שגרירים ושרירים
שני דיפלומטים כבר החלו להתכונן לשירות נחשק בחו"ל. אלקין ולוין השאירו אותם בארץ
יעקב קידר כבר החל לתכנן את כהונתו כשגריר ישראל בשווייץ, ונדב כהן ראה בדמיונו את לשכת הקונסול הכללי של ישראל בעיר גואנזו שבסין שאליה אמור היה להיכנס, אבל השניים התבשרו שהם נשארים בארץ, לפחות בינתיים: ועדת השרים למינויים בשירות החוץ סירבה לאשר את התפקידים החדשים שלהם.
האינסטנציה הנמוכה יותר – ועדת המינויים של משרד החוץ בראשות מנכ"ל המשרד, ד"ר דורי גולד – דווקא אישרה את המינויים, אבל הנוהל מחייב שכל מינוי שמאושר על ידה מובא לאישור של ועדת השרים למינויים בשירות החוץ לפני שהוא מגיע לאישור הממשלה. בדרך כלל מדובר בהליך פורמלי בלבד, שלא נתקל בהתנגדויות, אבל הפעם החליטו השרים זאב אלקין ויריב לוין לא להסכים.
במהלך הישיבה של ועדת השרים העלו אלקין ולוין שאלות לגבי שישה מהמינויים שהובאו בפניה. בארבעה מקרים הצליח המנכ"ל גולד לשכנע אותם שאין מועמדים טובים יותר, אולם לגבי קידר וכהן התעקשו השרים לא לתת את אישורם. הסיבה: קידר אינו דובר אף אחת מהשפות הרשמיות של שווייץ – צרפתית, גרמנית ואיטלקית – וכהן אינו דובר סינית. קידר מכהן כיום כמפקח הכללי של משרד החוץ, אחד התפקידים הבכירים במשרד, ואי־אישור מינויו מהווה פגיעה קשה בכבודו. למרות זאת החליט גולד למשוך את המינוי שלו ושל כהן ולבדוק אופציות אחרות.
"קידר הוא דיפלומט מצוין, ויש הרבה מדינות שבהן הוא יכול לשרת", אומר אלקין. "לשלוח אותו לשווייץ בלי שהוא דובר את אחת השפות המקומיות, זה עוול גם לו וגם למדינה. כנ"ל לגבי סין: אדם שאינו יודע סינית יתקשה לתפקד שם".
ד"ר גולד אינו מסכים איתו. "במקומות מסוימים בעולם ידיעת השפה המקומית אינה קריטית", הוא אומר. "שגרירים תיפקדו היטב עם אנגלית בלבד". בעיני בכירים אחרים במשרד החוץ, ביטול המינויים נתפס כ"התעללות במשרד ובעובדיו והבעת אי־אמון בוועדת המינויים". לדבריהם, ועדת השרים הייתה קיימת גם בעבר, אבל מעולם לא עיכבה מינויים, למעט אולי מקרה אחד, ואילו תחת הממשלה הנוכחית עוכבו כבר שלושה מינויים של קונסולים – האחד בהודו, בנימוק שהמועמד אינו דובר הינדית; האחר בארצות־הברית, בטענה שהאנגלית של האיש לא טובה, דבר שהתגלה כלא נכון; והשלישי בסין. לבסוף שלושת המינויים אושרו.
"ההרגשה היא שהשרים עושים דווקא", אומרים במשרד. "בכל העולם מקובל למנות דיפלומטים שלא יודעים את השפה המקומית. נראה שיש כאן ניסיון למנות מקורבים".
אלקין ולוין מכחישים את הטענות. שני הדיפלומטים שמינוים לא אושר, סירבו להגיב. מינויים אחרים, שאושרו: רוני לשנו־יער לתפקיד שגריר ישראל באיחוד האירופי ("אחד האנשים הכי טובים בשירות החוץ", התפעל אלקין); אביב שיר־און לשגריר בהולנד; אביבה רז־שכטר לשגרירה למוסדות האו"ם בז'נבה; נמרוד ברקן לשגריר בקנדה; אילן שטולמן לארגנטינה; יצחק גרברג לניו־זילנד; דב שגב־שטיינברג לפינלנד; חיים חושן לדרום־קוריאה; אדווין יאבו לאקוודור; דוד אורן לוותיקן; אלדד חייט לצ'ילה; אלונה פישר־קם לסרביה; וגלית ברעם אמדור מונתה לקונסולית כללית בטורונטו.

