פשיטת הסלמי
הסתערנו על החנויות, קנינו 15 סוגי נקניקים ונקניקיות ובדקנו אותם במעבדה ובסיוע מומחים • מה מצאנו? המון נתרן ושומן, תוספים מלאכותיים כולל E407 הבעייתי, וגם רכיבים שעלולים לייצר חומרים מסרטנים • והציונים? בין רע לגרוע
אריק שור, מנכ"ל תנובה, לא זוכר דבר כזה. "בדרך כלל כשמתפרסמים ממצאי מחקר בריאותי המזהירים מפני צריכת מוצר אנחנו עדים לירידה בצריכה, אבל די מהר הגרף עולה בחזרה. כאן מדובר במפולת, ירידה של עשרות אחוזים לאורך זמן", הוא אומר על סערת הבשר המעובד. דו"ח ארגון הבריאות העולמי שפורסם בסוף אוקטובר האחרון טילטל את הצרכנים ואת יצרני הבשר כשהצביע על קשר בין אכילת בשר מעובד וסרטן. כולנו נעשינו מוטרדים בן לילה איזה נקניק לשים לילדים בסנדוויץ', אם בכלל, והאם הנקניקיות ה"בריאות" החדשות – שמתהדרות בהיעדר "ניטריטים" ו"ניטרטים" – אכן בריאות יותר? אז יצאנו לבדוק.
נעזרנו במעבדת המזון של משרד הבריאות באבו כביר, בראשות ד"ר עינת חלבה, ובשלושה מומחים: מריאנה אורבך, דיאטנית בכירה בשירותי בריאות כללית; פרופ' אריה לוין, מנהל המחלקה לגסטרואנטרולוגיה ילדים בבית החולים וולפסון, הנחשב לאחד החוקרים המובילים בעולם במחלות מעיים דלקתיות בילדים והתפרסם בין השאר הודות למחקריו בנושא מייצבים והשפעותיהם על מחלות מעיים; והדיאטנית רותם סיגל־בונה, מנהלת יחידת המחקר במחלקתו של פרופ' לוין.
רכשנו 15 סוגים שונים של נקניקיות, פסטרמות ונקניקים. כל הפסטרמות הן מעובדות (או "מעוצבות"), ולא מנתח אחד. המוצרים נבדקו במעבדה כדי לגלות כמה ניטריטים וניטרטים הם מכילים. מדובר בחומרים משמרים המסייעים למניעת התפתחות חיידקים מזיקים, מעניקים מליחות לטעם ומשפרים את מראה הבשר. הם בעייתיים מפני שבתהליך של בישול בטמפרטורה גבוהה הם מייצרים ניטרוזאמינים – שרובם מוגדרים כמסרטנים.
ב־11 מהמוצרים נמצאו ניטריטים וניטרטים בכמויות קטנות, המותרות לשימוש (עד 200 מ"ג/ק"ג). בתשעה מהמוצרים הימצאותם לא צוינה על האריזה. בארבעה מוצרים הם לא נמצאו כלל, מה שאומר שאפשר בלי.
החוק דורש לציין כל כמות של ניטריטים וניטרטים, אבל רק כמויות שמוסיפים למוצר בייצור (ולא מה שנוצר מאוחר יותר). אלא שניטריטים יכולים ליצור ניטרטים, וגם סויה למשל, שנמצאת בחלק מהמוצרים, יכולה להכיל ניטריטים. מבחינתנו כצרכנים אין הבדל איך נוצרו הניטריטים והניטרטים. אז אולי הגיע הזמן לחייב יצרנים לציין גם חשש בלבד להימצאותם, כפי שנהוג בתחום החומרים האלרגניים.
בחנו גם את ההרכבים התזונתיים ואת רשימות הרכיבים המצוינים על המוצרים בסיוע אנשי המקצוע.
למרבה הצער, אף אחד מהמוצרים לא נמצא טוב: שלושה הוגדרו "עובר בקושי", והשאר גרועים. "לא הייתי מכניסה הביתה אף אחד מהמוצרים שבדקתם", אומרת הדיאטנית מריאנה אורבך. מהן הבעיות העיקריות?
נתרן ושומן: קנדה נחשבת לאחת המדינות המתקדמות בחקיקה ואכיפה בעולם המזון, במיוחד לילדים. במדינת אונטריו, לדוגמה, יש המלצות קשיחות מאוד מה מותר למכור בבתי הספר. אף מוצר שבדקנו לא היה עובר את הסף שלהם. הקנדים דורשים ש־80% ממוצרי הבשר המעובד יהיו בעלי תכולה של פחות מ־5 גרם שומן ו־480 מ"ג נתרן ל־100 גרם, ו־20% הנותרים – עם פחות מ־5 גרם שומן ו־600 מ"ג נתרן. היתר אסורים למכירה בבתי הספר. בבדיקה שלנו רק בשני מוצרים נמצאה רמת נתרן של 600 מ"ג ל־100 גרם, וב־13 מוצרים נעו הרמות בין 680 ל־1,094 מ"ג; שישה מהמוצרים הכילו גם כמויות גדולות של שומן רווי.
שקיפות: בשישה מבין המוצרים שבדקנו אי־אפשר לדעת כמה בשר הם מכילים, כי כמויות הבשר והשומן מצוינות יחד. השאר מכילים כמויות שבין 50% ל־80%. תשעה מהמוצרים מכילים גם סויה, ואי־אפשר לדעת כמה מהחלבון מקורו מבשר (איכותי יותר) וכמה מסויה.
תוספי מזון: "מטריד אותי השימוש הרב בתוספי מזון. אף אחד לא חקר עדיין מה קורה לתוספים אלו – גם אם הם בטוחים ומותרים לשימוש כל אחד בנפרד – כאשר הם מוספים יחד", אומרת מריאנה אורבך. על פי נתוני מחלקת גסטרואנטרולוגיה ילדים בוולפסון, בעשור האחרון הוכפל שיעור הילדים הסובלים ממחלות מעיים דלקתיות (קרוהן וקוליטיס). בין הסיבות שעליהן מצביעים המחקרים – הגידול במוצרי מזון עתירי תוספים, ובין השאר E407, הנפוץ בתעשיית הבשר והנקניקים. מצאנו אותו בשלושה מהמוצרים. בדיאטה שפותחה בוולפסון והנחקרת כיום בכמה מרכזים בעולם הורו לחולים להפסיק לצרוך מוצרים המכילים את הרכיבים הבעייתיים, והתחלואה ירדה ב־70%.
כל זה אומר שהענף נדרש לחשבון נפש רציני.
היצרנים לא היו מעוניינים להגיב לכתבה. רק זוגלובק מסרה: "לחברה מגוון מוצרים ללא ניטרטים וניטריטים, וכעת נוספו הנקניקיות החדשות ללא חומרים משמרים. בנקניקיות עוף ובנקניקיות וינר באריזת ואקום הפחיתו את כמות הנתרן מ־980 ל־800 מ"ג ל־100 גרם, הפחתה של מעל 18%, וזה יצוין בקרוב על האריזות. נמשיך ליישר קו עם מגמת הבריאות העולמית".
נקניק סלמי בשיטת עישון מסורתית, הוד לבן (גלאט חלק למהדרין), של עוף טוב - עובר בקושי
מחיר: 24.90 שקל לאריזה כפולה שמכילה גם פסטרמה כפרית, שלא בדקנו, כל מוצר 300 גרם, באושר עד • הרכב תזונתי ל־ 100 גרם: קלוריות 239 , חלבונים 12 גרם, פחמימות 5 גרם, שומנים 19 גרם, שומן רווי 6.5 גרם, נתרן 680 מ"ג • תכולת בשר: 75% (הודו) • תוספת שומן: שומן הודו, לא כתוב כמה • אורך רשימת הרכיבים: בינונית • הבטחות: בשר הודו איכותי ומשובח, ללא מונוסודיום גלוטמט, שומן טרנס, צבעי מאכל או גלוטן • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – אין, ניטרט הנתרן – אין • מה אמרו המומחים: בא בחשבון לאכילה הודות לכמות סבירה של בשר, כמויות גבוליות (יחסית לרף הסלחני שקבענו) של נתרן ושומן רווי, כמות קטנה יחסית של תוספי מזון מלאכותיים. היצרן מציין שיש במוצר ניטריט, אבל לא נמצא בבדיקה.
שורה תחתונה: אפשר לאכול מדי פעם, לא באופן קבוע.
פסטרמה הודו גחלים של טיב טירת צבי - עובר בקושי
מחיר: 17.50 שקל ל־250 גרם ברמי לוי • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 79, חלבונים 15 גרם, פחמימות 2.5 גרם, סך שומנים 1 גרם, חומצות
שומן רוויות 0.3 גרם, נתרן 900 מ"ג • תכולת בשר: 75% (הודו) • תוספת שומן: אין • אורך רשימת הרכיבים: ארוכה • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – 16 מ"ג/ק"ג, ניטרט הנתרן – לא נמצא • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: לא • מה אמרו המומחים: עובר בקושי בגלל כמות חלבונים נאה, מעט פחמימות ושומן, וכמות נאה של בשר ללא תוספת שומן. הכמויות הגבוהות של נתרן ושל תוספי מזון מונעת ממנו להפוך למוצר טוב.
שורה תחתונה: אפשר לאכול מדי פעם, אבל לא באופן קבוע.
פסטרמה ברביקיו של יחיעם - עובר בקושי
ההגדרה: נקניק בוטיק • המחיר: 11.90 שקל ל־ 200 גרם ברמי לוי • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 109, חלבונים 18 גרם, פחמימות 2.5 גרם, סך השומנים 3 גרם, חומצות שומן רוויות 1 גרם, נתרן 750 מ"ג • תכולת בשר: 80% (חזה הודו) • תוספת שומן: אין • אורך רשימת הרכיבים: ארוכה • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – 35 מ"ג/ק"ג, ניטרט הנתרן – אין • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: כן • מה אמרו המומחים: הכי הרבה בשר, בלי תוספת שומן, מעט פחמימות וקלוריות – אבל כמות גדולה של נתרן ותוספים, כולל המייצב E407 החשוד כבעייתי לסובלים ממחלות מעיים, ולכן עובר רק בקושי.
שורה תחתונה: אפשר לאכול מדי פעם, אבל לא באופן קבוע.
נקניקיות וינר של שופרסל - גרוע
הגדרה: נקניקיות בתוספת חלבון מהצומח • יצרן: מעדני יחיעם • מחיר: 13.60 שקל ל־400 גרם בשופרסל דיל • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות
226 , חלבונים 12 גרם, פחמימות 4 גרם, סך שומנים 18 גרם, חומצות שומן רוויות 6 גרם, נתרן 700 מ"ג • תכולת בשר: 50% (עוף) • תוספת שומן: יש, הכמות לא מצוינת • אורך רשימת הרכיבים: ארוכה מאוד • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – 69 מ"ג/ק"ג, ניטרט הנתרן – 62 מ"ג/ק"ג • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: הניטריט כן, הניטרט לא • מה אמרו המומחים: כמות גבוהה יחסית של שומן ונתרן, כמות קטנה של בשר, וים תוספים. ההבטחה שצבע המאכל טבעי יוצרת אשליה של בריאות.
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
נקניקיות שכולם אוהבים של עוף טוב - גרוע
מחיר: 7.90 שקל ל־400 גרם ברמי לוי • הרכב תזונתי ל־100 גרם: אנרגיה 189 קלוריות, חלבונים 10 גרם, פחמימות 5 גרם, שומנים 15 גרם, מתוכם שומן רווי 5 גרם, נתרן 800 מ"ג • תכולת בשר: 65% (עוף והודו) • תוספת שומן: יש, לא כתובה הכמות • אורך רשימת הרכיבים: קצרה יחסית • הבטחות: ללא מונוסודיום גלוטמט, צבעי מאכל מלאכותיים, שומן טרנס וגלוטן • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – 24 מ"ג/ק"ג, ניטרט הנתרן – 15 מ"ג/ק"ג • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: ניטריט כן, ניטרט לא • מה אמרו המומחים: הרבה נתרן, שמאפיל על הכמות הסבירה יחסית של השומן הרווי. מעט בשר, אבל גם מעט חומרים משמרים מלאכותיים. כמות החלבונים נמוכה יחסית למוצר בשר, מה שפוגע בערך התזונתי.
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
נקניקיות הודו מהדרין של מעדני יחיעם - גרוע
הגדרה: נקניקיות בתוספת חלבון מן הצומח • מחיר: 9.90 שקל ל־400 גרם ברמי לוי • הרכב תזונתי ל־ 100 גרם: קלוריות 217, חלבונים 11 גרם, פחמימות 5 גרם, סך שומנים 17 גרם, מהם חומצות שומן רוויות 6 גרם, נתרן 750 מ"ג • תכולת בשר: ניסוח לא ברור: "בשר הודו ועוף (לפחות 50% בשר הודו)" • תוספת שומן: אין • אורך רשימת הרכיבים: בינונית • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – 30 מ"ג/ק"ג, ניטרט הנתרן – 54 מ"ג/ק"ג •
האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: ניטריט כן, ניטרט לא • מה אומרים המומחים: נראה שכמות הבשר קטנה יחסית, והחלבון בהתאם. כמות גבוהה של נתרן, כמות גבולית של שומן רווי.
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
נקניק מעודן של שופרסל - גרוע
הגדרה: נקניק הודו ועוף מעוצב, מעושן ופרוס • יצרן: מעדני יחיעם • מחיר: 21.70 שקל לאריזה כפולה שמכילה נקניק תה שלא בדקנו, כל מוצר 300 גרם, בשופרסל דיל • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 147, חלבונים 14 גרם, פחמימות 7 גרם, סך שומנים 7 גרם, חומצות שומן רוויות 2 גרם, נתרן 900 מ"ג • תכולת בשר: 70% (הודו+עוף) • תוספת שומן: אין • אורך רשימת הרכיבים: בינונית • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – 69 מ"ג/ק"ג, ניטרט הנתרן – 32 מ"ג/ק"ג • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: הניטריט כן, הניטרט לא • מה אמרו המומחים: כמות גבוהה במיוחד של נתרן, שמאפילה על כמות נמוכה יחסית של שומן רווי ועל כמות גבוהה יחסית של בשר. בנוסף, הנקניק מעושן, ויש תוספי מזון, בהם E407 החשוד כבעייתי לסובלים ממחלות מעיים.
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
מיני מרגז חריף אש נטו של טיבון ויל - גרוע
הגדרה: נקניקייה מרוקאית חריפה קפואה, מוצר בשר בקר טחון מתובל קפוא בתוספת חלבון מן הצומח • מחיר: 20.90 שקל ל־ 350 גרם ברמי לוי • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 234.5 , חלבונים 15 גרם, פחמימות 2 גרם, סך השומנים 18 גרם, חומצות שומן רוויות 8 גרם, נתרן 600 מ"ג • תכולת בשר: לא ידוע (מצוין יחד עם שומן הבקר – 82% ) • תוספת שומן: יש, לא מצוין כמה • אורך רשימת הרכיבים: קצרה • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – אין, ניטרט הנתרן – אין • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: לא • מה אמרו המומחים: כמות השומן הרווי הגבוהה מאפילה על הכמות הנמוכה יחסית של נתרן ושל תוספי מזון. היצרן מבטיח רמת שומן רגילה, ולא ברור למה הכוונה. גם ניטריט וניטרט לא נמצאו למרות שדווקא במוצר מן הסוג הזה יש סיכוי רב יותר למצוא אותם בכמויות חריגות. מכעיס שהצרכן לא יכול לדעת כמה בשר מכיל המוצר.
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
פסטרמה כפרית בשיטת עישון מסורתית של עוף טוב - גרוע
מחיר: 24.90 שקל לאריזה כפולה שמכילה גם סלמי כפרי בעישון מסורתי, 350 גרם כל אחד, ברמי לוי • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 94 גרם, חלבונים 14 גרם, פחמימות 5 גרם, שומנים 2 גרם, מתוכם שומן רווי 0.7 גרם, נתרן 900 מ"ג • תכולת בשר: 64% (חזה הודו) • תוספת שומן: אין • אורך רשימת הרכיבים: בינונית. הבטחות: מבשר איכותי ומשובח, ללא מונוסודיום גלוטמט, שומן טרנס, צבעי מאכל מלאכותיים או גלוטן • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – 26 מ"ג/ק"ג, ניטרט הנתרן – אין. האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: ניטריט כן, ניטרט לא • מה אמרו המומחים: כמות הבשר נמוכה יחסית, כמות הנתרן גבוהה, והבשר מעושן. כל זה יותר גרוע מהמונוסודיום גלוטמט, שהיצרן מתהדר בהיעדרו. אמנם רשימת הרכיבים קצרה, אבל מופיע המייצב E407 החשוד כבעייתי לסובלים ממחלות מעיים.
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
נקניקיות וינר של טירת צבי - גרוע
מחיר: 19.90 שקל לאריזה של 1 ק"ג ברמי לוי • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 252, חלבונים 10 גרם, סך שומנים 20 גרם, חומצות שומן רוויות 6 גרם, נתרן 750 מ"ג • תכולת בשר: 63% (הודו) • תוספת שומן: יש, לא צוינה כמות • אורך רשימת הרכיבים: ארוכה • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – 38 מ"ג/ק"ג, ניטרט הנתרן – 70 מ"ג/ק"ג • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: הניטריט כן, הניטרט לא • מה אמרו המומחים: הרבה שומן, יותר מאשר בסלמי למרות שמדובר בנקניקייה, מעט חלבון, נחות תזונתית, וגם כמות גדולה של נתרן, אם כי כמות תוספי המזון קטנה.
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
סלמי כפרי בשיטת עישון מסורתית של עוף טוב - גרוע
מחיר: 24.90 שקל לאריזה כפולה יחד עם פסטרמה כפרית, כל מוצר 350 גרם, ברמי לוי • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 261 , חלבונים 14 גרם, פחמימות 4 גרם, שומנים 21 גרם, מתוכם שומן רווי 7 גרם, נתרן 900 מ"ג • תכולת בשר: 85% (בקר והודו) • תוספת שומן: יש, לא צוינה כמות • אורך רשימת הרכיבים: בינונית • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – אין, ניטרט הנתרן – אין • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: כן • מה אומרים המומחים: כמות הנתרן הגבוהה וגם השומן הרווי מאפילים על העובדה שמדובר במוצר שנותן כמויות בשר מן הגבוהות. גם העישון לא מוסיף לו.
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
פסטרמה מעודנת דלת שומן של גלאט עוף - גרוע
מחיר: 22.90 שקל לאריזה כפולה שמכילה גם נקניק תה מעושן, כל מוצר 300 גרם, באושר עד • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 91, חלבונים 16.3 גרם, כלל פחמימות 4.1 גרם, שומנים 1 גרם, נתרן 1,094 מ"ג • תכולת בשר: 60% (הודו וחזה עוף) • תוספת שומן: אין • אורך רשימת הרכיבים: ארוכה מאוד • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – אין, ניטרט הנתרן – אין • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: כן • מה אמרו המומחים: שיאן הנתרן, מה שמאפיל על כמות השומן הנמוכה ומיעוט הקלוריות. כמות נמוכה יחסית של בשר, רשימה ארוכה של תוספים, בהם E407 החשוד כבעייתי לסובלים ממחלות מעיים. ההבטחות להיעדר מונוסודיום גלוטמט, צבעי מאכל מלאכותיים ושומן טראנס הן לעג לרש.
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
נקניקיות עוף של זוגלובק - גרוע
מחיר: 24.90 שקל ל־ 1 ק"ג ברמי לוי • הרכב תזונתי ל־ 100 גרם: קלוריות 222 , חלבונים 10 גרם, פחמימות 5 גרם, שומנים 18 גרם, מתוכם חומצות שומן רוויות 7.6 גרם, נתרן 980 מ"ג • תכולת בשר: לא ידוע (תכולת הבשר ושומן ההודו והעוף מצוינים יחד: 74% ) • תוספת שומן: כן, לא מצוינת הכמות • אורך רשימת הרכיבים: ארוכה מאוד • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – 76 מ"ג/ק"ג, ניטרט הנתרן – 17 מ"ג/ק"ג • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: ניטריט כן, ניטרט לא • מה אמרו המומחים: אי־ההפרדה בציון הכמויות בין הבשר והשומן לא מאפשרת לדעת כמה בשר יש במוצר. יש מעט חלבונים אבל הרבה מאוד נתרן, מן הגבוהים, וגם שומן רווי והמייצב E407 החשוד כבעייתי לסובלים ממחלות מעיים. במצב כזה, מה יועיל לנו היעדר מונוסודיום גלוטמט?
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
צ'וריסוס מסדרת "הקצביה" של בלדי - גרוע
הגדרה: מוצר בשר בקר טחון בתוספת חלבון מן הצומח מתובל קפוא, רמת שומן גבוהה • מחיר: 24.80 שקל ל־ 600 גרם ברמי לוי • הרכב תזונתי ל־ 100
גרם: קלוריות 271, חלבונים 15 גרם, פחמימות 1 גרם, שומנים 23 גרם, מתוכם שומן רווי 9.2 גרם, נתרן 600 מ"ג • תכולת בשר: לא ידוע (מצוינת הכמות
הגוללת של בשר ושומן בקר – 78%) • תוספת שומן: יש, לא ברור כמה • אורך רשימת הרכיבים: קצרה • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן
– אין, ניטרט הנתרן – 130 מ"ג/ק"ג • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: לא • מה אמרו המומחים: נראה שהזריקו למוצר שומן, מה שמאפיל
על כמות הנתרן הגבולית. נושא השומן בעייתי במיוחד כיוון שאוהבי המוצר אוכלים ממנו כמויות גדולות יחסית. מעט חומרים מוספים.
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
נקניק תה מעושן של גלאט עוף - גרוע
הגדרה: נקניק תה מעושן בתוספת חלבון מן הצומח • מחיר: 22.90 שקל לאריזה כפולה שמכילה גם פסטרמה מעודנת, כל מוצר 300 גרם, באושר עד • הרכב תזונתי ל־100 גרם: קלוריות 229 , חלבונים 15.2 גרם, פחמימות 4.4 גרם, שומנים 16.7 גרם, מתוכם שומן רווי 8.4 גרם, נתרן 922 מ"ג • תכולת בשר: לא ידוע (כתוב: 94% בשר ושומן הודו ובקר) • תוספת שומן: יש, לא מצוינת כמות • אורך רשימת הרכיבים: בינונית • ממצאי בדיקת משרד הבריאות: ניטריט הנתרן – 30 מ"ג/ק"ג, ניטרט הנתרן – 36 מ"ג/ק"ג • האם הניטריט או הניטרט מצוינים על האריזה: ניטריט כן, ניטרט לא • מה אמרו המומחים: כמויות גבוהות של שומן רווי ונתרן, ואי־אפשר לדעת כמה בשר מכיל המוצר. בתנאים כאלו ההבטחה "ללא מונוסודיום גלוטמט וצבעי מאכל מלאכותיים" היא לעג לרש.
שורה תחתונה: אפשר לוותר.

