אל המעיין
אין כמו יום שמש חורפי כדי להיכנס לאוטו, לכתוב בווייז "פארק המעיינות" ולגלות פנינת טבע מקסימה למרגלות הגלבוע, עם בריכות מים צלולות ומסלולי טיול רטובים. ואם יישאר לכם זמן, אולי תספיקו לעשות קפיצה קטנה לאוסטרליה
עמק המעיינות, השם התיירותי שניתן לאזור עמק בית־שאן, עלול להטעות מעט את תיירי החורף. הרי מעיינות מיד מזמינים טבילה צוננת ביום קיץ חם. אז זהו, שלא רק. הטמפרטורה הנוחה ומיעוט המשקעים הופכים את האזור ליעד טיולים מעולה בחורף. רק 300 מ"מ מים בשנה יורדים בעמק, מה שמבטיח הרבה שבתות נאות לטיול. ומאיפה בכל זאת מגיעים כל המים? התשובה קשורה למבנה הגיאולוגי של הר הגלבוע, המתנשא מעל לעמק. מתברר שמקורם של רוב המים במעיינות האיזור הוא בגשם שירד בהרי השומרון וחילחל אל עמק בית־שאן. כך שעם מקווה מים באדמה ושמש בשמיים, מדובר באזור שכדאי לקחת בחשבון בטיול הבא שלכם.
פארק המעיינות: הטיול במגפיים
תיירני המקום השכילו לאגד כמה מהמעיינות הנובעים למרגלות הגלבוע לפארק מים ייחודי בארץ. וכשאנחנו אומרים פארק מים, אנחנו לא מתכוונים לפארק בסגנון הלונה גל. בפארק הזה יש שלל מעיינות ופלגים, המוקפים דרכים סלולות באורך כולל של 15 קילומטר. אפשר ללכת בשבילים ברגל, לרכוב באופניים, לנהוג לבד ברכבי גולף שמשכירים במקום או להיעזר בשירותי השאטל שעוברים בין מקווי המים.
האתרים המרכזיים בפארק הם עין חומה ועין מגדל, מעיינות גדולים ששמותיהם מנציחים את ראשון יישובי חומה ומגדל — ניר־דוד; עין שוקק — בריכה גדולה ויפה המתהדרת במים צלולים; ועין מודע — מעיין הנובע בצל חורשת איקליפטוס. אל אלה נוסף לאחרונה מסלול חדש ומפתה: המסלול הרטוב בנחל שוקק — 300 מטר של הליכה במים בעומק של עד 30 ס"מ. אם לא באתם עם מגפי גומי מהבית, בכניסה לפארק ישמחו לספק לכם זוג.
השביל החדש הזה נפרץ לזכרו של סרן צבי (צביקה) קפלן ז"ל מקיבוץ מירב הסמוך, שהיה קצין האג"ם של גדס"ר גולני ונהרג בקרב בסג'עייה במבצע צוק איתן. ההליכה בשביל חשוכה ואפלולית לפרקים, מוקפת צמחיית נחלים ומספקת חוויה נהדרת לגדולים ולקטנים.
אל שאר הבריכות במקום לא כדאי להיכנס בחורף, אלא פשוט ליהנות משטחי החקלאות הנפרשים עד האופק, מהציפורים ובעיקר מהשקט.
• הכניסה לפארק חופשית. ניתן לשכור אופניים בעלות של 50 שקל ורכב גולף מ־190 שקל (ויש הנחות לגופים רבים).
• כותבים בווייז: פארק המעיינות. טלפון: 04-6881427 • אתר: www.parkhamaianot.co.il
גן יפני חפציבה: ותודה לתנועת המקויה
בקיפוץ חפציבה מסתתר לו גן יפני קסום ומינימליסטי. מכירים את הפאר וההדר של הגנים הבאהיים בחיפה? אז בדיוק ההפך. גן יפני הוא בעצם תמונת נוף: הבריכה היא ים, הסלעים הם צוקים, ולכל פרט יש חשיבות וסמליות.
הגנים היפניים החלו להתפשט ברחבי העולם לאחר שאנשי אצולה שהפרוטה מצויה בכיסם רצו לעצב לעצמם תמונת נוף מול החלון. הגן בחפציבה נולד עקב סיפור אהבה, לא פחות, בין תנועת המקויה לקיבוץ. המקויה היא תנועה נוצרית המחוברת אל שורשי התנ"ך, שתלמידיה הגיעו לארץ כדי להבין יותר טוב את התנ"ך והברית החדשה. התלמיד הראשון הגיע אל קיבוץ חפציבה ולימים הגיע בעקבותיו גם אדריכל הגנים יוהצ'י גוטו, שהקים את הגן כמתנה מהתנועה לקיבוץ.
הגן היפני של חפציבה יפה לא רק בזכות עצמו, אלא גם בזכות תמונת הנוף האמיתית המשמשת לו רקע. מצד אחר מרגלות הר הגלבוע ומהצד השני תצפית יפהפייה על עמק חרוד — השדות ובריכות הדגים — התחום על ידי רכס רמת יששכר.
נעמה עמית, דור שלישי בקיבוץ, מעבירה בגן היפהפה סיור מודרך (בתשלום, המשתנה לפי אופי ההדרכה) שבו היא מסבירה על בני המקויה אוהבי ישראל, על הקשר המיוחד שלהם אל הקיבוץ וגם על האלמנטים מהתרבות היפנית המשולבים בגן, ולכל אחד מהם משמעות — מהדגים ועד הגשר. ניתן להוסיף הדרכה לילדים מלווה באביזרים מיפן ובסיפורי עם יפנים.
• הביקור בגן בתיאום מראש (נעמה עמית, 054-6634348) • לפרטים: בדף הפייסבוק גן יפני חפצי־בה
גן גורו: יש חיה באות ו'
בכניסה לגן גורו מתנוססים שני דגלים — זה של ישראל וזה של אוסטרליה — כך שלפחות מבחינה גיאוגרפית די ברור לאן הגענו. הקנגורו בגן החמוד והסימפתי הזה הם צאצאים של הקנגורו שהגיע לכאן מאוסטרליה ב־1996. כצברים גזעיים הם רגילים לנוכחות המבקרים שמלטפים ומאכילים אותם. ואכן, ניתן להלך בין היצורים החביבים והמקפצים ולהאכיל אותם במזון ייעודי ממש מכף היד.
אחרי שממצים את סוגיית הקנגורו, אפשר להאכיל ציפורים בשלל צבעי הקשת בצפרייה, להתאהב בדובי קואלה מקסימים שבדרך כלל אפשר לראות רק באזורים יבשים בדרום אוסטרליה, להתוודע לשלל חיות מהיבשת החמישית כמו אמו, וולאבי (כן, יש חיה באות ו' בחי־צומח־דומם, וזה לא וירוס), לטאה אוסטרלית ועופות מים; וגם ללכת לאיבוד בשלל מבוכי צמחים שבשביליהם פוזרו מראות משנות צורה וגם שלטים עם אגדות עם הקשורות למבוכים. ילדים ייהנו עד מאוד.
הכניסה בתשלום: 46 שקל לילד/מבוגר מגיל שנתיים ומעלה. יש הנחות לאורחי אירוח כפרי ניר־דוד. בחודשים ינואר־פברואר סבים וסבתות נכנסים חינם.
• פתוח ראשון־חמישי 9:00־16:00, שיש וערבי חג 9:00־15:00, שבת וחג: 9:00־17:00 • לפרטים: 04-6488060, 04-6488952
איפה אוכלים?
מסעדת רוטנברג
טעים מאוד במסעדת רוטנברג. כל כך טעים, שאפשר לפספס בקלות את ההיסטוריה שמאחורי המסעדה הקטנה והשווה הזאת. אז רוטנברג שוכנת במבנה משנות ה־30 של המאה הקודמת, שהיה חלק מתחנת ביקורת הגבולות של רכבת העמק. במבנה ישב וטרינר ירדני, שערך בדיקות לבעלי החיים שהובלו ברכבת. המבנה היה פעיל עד מלחמת העצמאות, אז עמד קיבוץ גשר במרכזם של שני קרבות קשים מול צבא עיראק והלגיון הירדני.
המבנה שומר על ידי המועצה לשימור אתרים, והיום הוא משמש משכנה של המסעדה הוותיקה הזו, ששומרת על יציבות ומהווה אופציה מצוינת לטיילי האיזור. ותשכחו ממסעדות מטיילים קלאסיות. זו מסעדת שף, וידו הטובה של יזהר סער — השף והבעלים — ניכרת בכל מנה.
אכלנו שם עלי גפן במילוי אורז עם עוף (36 שקל) שקיבלו טאץ’ עדכני בזכות יוגורט שעבר טיפול מולקולרי והפך לבועות אווריריות; תבשיל פירות ים (90 שקל) ברוטב ביסק סרטנים שממש מפתה לשתות מהצלחת; וגם אנטרקוט עם פירה (115 שקל) שאין הרבה מה לומר חוץ מזה שהוא היה מושלם. יש גם מבחר מנות ילדים שוות, כולל פסטה תוצרת בית כי גם לקטנים מגיע, ובסך הכל שווה מאוד לבקר שם. נופי ירדן שנשקפים מהחלונות לגמרי בחינם.
• רוטנברג, חצר גשר הישנה (ליד קיבוץ גשר) 04-6752237
• פתוח ראשון־רביעי 12:00־21:00, חמישי עד 22:00, שישי 10:00־22:00, שבת עד 21:00.
דג דגן חפציבה
אופציה נוספת לארוחה היא במסעדת דג דגן הוותיקה בקיבוץ חפציבה. זה מסוג המקומות שבהם מקבל את פני הבאים קיר ועליו תמונות של מיטב שועי הארץ שסעדו במקום ב־20 שנות קיומו. גם פה אי־אפשר בלי היסטוריה: המסעדה נמצאת במבנה מ־1925 ששימש כרפת הראשונה בעמק.
בתפריט מככבים דגים טריים מבריכות הדגים באיזור, בשלל שיטות הכנה יצירתיות. כך, למשל, לצד חריימה הבית מפילה מוסר (99 שקל) תמצאו גם פילה לברק מוקרם (108 שקל). יש גם אגף בשרים מהגריל ומנות ילדים נדיבות. בחוץ יש חצר גדולה.
• דג דגן, קיבוץ חפציבה
04-6534359, 052-8797964
פתוח: ראשון־חמישי 12:00־15:30, 22:30־19:00, שישי־שבת 22:30־12:00
איפה ישנים?
אירוח כפרי ניר־דוד
קיבוץ ניר־דוד הוקם למרגלות הגלבוע בשנת 1936 בשם קיבוץ תל־עמל. זה היה היישוב הראשון במסגרת התיישבות חומה ומגדל, שפרץ את הדרך להקמת עשרות יישובים דומים. היום פועל בקיבוץ אירוח כפרי (“חוויות ניר־דוד”) בלוקיישן שאפשר בשקט להגדיר כאחד הפסטורליים בארץ. במקום 41 בקתות עץ (המשפחתיות שבהן הורחבו ושודרגו בחודשים האחרונים) במרחק של כמה עשרות מטרים מיובלו של נחל תל עמל. על שפת הנחל הוקמו שולחנות עץ ועמדות מנגל, שבהן אפשר לצלות את דגי הענק שתדוגו שם — אם אתם בעניין של דיג. את ארוחת הבוקר החביבה והמאוד לא קיבוצניקית אוכלים ממש על שפת הנחל. כלומר, בזמן שהמבוגרים אוכלים, הילדים מאכילים את הדגים והברבורים בשאריות לחם מאתמול. אורחי הלינה הכפרית נהנים גם מכניסה חופשית למרכז הספורט של הקיבוץ, הכולל בריכת שחייה מחוממת ומכון כושר, ומהנחות לאטרקציות באזור.
• מחירים: ראשון־רביעי: 690 שקל לזוג ללילה, כולל ארוחת בוקר. תוספת לילד בחדר כולל ארוחת בוקר: 170 שקל. חמישי־שבת: 890 שקל לזוג ללילה, כולל ארוחת בוקר. תוספת לילד בחדר כולל ארוחת בוקר: 220 שקל.
• אתר: www.nirtours.co.il

