דאבוס מיותרת
אי־אפשר לומר שאנשים לא לומדים מניסיון. ולהוכחה: הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. בדיוני הפורום שנפתחו אתמול התחולל שינוי גדול: אורכו קוצץ משבוע ליומיים וחצי. הדיונים החשובים משודרים באינטרנט והשתתפות ראשי המדינות צומצמה למינימום. ראשי ממשלות בריטניה וישראל הבטיחו להגיע, אבל מרקל ופוטין לא.
אף על פי כן, דבר אחד לא השתנה: הכישרון המופלא של מארגני פורום דאבוס להתחמק מהנושאים שיטרידו את העולם בשנה הקרובה ולהתמקד בנושאי־על חסרי מועד תפוגה, כמו "העתיד הדיגיטלי", "חלוקת העושר העולמי" ועוד. לכן לחינם נחפש בסדר היום של הפורום דיוני עומק בסוגיית הטרור של דאעש, למשל, או בהשפעת הקריסה של מחירי הנפט על מדינות המפרץ. סוגיות מעוררות מחלוקת פוליטית שוב מוזזות הצידה ממרכז תשומת הלב, לטובת דברים שלא מרגיזים ולא מכעיסים איש כגון "המהפכה התעשייתית הרביעית". כך קרוי ספרו של יו"ר הפורום והמייסד האגדי שלו, פרופ' קלאוס שוואב. נראה שגם פרופ' שוואב חש אי־נוחות מסוימת מסדר היום של הפורום הנוכחי, ובראיונות בתקשורת לקראתו הרבה להתבטא בנושאים כלכליים אקטואליים, תוך נקיטת לשון אזהרות חריפה.
ההרכב של התורמים לפורום הכלכלי העולמי והשאיפה העזה של מארגניו להקפיד על כל תג ותו בתקינות פוליטית גורמים לסדר היום החוזר על עצמו – אך גם לוח הזמנים תורם לכך. ההכנות לפורום הנוכחי החלו בפברואר 2015. רשימת המשתתפים והנושאים העיקריים נסגרת הלכה למעשה סביב ראש השנה העברי. אחר כך קשה לתקן ולשנות.
מאפיין קבוע נוסף של הכינוסים בדאבוס: נפילות בשערי המניות בעולם. בין אם בהמשך השנה המניות עולות או יורדות, בשבוע של הפורום הכלכלי העולמי הן תמיד יורדות.
משרד הקולוניות האימפריאלי נותר לפעול בממשלת בריטניה זמן רב אחרי שהקולוניאליזם הבריטי התפרק מנכסיו. האחראים שכחו לכבות את האור. זו רק דוגמה למוסדות הממשיכים להתקיים גם לאחר שחלפו ההיגיון והטעם לכך. במציאות המשתנה אין כבר צורך בשירותיהם. הפורום הכלכלי העולמי של דאבוס צועד במרץ במסלול המיותרות.
הוא לא לבד. תעשיית הכינוסים והכנסים הכלכליים נראית כיום כסרח עודף מהעבר הרחוק. בעידן של תקשורת וידיאו זולה, תוכני וידיאו מוזרמים, טלוויזיה באינטרנט, אתרי שיתוף, בלוגים ורשתות חברתיות — לא רק הפורום בדאבוס מיותר אלא גם החיקויים שלו בעולם. הגיע הזמן שמארגניהם יכירו בכך.

