ברוטב דייקון (38 שקלים) ומרק מיסו עם אצות וואקמה ופטריות שיטאקה (14 שקלים).
כשאנחנו אכלנו שם, נהנינו מכל רגע, ולא רק בגלל הסושי שהיה מצוין, אלא גם בזכות המיקום על בימת עץ קטנה החולשת על פינת הרחובות הסואנת בנעימות.
• יאן. דיזנגוף 165, תל־אביב. טלפון: 7943529־03. לא כשר.
בין שתי חצרות
עוד מקום נחמד באמצע הרחוב היא מסעדת בקלה החדשה, המתמחה בדגים ובפירות ים, בניצוחו של השף אייל פרץ שעבד בשגב אקספרס ובקפה רוטשילד. בתפריט - מבחר דגים ופירות ים טריים ומבחר מאזטים. אפשר לשבת פה בשלושה מקומות: חצר קדמית הממוקמת על הרחוב עצמו, חצר אחורית למבקשים השקט, או על הבר עצמו - לשוחרי האלכוהול. הפי האוור, עם הנחה של 50 אחוז על סוגי האלכוהול, תוכלו למצוא פה כל יום מחמש עד שמונה.
• בקלה. דיזינגוף 143. 03-5331001
במקום של כסית
צעירי תל־אביב בוודאי זוכרים שממש כאן שכן במשך שנים הבר אידלסון 10. הוותיקים קצת יותר יזכרו שפה פעל במשך שנים בית הקפה המיתולוגי "כסית", שהיה ביתם השני של משוררי תל־אביב הקטנה, בהם נתן אלתרמן, אברהם שלונסקי, אלכסנדר פן ז"ל וחיים גורי יבדל"א.
היום רוחש כאן בר הקוקטיילים ספייסהאוס, שעשרה קוקטיילים שונים ומעניינים עומדים במרכז התפריט שלו. ניתן להזמין אותם בשלושה גדלים, והם מיועדים לשיתוף. חוץ מזה יש גם בירות, יין ומשקאות נוספים וגם כמה מאכלים, אבל מומלץ לא להגיע רעבים.
אגב, ממש ממול, בדיזנגוף 116, שוכן "צינה" עוד בר פופולרי, הנקרא על שמה של אשת ראש העיר לשעבר.
• ספייסהאוס. דיזנגוף 117. 2286200־054.
השכונתית
ממש מול הפינה של הסושייה יאן, בחלל שבו שכן במשך שנים ארוכות סניף של רשת בתי הקפה אספרסו בר, נפתח לאחרונה ביסטרו שכונתי בשם נישה. מה שנחמד במיוחד במקום החדש היא הוורסטיליות שלו, מארוחות בוקר בשעות המוקדמות של היום, דרך ארוחות עסקיות בצהריים ועד לארוחות דרינקים וקוטיילים בשעות הערב.
מה אפשר לאכול פה? למשל, קבב טלה ורוסט פוטטו, פפרדלה א־לה רומאנה עם ארטישוק, זיתים, שקדים קלויים, עשבי תיבול ופרמז'ן, או ספייסי שרימפס ברוטב עגבניות חריף, ציר דגים, יין לבן ועשבי תיבול.
בארוחה עסקית ב־99 שקל תוכלו ליהנות, בין היתר, מפילה בקר קלאסי, הכולל 220 גרם ומוגש על פירה ברוטב יין אדום, פורטובלו ואספרגוס, מדניס וטורטליני תרד, או מלברק קריספי מטוגן, המוגש על סלט עלים אסיאתי.
אנחנו היינו ארבעה, הגענו למקום בשעת ערב מוקדמת ואכלנו ארוחה טובה מאוד, שכללה מנות דגים ובשר. ולמרות שפינקנו את עצמנו גם בכמה כוסות יין, המונה נעצר על 150 שקלים לאדם.
• נישה. דיזנגוף 166. 5287438־03.
בכתובת מיתולוגית
אמנם היא קצת פחות חדשה מהשאר, אבל המדרכה העמוסה שולחנות וסועדים מעידה יותר מכל על ההצלחה של פיאצה, מסעדה איטלקית חמודה שנפתחה בכתובת שבה אבי נשר מיקם לפני כמעט 40 שנה את סרטו המיתולוגי.
כאן אפשר לשבת בפנים או על המדרכה הנעימה והמוצלת, עם עצי הדר ושולחנות המחופים במפות משובצות — ממש כמו בכיכר קטנה באחת מסמטאותיה של נאפולי. התפריט איטלקי למהדרין, עם סלטים, פיצות ופסטות ומנות עיקריות טובות של בשר ודגים, ברמת מחיר הנעה סביב 120 שקלים לאדם.
• פיאצה. דיזנגוף 99, תל־אביב. 5774488־03.
חם על הכיכר
בשנות ה־90 איכלסה את החלל הזה מאורת משחקי וידיאו בשם "כוכב שבתאי", עם משחקים שעברו בינתיים מהעולם, כמו דאבל דראגון או מורטל קומבט.
אחרי סגירתה, המקום עמד נטוש במשך שנים ארוכות, עד שנדמה היה שאפסה התקווה לשקמו. אבל אז הגיעו כמה יזמים צעירים ופתחו את הבר המושקע קונסיירז', הנמצא מעט צפונה מהכיכר, וממש החזירו לחיים את החלק הזה של הרחוב, במיוחד בשעות שאחרי החשיכה.
כיום נראה שההימור שלהם השתלם, ובגדול: מדובר בבר לוהט למדי (המקיים האפי־האוור בכל יום בין 17:00 ל־19:00) ובמסעדה (השף אור גינזבורג) שמתאימה מאוד למפגשי חברים וגם ליציאות פיק־אפ למקוששי הריגושים הרומנטיים המזדמנים.
• קונסיירז', קוקטייל בר, דיזנגוף 95. 5223340־03.
תעשו כבוד לוותיקות:
טנדורי והסינית האדומה
לצד כל המקומות החדשים והמאגניבים שנפתחו בדיזנגוף לאחרונה, חובה נעימה להזכיר שברחוב זה שוכנות ופועלות עדיין גם שתיים מהמסעדות הוותיקות ביותר בתל־אביב, ולפיכך גם בישראל. מדובר בשני מוסדות ששרדו את כל התהפוכות ולא שינו כמעט דבר — לא בתפריט ולא בגישה.
הראשונה היא מסעדת טנדורי, שהייתה הראשונה ברשת המסעדות ההודיות של רינה פושקרנה ובעלה וינוד, שנפתחה בכיכר דיזנגוף בשנת 1984 ופועלת שם מאז ללא ליאות, עם מנות שלא השתנו כהוא זה מיום הפתיחה.
השנייה היא מסעדת הסינית האדומה שנפתחה ב־1977 ופועלת ברצף עם אותם בעלים. השינוי היחיד שחל בה נרשם אי שם בשנות ה־90, התווספות של סושי ומנות תאילנדיות לתפריט.
באקלים הקולינרי האכזרי השורר בישראל, שבו מסעדה השורדת שנתיים זכאית לתואר "מיתולוגית", מדובר בהישג אדיר, הקשור כנראה בעובדה שמדובר בשתי מסעדות אתניות מצוינות מסוגן, שאפשר לאכול בהן טוב גם היום, וכנראה גם מחר ומחרתיים. ריספקט!

